12/2013.(XII.02.) önkormányzati rendelete

a temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 15

12/2013.(XII.02.) önkormányzati rendelete

a temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól

2022.12.15.

Szápár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a 12/2013. (XII. 02.) önkormányzati rendeletét a következők szerint módosítja:1

1. §2 (1) A rendelet szabályait Szápár településen lévő köztemető, ravatalozó használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni az alább felsoroltak szerint.

(2) Szápár közigazgatási területén lévő köztemető: Szápár, 53 hrsz-ú ingatlanon lévő temető, a Római Katolikus Egyházközség tulajdona.

(3) A Szápár Község Önkormányzat tulajdona a Szápár belterület 54 Hrsz- ú, 446 m2 Ravatalozó megnevezésű ingatlan.

A temető helyek

2. § (1a) (1)A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a temető tulajdonosánál lehet megtekinteni.

(2) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós,

b) urnás, hamvasztásos,

(3) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek:

a) szélessége: 1,2 méter/egyszemélyes, 2,4 méter/kétszemélyes,

b) hosszúsága: 2,4 méter

c) egymástól való távolság: 1,2 m,

d)3

e)4

f)5 a sírgödör mélysége: 250 cm. A koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.

(4) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben temetési hely feletti rendelkezési joga az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha e rendelet másként nem rendelkezik.

(5) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama nem lehet kevesebb:

a) sírhelyenként. 25 év, (a koporsós betemetés ill. a rátemetés napjától számított)

b) urnasír esetén: 25 év.

(5a)6 Urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön. Egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető urnák száma legfeljebb kettő.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (7) pontban foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható).

(7) A meghosszabbítás megtagadható, ha a temető tulajdonosa, vagy üzemeltetője, fenntartója kikérve a tulajdonos hozzájárulását bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

(8) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás (újraváltás) hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(9) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért az önkormányzat díjat nem állapít meg.

A temetők rendje

3. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyász szertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre,

(2) A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.

(3) A temetőt, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkosítani kell.

(4) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az ne akadályozza a közlekedést.

(5) A temetőben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(6) A temetőbe gépjárművel (kivétel a mozgáskorlátozottak járművei) behajtani, közlekedni csak az elhunyt szállítása, csak kivételesen indokolt esetben szabad.

(7) A ravatalozó és azok tartozékai, továbbá a sírok, síremlékek, parkok és azok környezetének rongálása, beszennyezése tilos.

(8) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos, azt az üzemeltető ( tulajdonos ) által szemét összegyűjtésére, tárolására kijelölt helyen kell lerakni. A hulladékok elszállításáról a temető (tulajdonosa), üzemeltetője gondoskodik.

(9) Kutyákat – vakvezető kutya kivételével – és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos.

(10) A vízvételt vízmérővel ellátott közkút útján kell biztosítani.

(11) A temetőt körülkerítő kerítés (sövény) állapotát a temető fenntartója és üzemeltetője legalább évente ellenőrzi amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavíttatásáról.

(12) A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.

(13) A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről folyamatosan gondoskodni kell.

A temető üzemeltetése

4. § (1) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos egyházzal kötött megállapodás szerint.

(2) A temető üzemeltetését ezen rendeletben, valamint a vonatkozó jogszabályokban, foglaltak szerint kell ellátni.

5. § (1a) A temetőt a temetőlátogatók részére: a temető állandó nyitva tartású.

(2) A temetőben az öntözővíz használatáért díjat nem kell fizetni.

(3) A síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállítását a munkák elvégzéséhez indokolt gépjárműbehajtást az üzemeltető engedélyezi. A temető tulajdonosa, üzemeltetője, fenntartója a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült költségek között a temetőbe való behajtásért díjat nem állapít meg.

(4) Az üzemeltető a temetési vállalkozóknak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(5) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetés időpontját (nap, óra) kötelesek legalább 48 órával előtte az temető üzemeltetőjének ( tulajdonosának ) bejelenteni.

(6) A felravatalozott koporsót a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(7) Az elhaltak tetemét a szállítás során, a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

(8) Az elhunytak ravatalozásához – kegyeleti okokból – kizárólag a ravatalozó, annak előterét lehet és kell igénybe venni.

6. § (1a) A köztemető területén lévő sírhelyek gondozását, újrahantolását, beültetését a sírhely felett rendelkezni jogosult maga, vagy megbízottja végzi.

(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni és az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos.

(3) A (2) bekezdésben szerinti hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

7. § (1) A gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A köztemetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(3) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

8. § A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes és kettős sírhely,

b) gyermeksírhely,

c) urnasírhely,

e) díszhely (díszsírhely, dísz urnafülke),

d) szociális sírhely és urnasírhely

9. § (1) A temetővel összefüggésben a tulajdonos az önkormányzattal, a kegyeleti jogok gyakorlása céljából a jogszabályban meghatározott tartalmú nyilvántartó könyvet vezet.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamvak szórását) időrend szerint kell bejegyezni.

(3) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

(4) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(5) Az üzemeltető (tulajdonos) a nyilvántartó könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

(6) Az újonnan létesítendő temetési helyek helykijelölését a temető parcellázási terv tartalmazza. A parcellák, sorok, sírhelyek kiadása folyamatosan történik.

(7) Temetési helyet a kiváltásra kijelölt helyen lehet előre megváltani. A temetési hely előre megváltható, de a rendelkezési jog másra nem ruházható. A temetési hely előre megváltása esetén a megváltónak a kötelessége a temetési helyet gondozni, melynek 2 éven keresztül folyamatos elmulasztása esetén a temetési helyre vonatkozó jogosultság megszűnik.

10. § A rátemetés során az előző temetés után:

a) koporsós temetés esetén legalább 25 év,

b) hamvasztásos temetés esetén 25 év.

11. § (1) A sírjelek alkalmazásának szabályai:

a) a temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

b) a sírjel nem foglalhat el a temetési helyeknél nagyobb méretet.

(2) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra, kegyeleti érzést közízlést nem sérthet.

12. § Ezen rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

13. § (1) A temető üzemeltetője, (tulajdonosa) gondoskodik a törvényben meghatározott szociális temetésre vonatkozó előírások betartásáról.

(2) A temető területén a szociális temetés céljából igénybe vehető területként a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott területet jelöli ki az üzemeltető (tulajdonos).

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

20. § A jelen rendelet kihirdetéséről a jegyző helyben szokásos módon gondoskodik.

1

A bevezető a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdés d) pontját a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (3) bekezdés e) pontját a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdés f) pontja a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (5a) bekezdését a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.