Fenyőfő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Fenyőfő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

2023.09.01.

Fenyőfő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya arra a természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki, aki Fenyőfő Község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít.

(2) Az eljárási képességgel nem rendelkező személy közigazgatási bírsággal nem sújtható.

(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértés, bűncselekményt valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

2. Közigazgatási szankciók

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai betartásának elmulasztása miatti eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás szabályait kell alkalmazni.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban az ügyféllel szemben a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényben meghatározott szankciók alkalmazhatók.

(3) A közigazgatási bírság felső határa természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint.

(4) Ismétlődő vagy folyamatos közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése esetén a közigazgatási bírság ismételten is kiszabható.

3. Hatásköri rendelkezés és eljárási szabályok

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a hatósági eljárás lefolytatására és az e rendelet szerinti szankciók alkalmazására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(3) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése gépjárművel történik és a szabályszegő személye a helyszínen nem válik ismertté, az eljárást a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett üzembentartójával, jogszerű üzemeltetőjével, ezek hiányában a gépjármű tulajdonosával szemben kell lefolytatni.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezései alkalmazandók az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(5) Az eljárási képességgel nem rendelkező személy közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartása miatt indult eljárást meg kell szüntetni.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot átutalási postautalványon vagy banki utalással Fenyőfő Községi Önkormányzat e célra megjelölt számlájára kell befizetni, az elsőfokú határozat jogerőre emelkedése napjától számított 30 napon belül.

4. A községi jelképek használatával összefüggő magatartások

4. § Aki a község jelképeit engedély nélkül vagy a használatra vonatkozó engedélytől eltérő módon használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

5. Utca és házszámtábla elhelyezésével kapcsolatos magatartások

5. § (1) Az az ingatlantulajdonos, ingatlankezelő, bérlő vagy használó (a továbbiakban: tulajdonos) aki a tulajdonában vagy használatában álló ingatlanon az utcanévtábla elhelyezését nem engedi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az a tulajdonos, aki a házszámtábla elhelyezését, karbantartását, pótlását elmulasztja vagy a házszámtáblát nem a közterületről jól láthatóan helyezi el, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

6. A köztisztaságra vonatkozó magatartási szabályok

6. § (1) Aki nem gondoskodik a tulajdonában vagy használatában álló beépítetlen területeknek, vagy az ingatlanhoz tartozó udvarnak tisztán tartásáról, kaszálásáról, gyommentesítéséről, az ingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő, a közlekedést nem zavaró nyeséséről, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az ingatlanhasználó, aki az ingatlana előtti, saroktelek esetén az ingatlana előtti és melletti közterületet a fű 10 centiméteres elérését megelőzően rendszeresen nem kaszálja, vagy nyírja és az így keletkezett hulladékot nem gyűjti össze, vagy mindezekről nem gondoskodik, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Az üzlet, vendéglátó egység, szolgáltató egység tulajdonosa, aki az üzlet, vendéglátó egység szolgáltató egység bejárata mellett szemétgyűjtőt nem helyez el és azoknak a szemétszállításra rendszeresített edénybe való ürítéséről nem gondoskodik, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(4) Az az ingatlanhasználó, aki az ingatlan előtt az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járda, burkolt terület napi rendszerességű síkosság-mentesítéséről, valamint a hó eltakarításáról nem gondoskodik, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(5) Aki az ingatlana előtti járdaszakasz síkosság-mentesítésére bomló, szerves anyagot, szennyező, vagy burkolatra káros anyagot használ, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

7. Zajvédelemmel kapcsolatos magatartások

7. § (1) Zajvédelem tekintetében megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki a település közigazgatási területén – kivéve a külterületi mezőgazdasági célra hasznosított területeket - munkanapokon 21.00 óra és 06.00 óra között, szombaton 22.00 és 06.00 között, vasárnap és ünnepnapokon 12.00-06.00 óra között lakóövezetben zajt keltő tevékenységet végez, így különösen:

a) robbanómotoros fűnyírót,

b) motorfűrészt,

c) kerti traktort, rotációs kapát,

d) ipari- vagy barkácsgépet működtet.

(2) Zaj- és rezgésvédelemmel összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) a községbe zajjal járó építési, bontási tevékenységet hétköznap 21.00 és 6.00 óra között, vasárnap és ünnepnapon végez, kivéve a közművek meghibásodásának javításából adódó munkálatokat;

b) a községben a vendéglátó egység kerthelyiségében, teraszán, és a vendégházakban hangosító berendezést munkanapon 22.00 és 7.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22.00 és 9.00 óra között jegyzői engedély nélkül üzemeltet;

c) a zajkibocsátási engedélyben előírt műszeres mérési kötelezettségének nem tesz eleget;

d) a kereskedelmi és vendéglátó egységben engedély nélkül zeneszolgáltatást végez.

e) A közterület használattal kapcsolatos magatartási szabályok

8. § (1) Megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki olyan tevékenységet végez, amelyre nem adható közterület-használati engedély, közterületet engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltak megsértésével használ, közterületet engedély nélkül vagy az abban foglaltak megsértésével bont fel.

(2) Zöldfelületek, közterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki Fenyőfő Községi Önkormányzat közigazgatási területén belül állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő

a) növényzettel vagy egyéb nem szilárd burkolattal (különösen: kaviccsal, kőzúzalékkal, fakéreggel) borított, nem út rendeltetésű területen (továbbiakban: zöldfelület) gépjárművel, kerékpárral közlekedik,

b) zöldfelületen gépjárművel megáll, várakozik, parkol,

c) zöldfelületen kempingezik.

(3) Megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait az a természetes személy, jogi személy, aki zöldfelületen közkifolyónál, közkútnál járművet, vagy tárgyat mos.

8. A környezet védelmével kapcsolatos magatartási szabályok

9. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a szennyvizet saját vagy más tulajdonban lévő területen kilocsol,

b) a meglévő vízelvezető árkot – ingatlanok előtti közterületen, kertekben – betölti, a víz lefolyását megakadályozza, a vízelvezető árokba engedi az esővizet.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a közterületre telepített fát, csemetét, vagy zöldfelületet rongálja.

9. Záró és átmeneti rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.