Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 01- 2019. 05. 01

Jásd Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1) A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő szöveg lép:


Jásd Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”


2.§ (1) Hatályát veszti a Rendelet:

a) az 5.§-a,

b) az 51. § (1) bekezdése,

c) az 51/A. §-a,

d) az 51/B. § (2) bekezdése.


3. § (1) A Rendelet 3.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


3.§ A Képviselő-testület tagjainak száma a polgármesterrel együtt 5 fő. (A képviselők névjegyzékét a 4. melléklet tartalmazza.)”


(2) A Rendelet 8.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


8.§ (3) Jásd Község Önkormányzat által használt kormányzati funkciók jelen rendelet 5. melléklete  tartalmazza.”


4.§ (1) A Rendelet 4.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


4.§ (2) Kistérségi és települési önkormányzati feladatok ellátása érdekében többek között együttműködik a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésével.”


(2) A Rendelet 4.§- a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:


4.§ (3) Az Önkormányzat a feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásokban vesz részt. A társulásokban az Önkormányzatot a polgármester képviseli. Az önkormányzatok a társulások működésének részletes szabályait a társulási megállapodásban határozzák meg.


a) A Várpalota Kistérség Többcélú Társulása keretében megvalósításra kerülő feladatok a tagtelepülésekkel a család- és gyermekjóléti szolgálat, házi segítségnyújtás, demens betegek nappali ellátása, fogyatékkal élők nappali ellátása, jogi segítségnyújtó tevékenység, pszichológusi és szupervízori tevékenységek háziorvosi ügyeleti ellátás és a belső ellenőrzés.


5.§ A Rendelet 6.§-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 6. § (1) A képviselő-testület együttműködésre törekszik a községben tevékenykedő valamennyi politikai, társadalmi szervezettel, valamint az állampolgárok önszerveződő közösségeivel.

(2) Tevékenységi körében tanácskozási jog illeti meg a képviselő-testület ülésén a feladatkörüket érintő előterjesztések vonatkozásában azon az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényben meghatározott szervezetek és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti alapítványok, továbbá a sportról szóló törvény szerinti egyesületek képviselőit, akik a tevékenységüket ténylegesen Jásd településen folytatják.


6.§. A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„9.§ (1) A képviselő-testület az Mötv. 41. § (4) bekezdése alapján a polgármesterre a következő hatásköröket ruházza át:

a) dönt az önkormányzati kötelezettségvállalást nem igénylő pályázatok be  nyújtásáról

b) dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről

c) dönt a temetési segély megállapításáról

d) visszaköveteli a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátást, vagy személyes gondoskodást nyújtó ellátás esetén annak pénzegyenértéket, indokolt esetben gyermekvédelmi ellátás esetén méltányosságból elengedheti, csökkentheti, szociális ellátás esetén méltányosságból elengedheti, csökkentheti vagy részletekben, fizettetheti meg a visszakövetelt ellátást vagy pénz egyenérték, illetve kamat összegét.

e)  dönt Öskü Község címere használatának engedélyezéséről

f) Gondoskodik az ideiglenes elhelyezésről, ha a lakás elemi csapás, vagy más ok következtében megsemmisül, illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el

g)  tulajdonosi jogkörben hozzájárul az országos közúthoz nem csatlakozó helyi utak, a helyi utak részét képező járdák, valamint a helyi kerékpárutak és gyalogutak  területén vonalas létesítmények építéséhez, korszerűsítéséhez, forgalomba helyezéséhez és megszüntetéséhez

h) hozzájárul a közérdek mértékét meghaladó, a meder szabályozását és a partok védelmét szolgáló létesítmények fenntartásával kapcsolatos feladatok elvégzéséhez

i) dönt mezőgazdasági rendeltetésű ingatlanok haszonbérbe adásáról, és a   haszonbérleti jogviszonnyal kapcsolatos nyilatkozatok megtételéről

j) az Önkormányzat javára jelzáloggal, vagy elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlan vonatkozásában a jelzálog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom jogosultját megillető jogokat gyakorolja

k) dönt a közterület használatának engedélyezéséről a közterületek használatáról, továbbá a közterületeken és beépítetlen önkormányzati tulajdonú földrészleteken a fák védelméről

[1]dönt a köztemetés önkormányzati költségviseléséről

m) rászorulók részére szociális étkeztetés biztosításáról.”


7.§  A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 10. § (1) A Képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést tart.


(2) A Képviselő-testület üléseit a polgármester hívja össze, akadályoztatása esetén az alpolgármester. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testület tagjai közül a legidősebb képviselő, mint korelnök összehívja és vezeti a képviselő-testületi ülést.”


8.§ A Rendelet 47.§- a helyébe a következő rendelkezés lép:


47.§ (1) A Képviselő-testület az Ügyrendi Bizottságot, mint állandó bizottságot hozza létre, mely bizottság jár el az Mötv. 37.§ (1) bekezdése szerint az összeférhetetlenségi ügyek kivizsgálásában.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő bizottság létszámát, valamint a további feladatait és hatáskörét a rendelet 6. melléklete tartalmazza.”


9.§ A Rendelet 52.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


52.§ (2) A képviselőt megilletik mindazok a jogok és terhelik azon kötelezettségek, amelyeket az Mötv. és jelen Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmaz.”


10.§ A Rendelet kiegészül a következő 52/A. §-al:


„52/A. §  (1)A képviselő az ülésről való távolmaradását az ülést megelőző nap a polgármesternek köteles bejelenteni. A hiányzásokat a jegyző tartja nyilván.

(2) Az Mötv.-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján:

a) eskü letételének hiánya miatt

b) az Mötv. 32.§ (2) bekezdésj) pontjában meghatározott képzésen elmulasztása miatt,

c) személyes érintettség bejelentésének elmulasztása miatt,

d) a képviselő-testület üléséről való 6 hónapon túli távolmaradás miatt,

legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti, megvonhatja.

(3)A Képviselő-testület az (2) bekezdés a), b) és c)  pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját a mulasztást megszüntetéséig, de legfeljebb 12 havi időtartamra 50 %-ban csökkenti.

(4) A Képviselő-testület az (2) bekezdés d)  pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját 6 havi időtartamra megvonja.



11. § E rendelet 2019. május 1-én lép hatályba.

           



                        Győry Tünde                                               Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                              jegyző