Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2024. 05. 10

Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

2024.05.10.

Vászoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Vászoly község településterveinek, településrendezési eszközeinek, települési arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése vagy módosítása során érvényes partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. A partnerek köre

2. § A helyi partnerségi egyeztetés során partnernek:

a) Vászoly község területén lakóhellyel rendelkező természetes személyek,

b) Vászoly község területén ingatlan tulajdonnal rendelkező természetes személyek,

c) Vászoly község területén székhellyel rendelkező és működő érdekképviseleti szervek,

d) Vászoly község területén székhellyel rendelkező és működő civil szervezetek,

e) Vászoly község területén telephellyel vagy székhellyel rendelkező és működő gazdálkodó szervezetek,

f) Vászoly község területén működő vallási közösségek.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § A partnerek értesítése a településterveknek, települési arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése vagy módosítása során az eljárás megindításáról az önkormányzat hivatalos honlapjára feltett tájékoztatással történik.

4. § (1) A partnerek tájékoztatása a településterveknek, a települési arculati kézikönyvnek és településképi rendeletének készítése vagy módosítása során az egyeztetésre szánt anyagról az alábbi formában történik:

a) E-Tér által biztosított digitális egyeztetőfelületen,

b) az önkormányzat hivatalos honlapján,

c) a település teljes közigazgatási területére készülő településterv készítése során a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Vászolyi kirendeltségében nyomtatott formában is megtekinthető.

(2) A településtervek, települési arculati kézikönyvek és településképi rendelet tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának szabályairól szóló aktuális kormányrendelet szabályai szerint amennyiben a partnerség keretében lakossági fórum megtartása kötelező, abban az esetben a lakossági fórum egyben a helyi partnerségi lakossági fórumnak is megfelel.

5. § A partnerek értesítése a településterveknek, a települési arculati kézikönyvnek és a településképi rendeletének készítése vagy módosítása során az egyeztetési eljárás lezárásáról, és annak elfogadásáról az önkormányzat hivatalos honlapjára feltett tájékoztatással történik.

4. A partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módja, határideje, a vélemények nyilvántartásának módja

6. § A partnerek a véleményezésre szánt tervezetet az alábbi módon véleményezhetik:

a) az E-Tér felületén,

b) levélben a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Vászolyi Kirendeltségéhez címezve (8245 Vászoly, Béke tér 1.),

c) e-mail-en az alábbi email-címek mindegyikére megküldve: igazgatas@vaszoly.hu, foepiteszvaszoly@gmail.com, asszisztens.foepitesz@gmail.com.

d) lakossági fórum kerül megtartásra esetében a fórumon szóban, amelyről jegyzőkönyv készül.

7. § A partnerek a véleményezésre szánt tervezetet az alábbi határidőkkel véleményezhetik:

a) az E-Tér felületén a településtervek, a települési arculati kézikönyvek és a településképi rendelet tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának szabályairól szóló aktuális kormányrendelet szabályai szerinti határidővel.

b) Levélben és e-mail-ben a hirdetményben feltüntetett határidőig, de legalább

ba) településtervek, települési arculati kézikönyvek és településképi rendelet részleges módosítása esetén 5 napig,

bb) a teljes közigazgatási területet érintő településtervek, települési arculati kézikönyvek és településképi rendelet készítése esetén 10 napig.

c) Lakossági fórum megtartása esetében a lakossági fórum meghívójában szereplő határidőig, de legalább a fórumtól számított 5 napig.

8. § Eltérő vélemények esetén a polgármester egyeztetést kezdeményezhet a partnerrel, amelyről emlékeztető készül.

9. § Az a partner, aki a megadott határidőig nem ad véleményt, kifogást nem emelő véleményezőnek tekinthető.

10. § (1) A partner a közösségi érdekre vagy a jogos magánérdekre vonatkozóan ad véleményt, és tesz a módosításra javaslatot. A partner véleménye a véleményezett tervezet tartalmára terjedhet ki, a vélemény és a tervezet között közvetlen összefüggésnek kell lennie. A partner a kifogást emelő véleményét indokolással támasztja alá.

(2) A partner, amennyiben a véleményezendő tervezetnek nem az (1) bekezdésében foglaltak szerinti tartalmára nyújt be véleményezést, azt a véleményt az adott eljárásban érdemi vizsgálat és külön indoklás nélkül figyelmen kívül kell hagyni, azonban a partnerségi egyeztetés lezárásakor a döntéstervezetben utalni kell rá, hogy az ilyen módon figyelmen kívül hagyott vélemény, e szakasz alapján nem került vizsgálatra.

11. § A partnerek a véleményét Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Vászolyi Kirendeltsége tartja nyilván, és a települési főépítész összesíti.

5. A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módja

12. § A beérkezett partnerségi vélemények alapján a főépítész a vélemények elfogadására, vagy el nem fogadására vonatkozó, a dokumentum készítésével megbízott településtervező szakmai javaslatával ellátott döntéstervezetet készít. A vélemény el nem fogadása esetén a döntéstervezetnek indokolást is kell tartalmaznia.

13. § A helyi partnerségi egyeztetés lezárásáról, a beérkezett javaslatok, vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról – az el nem fogadás esetén annak indokolásáról – a Képviselő-testület dönt.

6. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

15. § Hatályát veszti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 8/2017. (VII. 24.) önkormányzati rendelet.

Rózsahegyi Tibor
polgármester

dr. Tárnoki Richárd
címzetes főjegyző