Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A rendelet első része (1. § - 3. §) és a mellékletek a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatok összegszerű jóváhagyását és az "általános indokolás" résznél felsorolt szerkezeti és egyéb kötelezettségi előírásokat tartalmazzák. A költségvetési előirányzatok szöveges indokolását a "Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének elfogadása" előterjesztés tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz
Rögzíti az önkormányzat 2022. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét költségvetési bevételek, finanszírozási bevételek, és költségvetési kiadások, finanszírozási kiadások bontásban. Meghatározza a bevételeket és a kiadásokat kiemelt előirányzatok szerint.
A 3. §-hoz
Meghatározza az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait, elkülönítve az általános és a céltartalékot. Rögzíti az államháztartási törvényben előírtaknak megfelelően a rendelet kötelező mellékleteit tartalmazó mérlegeket és kimutatásokat. A rendelet második része (4. § - 15. §) az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásával kapcsolatos rendelkezéseket rögzíti.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának általános szabályaira vonatkozó rendelkezéseket, valamint kötelezéseket tartalmaz. Meghatározza a felhalmozási előirányzatok felhasználására vonatkozó előírásokat. Továbbá, a polgármester hatáskörébe utalt forrásfelhasználásról szóló döntés értékhatárát határozza meg.
Az 5. §-hoz
Szabályozza a kiemelt kiadási előirányzatok vonatkozásában, hogy mely esetekben és milyen összeghatárig engedi át a képviselő-testület az előirányzat átcsoportosítás jogát a polgármesternek.
A 6. §-hoz
A költségvetés végrehajtásához kapcsolódóan a finanszírozás rendjét szabályozza, ehhez kapcsolódóan a likviditási terv készítésére vonatkozóan határoz meg előírásokat.
A 7. §-hoz
Rögzíti az önkormányzat költségvetésében tervezett hitel összegét.
A 8. §-hoz
Meghatározza, hogy mely jogcímeken és mely feltételekkel teljesíthetők készpénzben a kiadások, valamint az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésére vonatkozóan határoz meg szabályozást.
A 9. §-hoz
A költségvetési maradvány elszámolásának és felhasználásának szabályait rögzíti.
A 10. §-hoz
A költségvetésből céljelleggel nyújtott támogatásokat rögzíti az 4. melléket alapján.
A 11. §-hoz
Az önkormányzati biztos kirendelésének szabályait határozza meg az Áht. szerint.
A 12. §-hoz
A képviselő-testület részére az önkormányzat gazdálkodásáról beszámoló készítési kötelezettséget szabályozza.
A 13. §-hoz
A képviselő-testület részére az önkormányzat gazdálkodásáról beszámoló készítési kötelezettséget szabályozza.
A 14. §-hoz
A 2022. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséről és alkalmazásának időbeli hatályáról rendelkezik.