Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2024. 05. 01

Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a partnerségi egyeztetés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Balatonszőlős község 7/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelete rögzíti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályait. A partnerségi rendelet tehát 2017-ben készült az akkor érvényes, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján.
Az eljárásrendre vonatkozó kormányrendelet azonban mára megváltozott, 2021. évtől új kormányrendelet szabályozza a társadalmi (partnerségi) egyeztetéseket, nevezetesen a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. r. (továbbiakban: Eljr.), így a partnerségi rendelet felülvizsgálatát már e jogszabálynak megfelelően kell lefolytatni.
A partnerséggel kapcsolatos rendeletalkotási szabályozás kötelezettségét magasabb szintű jogszabály nem írja elő. A Képviselő-testület amennyiben szabályozni kívánja a helyi partnerségi eljárás kereteit, akkor az Eljr. 75. §-a figyelembevételével járhat el.
Az Eljr. új tematika - az előző jogszabálytól több szempontból más előírások - szerint szabályoz, így célszerűbb az önkormányzat jelenlegi hatályos partneri rendeletét hatályon kívül helyezni, mivel annak módosítgatása bonyolultabb lenne, és így egyszerűbb egy egységesebb és más formában tagolt új rendeletet alkotni.