Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolása érdekében tett intézkedésekről

Hatályos: 2023. 10. 11

Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.11.
az elhagyott hulladék felszámolása érdekében tett intézkedésekről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotási, valamint a jogszabály-szerkesztési követelményeknek való megfelelés érdekében javasoljuk a rendelet célját és hatályát megfogalmazó rendelkezések, valamint a lakossági szemétszállítási díjakról szóló 8/2014. (V. 27.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését.
Az önkormányzatok hulladékgazdálkodási közfeladatának megszűnése miatt javasoltuk hatályon kívül helyezni a lakossági szemétszállítási díjakról szóló 8/2014. (V. 27.) önkormányzati rendeletet, amelyben korábban szabályozásra került az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köre.
A hulladékkezeléssel kapcsolatos szabályokat a lakossági szemétszállítási díjakról szóló 8/2014.(V. 27.) önkormányzati rendelet tartalmaz a hulladékkezelési közszolgáltatásokkal illetve az ingatlanok és közterületek tisztántartásával kapcsolatban is szabályozásokat. A felhatalmazó jogszabályi változások miatt a hulladékkezelési közszolgáltatásról rendelkező 1-11. §-okat hatályon kívül kell helyezni, azonban a 12/A.-12/K. §-ok a közterületek tisztántartásával kapcsolatban tartalmaznak szabályozásokat, amelyek továbbra is önkormányzati feladatkörben maradnak a Hgt. 88. § (4) bekezdés c) pontja alapján. A jelenleg hatályos rendelet címe azonban megtévesztő, mivel a lakossági szemétszállítási díjakról szól, ezért a teljes rendelet hatályon kívül helyezése indokolt és a köztisztasági szabályokat majd egy új rendeletben kell szabályozni.