Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 18/2004.(XII.17.) rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 01- 2016. 12. 01

Jásd Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 18/2004.(XII.17.) rendelete (a továbbiakban: rendelet) 7.§ (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő szöveg lép:


7. § (2) bek.  a) A 3.§ (1) bekezdés J.) pontjában foglalt esetben a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. a közterület-használatról hatósági szerződésben állapodik meg a kérelmezővel. A hatósági szerződés a települési képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé. A képviselő-testület - az mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő döntéssel kapcsolatos hatásköreit - átruházza a polgármesterre.


2.§ A rendelet a következő 7/A. §-sal egészül ki:


7/A. § (1) Az Mgtv. foglalt filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában az e szakasz rendelkezéseit kell alkalmazni. 

(2) A filmforgatási célú közterület-használat igénybevétele nem haladhatja meg a 30 napot. A közterület-használat naponta 7 és 20 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok mind gyalogos, mind gépjárművel történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkezte esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamra kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, míg a filmforgatás akadályozott volt. A rendkívüli természeti esemény megszűnését követően, amennyiben a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell. Egyéb esemény bekövetkezte után, a helyreállítást követő 3 napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

 (5) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv. szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, amennyiben a forgatás időtartama a 15 napot nem haladja meg.

(6) Díjfizetési kedvezmény nem adható.

(7) A filmforgatási célú közterület- használatának díját az Mgtv. 34. § (3) bekezdése szabályozza.


3. § A rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


4.§ E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                        Győry Tünde                                               Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                  jegyző