Fenyőfő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 04. 07- 2023. 05. 22

Fenyőfő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2023.04.07.

Fenyőfő község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [ Az Önkormányzati bevételek és kiadások]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését 1117.375.733 Ft költségvetési bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg. (2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek összege - finanszírozási célú műveletek és előző évek pénzmaradványa nélkül – 51.159 e Ft. (3) Az önkormányzat költségvetési kiadásainak összege - finanszírozási célú műveletek nélkül és előző évi pénzmaradvány nélkül – 105.048 e Ft. (4) A tárgyévi költségvetési kiadások és bevételek különbözeteként a költségvetési egyenleg összege –54.690 e Ft, amelyből a működési célú költségvetési egyenleg – 0 e Ft, a felhalmozási célú költségvetési egyenleg 54.690 e Ft. (5) A költségvetési egyenleg belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványának igénybevétele 54.690 e Ft, melyből a) a működési célú pénzmaradvány igénybevételének összege 0 e Ft. b) a felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevételének összege 54.690 e Ft. (6) Finanszírozási célú műveletek bevételeinek összeg 20.015 e Ft (7) Finanszírozási célú műveletek kiadásainak összege 0 e Ft (8) A képviselő-testület az önkormányzati összevont bevételeket és kiadásokat az 1.1; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (9) A képviselő-testület az önkormányzati kötelező feladatai bevételeket és kiadásokat az 1.2; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (10) A képviselő-testület az önkormányzati önként vállalt feladatai bevételeket és kiadásokat az 1.3; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (11) A képviselő-testület az önkormányzati működési célú bevételeket és kiadásokat az 2.1; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (12) A képviselő-testület az önkormányzati felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat az 2.2; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (13) A képviselő-testület az önkormányzati saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettséget a 3; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg. (14) A képviselő-testület az önkormányzat tervezett felhalmozási kiadásait a 4. számú mellékletben részletezi. (15) A képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 1. tájékoztatójában foglaltak szerint állapítja meg. (16) A képviselő-testület az önkormányzati céljelleggel juttatott támogatásokról a 2. tájékoztatójában foglaltak szerint állapítja meg. (17) Az előirányzat felhasználási ütemtervet az 5.sz. melléklet tartalmazza

2. § [ Költségvetési bevételek]

A képviselő-testület a működési bevételek összegét 28.990 e Ft-ban, a felhalmozási bevételek összegét 54.960 e Ft-ban, felhalmozási költségvetési hiányát 13.351 e Ft-ban állapítja meg.

3. § [ Költségvetési kiadások]

Az önkormányzat 2022. évi működési költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: működési kiadások előirányzata összesen: 42.341 e Ft, ebből: - személyi jellegű kiadások. 10.772 e Ft, - munkáltatót terhelő járulékok: 1.416 e Ft, - dologi kiadások: 19.006 e Ft, - ellátottak pénzbeli juttatásai: 3.135 e Ft, - egyéb működési célú támogatások: 801 e Ft, - tartalék: 7.211 e Ft,

4. § [Felhalmozási költségvetési előirányzatai]

(1) Az önkormányzat 2022. évi felhalmozási költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: felhalmozási kiadások előirányzata összesen: 63.508 e Ft. ebből: - beruházások előirányzata: 0 e Ft, - felújítások előirányzata: 63.508 e Ft, - felhalmozási egyéb pénzeszköz átadás: 0 e Ft, (2) A képviselő-testület a felújítási-beruházási előirányzatokat címenként a 4. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

5. § [Tartalékok]

A képviselő-testület megállapítja, hogy a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló 2022. évi kötelezettsége nincs.

6. § [Európai uniós forrásból megvalósuló program, projekt és közvetett támogatások]

Elkülönítetten az európai uniós forrásból megvalósuló program, projekt nincs az Önkormányzatnak, ezért az erre vonatkozó melléklet nem szerepel a rendeletben.

7. § [Közvetett támogatások]

Az önkormányzat 2022. évi költségvetése közvetett támogatásokat a 1. számú tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.

8. § [ Költségvetési létszámkeret]

A képviselő-testület az éves létszám keretet: 4 fő, ebből 2 fő közfoglalkoztatott.

9. § [ A költségvetés végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok]

(1) A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. (2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

10. § [Módosítások]

Az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

11. § [Társadalmi önszervezendő közösségek]

(1) A képviselő-testület a társadalmi önszervezendő közösségek részére pénzbeli támogatást nyújt a 2. számú tájékoztató tábla szerint. (2) Az Önkormányzat által folyamatosan támogatott szervezetek kötelesek külön rendeletben előírt módon köteles elszámolni a részükre biztosított támogatás felhasználásáról. A támogatás több ütemben történő folyósítása esetén a támogatott részszámadásra és végszámadásra köteles. A következő ütem folyósítása csak az előző ütem cél jellegű felhasználását igazoló részszámadás teljesítését követően történhet. A támogatás csak a támogatási szerződés megkötését követően nyújtható. A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, összegét, a folyósítás ütemét és a számadási kötelezettség rész és vég határidejét.

12. § [A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok]

(1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor. (2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a képviselő-testület dönt.

13. § [Finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok]

(1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület kizárólagos hatásköre. (2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testületi-ülésen tájékoztatni köteles a testületet. (3) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 2,5 millió forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

14. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző a felelős. (2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

15. § [Átmeneti, záró rendelkezések]

Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek. Ezen rendelet rendelkezéseit 2022. január 1 napjától alkalmazni kell.

16. § [Hatálybalépés]

Ez a rendelet 2022. február 4-én lép hatályba.

1

Módosította a 3/2023. (IV.06.) ÖR. Hatályos: 2023.04.07-től.