Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. ( 12.18. ) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 01. 31

Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. ( 12.18. ) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezések rendjéről1

2014.01.01.

Jásd Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése alapján a temetkezés helyi rendjéről a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jásd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában temető nincs. A Jásdi Római Katolikus Egyházközség (a továbbiakban: egyházközség) a tulajdonában lévő, a jásdi 442 hrsz-ú ingatlanon található temetőből – a megállapodásban foglaltak alapján - 2500m2 területet biztosít az önkormányzat számára a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettség teljesítése céljából. A megállapodás jelen rendelet 1. mellékletét, a köztemetőre vonatkozó helyszínrajzot jelen rendelet 2. melléklete képezi.

(2) A szabályozás célja, hogy Jásd község területén a helyi viszonyok figyelembevételével az önkormányzat biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében; szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(3) A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik

2. § (1) E rendelet hatálya a Jásd község közigazgatási területén működő köztemetőre, fenntartójára, és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.

(2) Jásd község közigazgatási területén - jelen rendelet megalkotásakor - működő köztemető az egyházközség tulajdonában lévő, a jásdi 442 helyrajzi szám alatt található temető azon része, amelyet a tulajdonos és az önkormányzat e rendelet 1. mellékletét képező megállapodásban rögzít.

3. § A köztemető fenntartási, üzemeltetési feladatait az önkormányzat az egyházközség útján látja el.

Tárgyi és infrastrukturális feltételek

4. § Az önkormányzat a köztemető rendeltetésszerű használatához közlekedő utat vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót, ravatalozót berendezéseivel biztosít

5. § (1) A köztemető területén lévő közlekedő utak rendszeres karbantartásáról a fenntartó az egyházközséggel együttműködve gondoskodik, biztosítva ezzel a sírhelytáblákhoz (parcellákhoz) vezető utakon a megfelelő közlekedést.

(2) A vízvételt a temetőben 3 db közkifolyóval, annak közüzemi dijának megfizetésével az önkormányzat biztosít.

(3) A köztemetőben keletkezett hulladék (elszáradt virág, koszorú stb.) kizárólag a kijelölt hulladéklerakó helyen helyezhető el, melynek szükség szerinti elszállításáról a fenntartó gondoskodik.

6. § A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi. Ennek keretében:

a) a temető fenntartóját és üzemeltetőjét felhívhatja a jogszabályokban foglalt rendelkezések betartására;

b) a jegyző ellenőrzése során a temetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet és vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

7. § Az önkormányzat a temetői szolgáltatások biztosításában az egyházközséggel kötött megállapodás alapján vállalt kötelezettségének költségvetésben biztosított forrásból történő megfizetéssel vesz részt.

8. §
( 1) A ravatalozó a holttest ravatalozására, a kegyelet lerovására, az elhunyt búcsúztatására szolgáló építmény.
(2) A holttest a temetési szertartás megkezdését megelőzően legfeljebb 2-3 órával ravatalozható fel a ravatalozó épületében.
(3) A halott hűtő üzemeltetése esetén a holttest a temetési szertartást megelőzően 96 órán belül a ravatalozó épületében elhelyezhető

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

9. § (1) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és e rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott helyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, vagy fűnyírással rendben tartani.

(2) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó terület, és út fele.

(3 )A ravatalozó épületének és tartozékainak, a síroknak és síremlékeknek a rongálása, beszennyezése tilos. A természetes és ültetett növényzetet óvni és gondozni kell.
(4) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet és elszáradt növényzetet kizárólag az erre a célra kijelölt hulladéktárolóban lehet elhelyezni.

10. § ( 1) A temetőben munkát végezni csak úgy szabad, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, eredeti állapota nem változhat. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(2) Búcsúztatási szertartás ideje alatt a munkavégzést szüneteltetni kell.

11. § (1) A temetőben hangoskodni, játszani nem szabad, 14 éven aluli gyermekek a temetőben csak felnőtt kísérővel tartózkodhatnak.

(2) A temetőben rádiót, egyéb elektronikai berendezést működtetni - kivéve a búcsúztatási szertartást - nem szabad.

12. § A temetőben - a temetési helyen kívül - fát, díszcserjét az egyházközség útján a temetőgondnoki feladattal megbízott dolgozó által kijelölt helyre szabad ültetni.

13. § A köztemetőben

(1) sírgondozást az elhunyt hozzátartozói

(2) a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely engedéllyel rendelkezik a szolgáltatási tevékenység végzésére .

(3) Sírbolt, síremlék állításához az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni az üzemeltetőnek továbbá, ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát

A temetési hely gazdálkodási szabályai

14. § (1) A köztemetőben a jelen rendelet 1. függelékében nyilvántartott, és a temetőbejáratnál is kifüggesztett térkép szerint kialakított és sorszámozott sírhelytáblák (parcellák) és temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(2) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül számozott sírhelyekre kell felosztani. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell készíteni. A sorokban a temetési helyeket az egyházközség által megbízott temető gondnok jelöli ki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy jelenlétében.

(3) A sírbolt könyvet és a nyilvántartó könyvet az egyházközség vezeti.

(4) A köztemetőben koporsós - urna elhelyezésére is szolgáló - sírhelyek biztosítottak.

15. § (1) Temetni, az elhamvasztott maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt helyen szabad.

(2) A sírhelyek az elhalálozás ideje szerinti sorrendben jelölhetők ki.

Sírhelyek méretezése, sírjelek alkalmazása

16. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely.

(2) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye a koporsós sírhely lehet. A hamvakat tartalmazó urna koporsós temetési helyre rátemethető.

17. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 210 cm, szélessége 90 cm, mélysége legalább 200 cm

b) kettős sírhely: hossza 210 cm, szélessége 190 cm, mélysége legalább 200 cm.

(2) A temetési helyek közötti távolság 60 cm, a sorok közötti távolság 140 cm.

(3) Koporsós rátemetés esetén sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

18. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. A sírjel nem foglalhat el a 17. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyméretnél nagyobb helyet.

19. § A sírjel, vagy a sírbolt karbantartására, helyreállítására, felújítására az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és testi épséget, egészséget veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a ravatalozó épületén 90 napra ki kell függeszteni.

A temetési hely feletti rendelkezési jog, a temetési hely megváltása

20. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c) urnás rátemetés esetén a rendelkezési jogosultság időpontja nem hosszabbodik.

(3) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha

a) a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár,

b) a temetési hely megszűnik.

(4) Megszűnik a temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest

a) új temetési helyre történő áthelyezésével,

b) elhamvasztással, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(5) A jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni, ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni.

21. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díj mértékét az önkormányzat állapítja meg.

(2) A temetési hely megváltási díj mértékét a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A megváltási díjat a temetési hely kijelölése előtt, illetőleg a rendelkezési jog leteltéig kell az önkormányzatnál befizetni.

A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

22. § A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1)–(2) bekezdését, valamint a 145/1999 (X.1.) 50. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

23. § A rendelet 2014.01.01.-én lép hatályba

1. melléklet a 13/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

MEGÁLLAPODÁS

amely létrejött egyrészről a Jásd Római Katolikus Egyházközség (8428 Jásd, képviseli: Czár Péter plébános), mint használatba adó (a továbbiakban: használatba adó),
másrészről Jásd Község Önkormányzata (8428 Jásd, Dózsa Gy. Út 1., képviseli: Nagy Csaba Polgármester), mint használatba vevő (a továbbiakban; használatba vevő) között az alulírott helyen és napon az alábbiak szerint:

1.

A megállapodás célja

1.1. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet előírásainak figyelembevételével a megállapodás célja, hogy Jásd Község Önkormányzata a kötelezően ellátandó temetkezési feladatának eleget tehessen.
1.2. Jásd Község Önkormányzata tulajdonában nincs temető, ezért a Jásdi Római Katolikus Egyházközséggel megállapodott arról, hogy a Jásdi Római Katolikus Egyházközség tulajdonában levő 442 hrsz-ú temetőben 2500 m2területet a 2. mellékletben szereplő térkép szerint köztemető céljára kijelöl.
1.3. Köztemető: a jásdi temetőnek az a része, amelyben a használatba vevő a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségeit teljesíti. Használatba vevő a köztemető fenntartója.
1.4. A temető üzemeltetését a használatba adó által megbízott temető gondnok irányításával, önkormányzati segítséggel, közös munkák szervezésével közösen végzik.

2,

A megállapodás tárgya

2.1. A köztemető helye: A jásdi 442 hrsz-ú temető .egyházi gondnok által kijelölt területe az 1. számú térkép melléklet szerint.
2.2. Az Egyházközség a köztemetői feladatok ellátása céljából, térítésmentesen átengedi a temetői utakat és a kijelölt sirhelyeket
2.3. A jelen megállapodás 2.1. pontjában nem említett, a jásdi 442 hrsz-ú temető ingatlan kizárólagos tulajdonosa a Jásdi Római Katolikus Egyházközség, melynek vezető testülete jogosult a sírhely megváltási díj mértékének megállapítására és annak beszedésére.
2.4. Használatba vevő részére biztosított terület esetében - a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 13/2013. (XII.18.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint - Jásd Község Önkormányzata állapítja meg a temetési helyek megváltási díjainak mértékét, és azokat az önkormányzat szedi be.
2.5. Felek megállapodnak abban, hogy a sírhely megváltási díjakat a köztemetőben és az egyházi temetőben egységesen állapítják meg. A használatba adó az egyházi temetőben a sírhely megváltási díjakat az alábbiak szerint állapította meg:
Egyes sírhelyek 25 évre 5.000,-Ft
Kettes sírhelyek 25 évre 10.000,-Ft
2.6. A felek megállapodnak abban, hogy a sírhely megváltásból, a 25 évenkénti újra megváltásból, a temető fenntartásra gyűjtött felajánlásokból érkező pénz összegeket külön kezelik és a temetőre fordítják. Ezt minden év novemberében közösen ellenőrzik, egyeztetik az elszámolást és a tervet.

3.

A használatba adás

3.1 Az önkormányzat jelen megállapodásban rögzítettek alapján használatba adja a a jásdi 441 hrsz-ú ingatlanon lévő ravatalozó felépítményeit, használatba vevő pedig használatba veszi azt.
3.2 A 3.1.pont szerinti használatba adás tulajdonjogot nem keletkeztet.
3.3 Felek megállapodása értelmében Jásd Község Önkormányzata, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően:

a) a tulajdonát képező koporsó hűtő használatát továbbra is biztosítja a a Jásdi Római Katolikus Egyházközség számára,

b) a temető vízellátásának,

c) a temető villamos energia költségeit fedezi,

d) a temetői hulladék szükség szerinti elszállításáról és annak költségének megfizetéséről gondoskodik,

e) a önkormányzat tulajdonát képező ravatalozó felújítását és fenntartását költségvetésében meghatározott mértékben biztosítja jásdi 441 hrsz

f) a tulajdonát képező koporsó hűtő karbantartásának költségeit viseli, használatának díját az önkormányzat állapítja meg és szedi be.

4.

A használatba adás időtartama

4.1 Megállapodó felek jelen megállapodást határozatlan időre kötik.
Jelen megállapodást bármelyik fél 1 éves felmondási idő mellett, december 31-i dátummal, írásban, külön indokolás nélkül felmondhatja.

5.

A felek jogai és kötelezettségei

5.1. Használatba vevő vállalja, hogy a számára kijelölt területet kizárólagosan a jelen megállapodás 1.1. pontjában meghatározott temetkezési célra és a fentiekben említett önkormányzati rendeletben foglaltak alapján fogja használni.
5.2. A temető ingatlan felépítményeinek létesítése, karbantartása a tulajdonos feladata, a szakhatóságok felé a jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítéséért felelős.
5.3. A használatba adó által megbízott temető gondnok jelöli ki a sírhelyeket a köztemetőben is az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy jelenlétében.
5.4. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az ingatlan üzemeltetési, karbantartási és felújítási költségeinek viselésére a felek a megállapodás időtartama alatt, megállapodásban rögzítetteknek megfelelően kötelesek .
5.5. Megállapodó felek megállapodnak abban, hogy jelen megállapodás esetében a minden év legkésőbb október 31. napjáig a egymás felé írásban jelzik az adott, illetve a következő költségvetési évre vonatkozó terveiket a temető felépítményeinek és szolgáltatásainak fejlesztési céljai érdekében. Felek kinyilvánítják, hogy ennek érdekében, folyamatos tájékoztatás mellett lehetőség szerint együttműködnek.

6.

Egyéb rendelkezések

5.1. Megállapodó felek tudomásul veszik, hogy jelen megállapodás Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.( XII.18. ) önkormányzati rendeletének hatályba lépésével, illetve a Jásdi Római Katolikus Egyház részéről a plébános aláírásával válik érvényessé, és rendelkezéseit 2013. december 20. napjával kell alkalmazni.
Jelen megállapodást a felek elolvasták, megértették, és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írják alá.
Jásd, 2013. december 18.
Nagy Csaba Czár Péter
Polgármester Plébános

2. melléklet a 13/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

Köztemető területe helyszínrajz

3. melléklet a 13/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

A köztemető temetési helyek megváltási díjainak mértéke

A

B


Temetési hely megnevezése

Megváltási díj mértéke (Ft)

1.

egyes sírhely

5.000,-Ft

2.

kettős sírhely

10.000,- Ft

1

Az önkormányzati rendeletet a Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 23. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 1. napjával.