Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 10

Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.05.10.

Balatonszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Balatonszőlős község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya Balatonszőlős község közigazgatási területén, az Önkormányzat tulajdonában álló Balatonszőlős 82. hrsz., a Katolikus Egyházközség tulajdonában álló Balatonszőlős 161 hrsz. alatt található és a Református Egyházközség tulajdonában álló Balatonszőlős 162/1 hrsz. alatt található temetőre és létesítményeire (a továbbiakban: köztemető) terjed ki.

(3) Balatonszőlős Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a köztemetők tulajdonosaival kötött megállapodás alapján teljesíti. A köztemetők, továbbá a köztemetőben álló ravatalozó fenntartását és üzemeltetését az Önkormányzat saját maga látja el.

2. A köztemető használatának szabályai

2. § (1) A köztemető nyitva tartása folyamatos.

(2) A köztemetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan. Az Önkormányzat a vízvételt közüzemi vízhálózatra rácsatlakozott kerticsap útján biztosítja.

(3) A köztemetőt mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

(4) Segítő kutya kivételével a köztemetőbe állatot bevinni tilos.

(5) A köztemetőbe gépjárművel behajtani, közlekedni csak az elhunyt szállítása, mozgásában korlátozott személy szállítása, valamint síremlék állításához szükséges anyagok szállítása céljából lehet. A behajtás díjmentes.

(6) Sírgondozáskor keletkezett hulladékokat az erre kijelölt tárolókba kell helyezni, külön gyűjtve a zöldhulladékot, a vegyes hulladékot. Fémet tartalmazó koszorúkat, nagyobb sírcsokrokat a kijelölt helyen kell elhelyezni. A hulladék gyűjtésére az Önkormányzat a köztemetőben az igényeknek megfelelő mennyiségű és méretű hulladéktároló konténert biztosít. A hulladék elszállíttatásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(7) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el.

(8) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(9) Az Önkormányzat a köztemető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszti a köztemető rendjére vonatkozó hirdetményeket.

(10) A köztemető, illetve a temetési hely Temetőtörvény 10. § (2) bekezdése szerinti megszüntetését a Temetőtörvényben meghatározott módon hirdetményben kell közölni. Az Önkormányzat a hirdetményt a honlapján, valamint a faliújságon is közzé teszi 60 napra.

(11) Az Önkormányzat a ravatalozót és közvetlen környezetét rendeltetésszerű állapotban tisztán tartja, gondozza és ápolja. A temetés megkezdése előtt legalább 1 órával a ravatalozót ki kell nyitni.

3. § (1) Temetkezési szolgáltatást csak a jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező vállalkozás végezhet.

(2) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(3) A köztemetőben munkát végző vállalkozók, szolgáltatók a tevékenységüket annak megkezdése előtt legalább 24 órával kötelesek az Önkormányzatnak

(4) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek nem kell temetőfenntartási hozzájárulást fizetni. A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatóknak nem kell díjat fizetni.

(5) Az Önkormányzat a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(6) Bontott síremléket a sírhely feletti rendelkezési joggal rendelkező az Önkormányzattal egyeztetett módon köteles elszállítani.

(7) Az Önkormányzat a temetkezési szolgáltatóknak igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

3. Sírhelyek, sírjelek

4. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely.

(2) Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Az urnafülke és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

5. § (1) A sírhelyek méretezése:

a) egyszemélyes sír hossza: 210 cm, szélessége 90 cm

b) Kettős sírhely hossza 210 cm, szélessége 190 cm

(2) A sírok egymástól lévő távolsága 50 cm. A sorok közötti távolságnak 0,60-1,0 méternek kell lennie.

(3) A sírhelytáblák között legalább 2 m-es utat kell hagyni.

(4) A köztemetőben egy méternél magasabbra növekvő fás szárú növényt csak az Önkormányzat ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett olyan örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

6. § (1) Az egyes sírhely maximum 4 urna elhelyezésére szolgálhat.

(2) Temetési hely megjelölésére sírjel (kereszt, fejfa, kopjafa, síremlék, sírkő) használható, létesíthető.

(3) A köztemetőben a kegyeleti érzés elvárásainak megfelelő sírjel vagy az azon szereplő felirat, ábra nem lehet közízlést, emlékezést sértő.

4. Temetési helyek használati ideje

7. § (1) A köztemetőben a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama: örökös.

(2) A temetési helyek megváltása díjmentes.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztemetőkről szóló 9/2013. (X. 28.) önkormányzati rendelete.

Mórocz László
polgármester

dr. Tárnoki Richárd
címzetes főjegyző