Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 12. 11- 2023. 02. 17

Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2013.12.11.

Pénzesgyőr Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Pénzesgyőr község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok alapján e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya az Önkormányzat az üzemeltetésében lévő temetőkre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőkre, a temetőkben személyi szolgáltatást, valamint a köztemetőkben egyéb temetői munkát (pl. síremlék – állítás) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.

(4) A temető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő lezárásához, megszüntetéséhez a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

(5) Az önkormányzat feladata és kötelezettsége a temetők fenntartása, működtetése, az üzemeltetés személyi és tárgyi feltételének biztosítása.

2. § (1) Pénzesgyőr község közigazgatási területén a 233. helyrajzi számon Pénzesgyőrben (továbbiakban: Fő utcai Temető), a 172. helyrajzi számon Pénzesgyőrben (továbbiakban: Kőrigyőri temető) a Római Katolikus Egyházközség Pénzesgyőr (a továbbiakban: Egyház) tulajdonában van.

(2) Az Egyház öt darab sírhelyet a Fő utcai Temetőben, öt darab sírhelyet a Kőrisgyőri Temetőben biztosít az Önkormányzatnak a köztemető fenntartási kötelezettségeinek ellátásához.

II. Fejezet

A temető használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés koporsóval vagy hamvasztással történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) A 2. §-ban meghatározott temetőkön kívüli helyen ravatalozni a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének engedélyével lehet.

4. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temető területére gépjárművel behajtani – a halott és szemétszállító, valamint mozgáskorlátozottak járművei kivételével – nem szabad.

(3) A síremlék elemeinek gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester engedélyét kell beszerezni.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetés időpontját (nap, óra) kötelesek legalább 24 órával előtte bejelenteni.

(5) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(6) A felravatalozott koporsót a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(7) Az elhaltak tetemét a szállítás során, a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

5. § (1) A temető területén lévő sírhelyek gondozását, újrahantolását, beültetését a sírhely felett rendelkezni jogosult maga vagy megbízottja végzi.

(2) Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat – a hirdetmény, felhívás eredménytelensége esetén – a fejfa (feliratos rész) meghagyása mellett a temető üzemeltetője megszüntetheti, illetve gondozza.

(3) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni és az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos! Nem a temetőben keletkezett hulladék elhelyezése a hulladékgyűjtőbe tilos!

(4) A sírgondozáshoz igénybe vett vízért, a hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

6. § (1) A temető területén tilos a tűzrakás. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, bokrokat, növényzetet, tájékoztató táblákat, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni,a virágokat letépni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos!

(4) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott síremlékeket a fagymentes időszak kivételével 15 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlékek egyes darabjait idegen sírokon tárolni nem szabad, elszállításáról az eltemettető és a megrendelő köteles gondoskodni.

(5) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(6) Fákat és magasabb cserjéket csak a temető fenntartójának/üzemeltetőjének engedélyével lehet ültetni. Az 1,50 m magasságot meghaladó ültetvényeket a temető fenntartója/üzemeltetője eltávolítja.

(7) A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának/üzemeltetőjének be kell mutatni.

(8) A sírtáblákon és sírhelysorokon kívül tilos a temető területét felásni, a földet elvinni vagy azt sírhantolásra felhasználni!

(9) Vakvezető kutya kivételével állatot a temetőbe vinni nem szabad.

III. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai

7. § (1) A temetőt – nagyságától függően – sírtáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető fenntartója jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.

(3) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést a fenntartó/üzemeltető által meghatározott temetkezési rend szerint kell végrehajtani.

(4) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés után le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákra temetni, rátemetni csak a következő nyugvási időre szóló sírhely befizetése ellenében lehet.

(5) Felnőttek és gyermekek eltemetésére külön sírhelytáblákat kell kijelölni. E rendelet alkalmazása szempontjából felnőttnek számítanak a 10 évnél idősebb korban elhalálozottak.

(6) Ásott sírhely sírbolttá nem alakítható.

(7) A temetőről térképet kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni a betelt és szabad sírhelytáblákat, sorokat, illetve sírhelyeket. A fenntartó nyilvántartást, sírbolt könyvet köteles vezetni.

(8) A temető részletes térképet a bejáratnál ki kell függeszteni, és a változásokkal legalább félévente ki kell egészíteni, ez a fenntartó feladata.

8. § Díszsírhelyet a települési önkormányzat adományozhat a temetőnek erre a célra elkülönített helyén annak, aki a község érdekében maradandó érdemeket szerzett.

IV. Fejezet

A sírhelyek méretezése, sírhelyek használati ideje, a sírhelymegváltás díja

9. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően 160- 250 cm . Koporsóban történő rátemetés esetén a sírhelyeket szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélyre kerüljön.

(2) A sírhelyek méretezése:

a) egyszemélyes sír hossza 210 cm , szélessége 100 cm , mélysége legalább 170 cm

b) kettős sírhely hossza 210 cm , szélessége 200 cm , mélysége legalább 170 cm

c) gyermeksírok hossza 150 cm , szélessége 80 cm , mélysége legalább 150 cm

d) rátemetéses sír hossza 220 cm , szélessége 100 cm , mélysége legalább 250 cm

(3) A sírok egymástól lévő távolsága 80 cm . A sorok közötti távolságnak 60-100 cm-nek kell lenni.

10. § A sírhely használata határozatlan időtartamra szól.

11. § A temetkezési helyért sírmegváltási díjat nem kell fizetni.

V. Fejezet

Temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek

ellátásának szabályairól

12. § (1) A temetési szolgáltatásokat temetkezési vállalkozók végzik.

(2) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt és a sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét az üzemeltető jelöli ki.

(3) A temetőben végzett minden munkát, kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növényekkel való beültetését és díszítését az önkormányzatnak be kell jelenteni.

(4) A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

(5) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon.

(6) A munka ideje alatt a temetési hely látogatását nem lehet akadályozni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.