Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vászoly Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 04. 27

Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.27.
Vászoly Község Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Vászoly új településrendezési eszközei elfogadásának keretében a Településszerkezeti Terv elfogadását követően a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet elfogadása is szükséges.
A Képviselő-testület a 18/2018. (II. 5.) képviselő-testületi határozatában döntött Vászoly község hatályos településrendezési eszközeinek felülvizsgálatáról, melyet úgynevezett „teljes eljárásban” folytatott le a z önkormányzat a 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. r.) 36. § - 40. § alapján, valamint a rendelet elkészítésénél figyelembe lettek véve az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm.r. (OTÉK) előírásai is.
A rendelet alapvető célja, hogy a jogszabályi megfelelőséget biztosítsa, továbbá kiegészítse az OTÉK országos előírásait a helyi önkormányzati és magán érdekek szempontjából méltányolható változások életbelépésével a helyi adottságokon és szándékokon nyugvó sajátos előírásokkal.