Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
a 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–12. melléklethez
A 2014 évi költségvetési évtől jelentős változás a feladatfinanszírozási rendszer bevezetése, a költségvetési törvényben meghatározott módon feladatalapú támogatást kapnak az önkormányzatok a kötelezően ellátandó feladataikhoz, egyes feladatokhoz pedig felhasználási kötöttséggel vagy anélküli támogatásban részesülhetnek (Mötv. 117. §). Az új rendszernek biztosítania kell az önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását
Amennyiben az önkormányzat a feladatalapú támogatást eltérő célra használja fel, köteles a támogatás összegét kamattal növelten visszafizetni (Mötv. 118. § (1) bek.).
Mindennek következménye, hogy a költségvetésben, így a zárszámadásban is elkülönítetten kell bemutatni a kötelező és önként vállalt feladatok bevételeit és kiadásait.
Önkormányzatunknak önként vállalt feladata a vendégházak üzemeltetése.
Az ágazati feladatfinanszírozást és egyéb kötött támogatásokat a meghatározott célra használtuk fel. A felhasználást a Magyar Államkincstár fogja ellenőrizni, - de arról értekezleten is elhangzott, még nem tudják hogyan, - hiszen az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó jogszabályok e tekintetben rendelkezést alig tartalmaznak.