Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a alapján a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A helyi adórendelet elfogadásának oka az önkormányzat gazdasági helyzetének javítása, a lakossági igények jobb kielégítése érdekében.
A helyi adók az önkormányzat kiemelkedő fontosságú bevételei, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak kiadásai finanszírozásához. A rendelet-módosítás következtében a helyi adómértékek változnak, melynek következtében növekszik az önkormányzat bevétele és feladatait magasabb színvonalon láthatja el. Az infláció következtében szükséges a bevételek növelése, hogy az önkormányzat költségvetésének reálértéke ne csorbuljon.
Az indokolás közzétételének közvetlen társadalmi, gazdasági hatása nincs. Annak következtében a lakosság komplexebb képet kap a rendeletalkotás okáról, szükségességéről.