Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1999 (III.31.) önkormányzati rendelete

a közművelődési tevékenységről

Hatályos: 1999. 04. 20- 2017. 01. 23

Jásd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban az Önkormányzat) a „kulturális javak védelméről és muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” szóló 1997.évi CXL.törvény /a továbbiakban Törvény/ 77.par.-a alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenységgel kapcsolatos feladatait.



Általános rendelkezések

Alapelvek


1.§. Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység feltételeinek megteremtésével és támogatásával biztosítja, hogy a község valamennyi lakosának, polgárának joga


(1) A helyi közművelődési intézmény szolgáltatásainak igénybevétele.

(2) A kulturális örökség javainak megismerése.

(3) A műveltségének gyarapatása, s hogy kulturális jogai érvényestése céljából közösséget hozzon létre, s a külön jogszabályok szerint szervezetet alapítson és működtessen.


2.§. Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

A közművelődési tevékenység keretében a lakosságot nem érheti hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és e rendeletben megfogalmazott jogok megilletnek minden személyt nem kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi hovatartozás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.


3.§. Az önkormányzat a közművelődési intézmény szakmai önállósága tiszteletben tartásával elfogadja mindazokat a civil, egyéni és közösségi kezdeményezéseket, amelyek a község kulturális életét segítik és gazdagítják.


4.§. Az önkormányzat anyagi lehetősége szerint gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmény /művelődési otthon/ működéséről, a tárgyi és személyi feltételek biztosításáról, illetve a szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről.



A rendelet hatálya


5.§. E rendelet hatálya kiterjed:

(1) A helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő állampolgárokra.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményére, közösségi színtereire és alkalmazottaira.

(3) A rendelet által szabályozott közművelődési megállapodással, vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállakozásokra ás társulásokra.

(4) A képviselő-testületre és szerveire.


A rendelet kiemelt céljai


6.§. A rendelet az alábbi kiemelt célokat határozza meg:

(1) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.

(2) A lakosság élet – és munkaképességének növelése.

(3) A munkanélküliség csökkentését segítő közművelődési feladatok megoldása.

(4) A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése.

(5) A helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése. Település-, környezetvédő, a természetbarát közösségek szervezése és támogatása. Helyi alapítványok működésének segítése.

(6) Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése.

(7) Az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életköri csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása.

(8) Az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek, alkotó táborok létesítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók szakmai támogatása a szabadidő eltöltéséhez, illetve a szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőség biztosítása.

(9) A település, a régió természeti, környezeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése.

(10) A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

(11) A községi könyvtár gyűjteményének és szolgáltatásainak jó minőségű helyi igényekkel összefüggő fejlesztése és a megfelelő ismerethordozók kiterjesztése.



Közművelődési feladatok


7.§. Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatásával a következő feladatokat határozza meg:

(1) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, illetve szakképző tanfolyamok szervezése.
Az igényeknek megfelelően
- nyelvtanfolyamok, számítógépes, közhasznú tanfolyamok minden korosztály részére.

(2) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, a helyi művelődési szokások gondozása és gazdagítása.
- vetélkedők szervezése /versmondó, mesemondó, történelmi stb./
- civil szervezetek, kiemelkedő egyéniségek bemutatása a helyi televíziók és a helyi újság felhasználásával.
- községi ünnepségek lebonyolítása,
- helytörténeti gyűjtemény, képtár anyagának gondozása,
- helyi alkotók kiállításainak szervezése.

(3) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.
- színházi előadások, előadó estek, koncertek, hangversenyek, kiállítások megszervezése, művészeti baráti körök létrehozása,
- ünnepek, évfordulók, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása,
- FALUNAPOK kulturális rendezvénysorozat megszervezése,
- hivatalos képzőművészeti kiállítások, hangversenyek.

(4) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó művelődő közösségek tevékenységének támogatása.
- amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek létrehozása és támogatása,
- előadásaik, kiállításaik megszervezése,
- alkotó táborok szervezése és lebonyolítása.

(5) A helyi társadalom kapcsolatrendszereinek, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése.
- civil közösségek segítése, egyesületek összefogása, számukra igény szerint fórumok, bemutató estek, közös akciók szervezése,
- A különböző rétegek és korosztályok ismerkedési, együttműködési alkalmainak, tevékenységének kimunkálása, támogatása;
- az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézményi segítése;
- helyi együttműködéshez, szolidáris szándékokhoz a közművelődési intézmény igénybevételéhez közösségenként ingyenes lehetőség biztosítása.
- televíziós szolgáltatás, kiadványok szerkesztése.

(6) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.
- tájékoztatási, együttműködési, művelődési alkalmak kialakítása, rendszerré tétele;
- a helyi lakosság különböző tevékenységű, korú, nemű, világnézetű közösségei között az oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális, közellátó, szolgáltató, gazdasági, kommunikációs intézmények, szervezetek képviselőivel találkozók szervezése;
- kapcsolatok építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, kutató bázisaival, a határon túli magyarság művelődési közösségeivel.

(7) Feltételek biztosítása a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez
- a közművelődési intézményben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és kikapcsolódásához a célnak megfelelő esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra biztosítása.
- az adott tevékenységet segítő szakemberek biztosítása.

(8) Könyvtári feladatok
- Az állomány tükrözze az időszerű eseményeket és a  társadalom fejlődését, de egyben az emberi erőfeszítés és képzelet emlékezeteként is működjék;
- Kiemelt feladata legyen, hogy őrizze, folyamatosan gyarapítsa, gondozza, tárja fel a Jásd és környékére vonatkozó helytörténeti dokumentumokat.
- Szolgáltatásait úgy nyújtsa, hogy ezekhez korra, nemre, vallásra, nyelvre vagy társadalmi állásra való tekintet nélkül mindenki egyenlően hozzájusson. Külön figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik bármely okból a szolgáltatásokat és könyvtári dokumentumokat nem képesek megfelelően használni / pl.: csökkentlátók, vakok, mozgáskorlátozottak/.
- Az olvasási készség az ismeretek és információk kulcsa. Ezért a gyerekek legkisebb koruktól kapjanak ösztönzést olvasási készségük fejlesztésére a részükre nyújtott külön szolgáltatásokkal. /pl.: csoportos foglalkozások/.
- A kultúra egyik helyi központjaként segítse a gazdaság fejlődését, a művészeti és tudományos teljesítmények és újdonságok közkinccsé  tételét, adjon lehetőséget a személyes, alkotó jellegű fejlődésre. Különösen ösztönözze a gyerekek alkotókedvét, szellemét és képzeletvilágát.
- Segítsen áthidalni az információ hiány és információ bőség közötti távolságot, figyelmet fordítva a kultúra és információ élő – szóbeli és hangzó – közvetítésére.

(9) Egyéb művelődést segítő lehetőségek
- Információk gyűjtése és közismertté tétele a település oktatási, egyházi intézményei, civil szervezetek  által kínált művelődési lehetőségekről.
- A település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése.
- Közérdekű, közhasznú kiállítások, aktuális börzék, ajándékvásárok, sokadalmak szervezése.
- A helyi kulturális turizmus lehetőségeinek ösztönzése.
- Fénymásolás és egyéb sokszorosítási kínálata.
- Számítógép, adatbázis, Internet használati lehetőségeinek biztosítása.
- Kirándulások szervezése.



A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


8.§.


(1) Jásd községben a kötelező közművelődési alapfeladatokat a Művelődési Otthon látja el.

(2) A mozi Önkormányzati tulajdonú épületben Művelődési Otthon formájában működik.

(3) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában a 6.§.-ban megjelölteken kívül más önkormányzati, nem közművelődési alapfeladatú intézményt is bevonhat.

(4) Az önkormányzat a kulturális célok megvalósítása érdekében kérheti a civil szervezetek, illetve a közművelődési tevékenységet ellátó vállalkozások és gazdasági társaságok segítségét.



A közművelődés finanszírozása


9.§. (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A feladatellátás pénzügyi szükségletét – a kiadást és bevételt – az intézmény a költségvetésben megtervezi. A kiadás és bevétel különbségét az önkormányzat támogatásként – a feladat ellátásához szükséges összegben – havonta biztosítja. A működési kiadásokon felüli esetleges beruházások és felújítások finanszírozását a Polgármesteri Hivatal költségvetésében tervezik és bonyolítják.

(3) Az ágazati minisztérium érdekeltségnövelő támogatással ösztönzi a helyi törekvéseket. Ezért az önkormányzat célszerű feladata a közművelődési intézmény folyamatos fejlesztése, hogy a központi támogatás elnyeréséhez biztosítani tudja a szükséges saját forrást.

(4) A község kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közművelődési intézményeken kívül működő szervezetekkel, egyesületekkel, csoportokkal, az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodást köthet, illetve azokat anyagilag  támogathatja.


Záró rendelkezés


10.§. (1) A rendelet 1999.április 20-án lép hatályba.


Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

Jásd, 1999.március 31.





                                          Nagy Csaba                                         Ihász István

                                          Polgármester                                             jegyző