Szápár Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2015 (III.12.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2015.évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 03. 12- 2016. 05. 30

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti  jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott  feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságára és Szápár Községi Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési  intézményekre (továbbiakban: Intézmény) terjed ki.

(2) A rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelezően ellátandó és önként vállalt, továbbá az államigazgatási feladatainak ellátásához szükséges bevételi és kiadási előirányzatokat, figyelemmel az Intézmény előirányzatainak megállapítására, a 2015. évi gazdálkodás főbb szabályaira.



2. A költségvetés célkitűzései

2. §  Az Önkormányzat 2015. évi költségvetése célul tűzte ki

a) az Önkormányzat által fenntartott Intézmény üzemeltetését, működési feltételeik biztosítását, különös figyelemmel az ésszerűen takarékos gazdálkodás követelményeire,

b) az Önkormányzatra háruló szociálpolitikai feladatok ellátását, anyagi hátterének megteremtését, ezen belül a rászorultság elvének erősítését,

c) a feladatellátás színvonalának emelését, továbbá a fejlesztések által megvalósuló jövőbeni működési megtakarítások érdekében – az Önkormányzat lehetőségeit szem előtt tartva – pályázati lehetőségek kiaknázását.



3. Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege, a hiány mértéke



3. § (1) Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete

a) az Önkormányzat 2015. évi összevont működési költségvetését

aa) 32 624  ezer forint működési költségvetési bevétellel,

ab) 32 624 ezer forint működési költségvetési kiadással,

ac) 0           ezer forint működési többlettel,

ad) 0 ezer forint működési célú belső finanszírozási bevétellel

ae) 0 ezer forint működési célú külső finanszírozási bevétellel és

af) 0 ezer forint működési célú külső finanszírozási kiadással állapítja meg.

b) az Önkormányzat 2015. évi összevont felhalmozási költségvetését

ba) 9746  ezer forint felhalmozási költségvetési bevétellel,

bb) 9746 ezer forint felhalmozási költségvetési kiadással,

bc)  0         ezer forint felhalmozási hiánnyal,

bd)  0 ezer forint felhalmozási célú belső finanszírozási bevétellel

be) 0 ezer forint felhalmozási célú külső finanszírozási bevétellel és

bf) 0 ezer forint felhalmozási célú külső finanszírozási kiadással állapítja meg.


c) Az a) és b) pontokban foglaltaknak megfelelően az önkormányzat összevont költségvetésének 2015. évi

ca) bevételi főösszegét  32 624  ezer forintban és

cb) kiadási főösszegét   32 624 ezer forintban

az 1. melléklet szerinti mérlegegyezőséggel állapítja meg.

d) A mérlegegyezőséget külső finanszírozási forrás bevonása nélkül állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat összevont működési költségvetési többletét az Önkormányzat 2015. évi összevont felhalmozási költségvetésének felhalmozási célú belső finanszírozási bevétellel csökkentett felhalmozási hiány csökkentésére fordítja.

4. § (1) Az Önkormányzat által 2015. évben ellátandó kötelező feladatokhoz, önként vállalt feladatokhoz, és államigazgatási feladatokhoz kapcsolódó bevételek és kiadások kiemelt előirányzatok szerinti bontását a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzatot megillető 2015. évi központi költségvetésből juttatott állami támogatások jogcímenkénti részletezését a 3. melléklet tartalmazza.

5. § (1) Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete

a) az Önkormányzat 2015. évi működési költségvetését

aa) 22878   ezer forint működési költségvetési bevétellel,

ab) 21358  ezer forint működési költségvetési kiadással,

ac) 1521         ezer forint működési többlettel,

ad) 0 ezer forint működési célú belső finanszírozási bevétellel

ae) 0 ezer forint működési célú külső finanszírozási bevétellel és

af) 0 ezer forint működési célú külső finanszírozási kiadással állapítja meg.

b) az Önkormányzat 2015. évi felhalmozási költségvetését

ba)  9746 ezer forint felhalmozási költségvetési bevétellel,

bb)  11267 ezer forint felhalmozási költségvetési kiadással,

bc)  1521 ezer forint felhalmozási hiánnyal,

bd)  0 ezer forint felhalmozási célú belső finanszírozási bevétellel

be)  0 ezer forint felhalmozási célú külső finanszírozási bevétellel és

bf)   0 ezer forint felhalmozási célú külső finanszírozási kiadással

a 4. melléklet szerinti mérlegegyezőséggel 32 624 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

c) A mérlegegyezőséget külső finanszírozási forrás bevonása nélkül állapítja meg.

(2) Szápár Község Önkormányzat 2015. évi összevont bevételi főösszegének forrásonkénti részletezését a 5. és 5/1. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2015. évi működési és felhalmozási kiadásainak kiemelt előirányzatonkénti részletezését a 6. és 6/1.  melléklet tartalmazza.

6. § Szápár Község Önkormányzat 2015. évi – költségvetési szervenkénti – költségvetési létszámkeretét 2 főben  állapítja meg, melynek részletezését a 12. melléklet tartalmazza.

7. § (1) Szápár Községi Önkormányzat beruházási és felújítási kiadásait célonként, feladatonként a 7. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programjainak, projektjeinek, és ilyen jellegű önkormányzaton kívüli projektekhez történő hozzájárulások 2015. évi bevételi és kiadási előirányzatait a 8. melléklet tartalmazza.

8. § (1) Szápár Község Önkormányzat az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános és céltartalékok előirányzatait a 9. melléklet tartalmazza.

(2) A működési céltartalékok között a „Közfoglalkoztatás céltartaléka” kiadási előirányzat felhasználása év közben folyamatosan történik a központi szabályozás alapján megvalósított közfoglalkoztatással összefüggésben felmerülő kiadások teljesítéséhez szükséges önerő biztosítása érdekében. A céltartalék felhasználásáról a költségvetési rendelet módosítása során számol be a Polgármester a Képviselő-testület részére.

(3) A Képviselő-testület a működési és felhalmozási céltartalékkal, valamint az általános tartalékkal való rendelkezést saját hatáskörben végzi, ezzel egyidejűleg előirányzat-módosítást is elrendel.

9. § (1) Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatainak előirányzatait éves bontásban  a 10. melléklet mutatja be.

(2) Szápár Községi Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, a kezesség érvényesíthetőségéig, és az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011.(XII.30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglalt saját bevételeit a 11. melléklet tartalmazza.

(3) Szápár Községi Önkormányzat 2015. évben olyan fejlesztési célt nem fogalmaz meg, mely megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tenné szükségessé.

10. § A Képviselő-testület a felülvizsgált 2014. évi pénzmaradvány megállapításáról a zárszámadási rendelettel egyidejűleg dönt. A pénzmaradvány megállapításával egyidejűleg zárszámadási rendeletében állapítja meg a felhasználás szabályait, és ezt követően rendelkezik az Önkormányzat 2014. évi költségvetési rendeletének módosításáról.

11. § Az Önkormányzat 2015. évi előirányzat felhasználási és likviditási ütemtervét a 13. melléklet tartalmazza.

12. § (1) Az Önkormányzat által adott közvetett támogatások (kedvezmények) 2015. évi tervét  a 14. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Szápár Község Önkormányzat 2015-2017. évek közötti bevételeinek és kiadásainak összevont költségvetési mérlegét a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

         

13. §  (1) Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

14. § A Képviselő-testület legalább április 30-i,  valamint december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.


5. Pénzgazdálkodásra vonatkozó szabályozások


15. §    Az év közben jelentkező többletbevétel felhasználásának engedélyezése a Képviselő-testület hatásköre.

16. §    A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

17. §    Az Önkormányzat szabad pénzeszközeit a polgármester jogosult és köteles a legkedvezőbb betétben elhelyezni a saját bevételek növelése érdekében.


18. §    Az Önkormányzat a szellemi és anyagi infrastruktúráját magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, illetve az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével. A költségek és a térítés megállapításának rendjét és mértékét belső szabályzatban kell rögzíteni.

19. §    Az Önkormányzat által elnyert utófinanszírozott pályázatok esetében a     polgármester jogosult a pályázatokkal összefüggésben felmerült, a pályázatban        elszámolható kiadások teljesítéséről rendelkezni, a pályázati támogatás összegéhez való mielőbbi hozzáférés érdekében.

20. §    Amennyiben költségvetési év közben likvid hitel felvételére van szükség, arról a Képviselő-testület dönt.



6. Az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséből nyújtott pénzbeli támogatásokkal kapcsolatos eljárásrendre vonatkozó szabályok


21. §    Szápár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséből támogatás a Képviselő-testület által megjelölt előirányzat terhére nyújtható.

22. §  Támogatás kizárólag a Képviselő-testület döntése alapján folyósítható.

23. § (1) Támogatás csak Támogatási Megállapodás alapján folyósítható. A megállapodásnak a feladat- és a pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó időpontok megjelölésén túl ki kell térni az elszámolás módjára, tartalmára, határidejére, a feladat teljesítésének ellenőrzésére, a jogszerűtlen felhasználás esetén követendő eljárásra, a visszafizetési kötelezettségre.

(2) Amennyiben a Támogatott nem bejegyzett civil- vagy sportszerveződés, úgy jogosult pénzügyi bonyolítót igénybe venni.

(3) Valamennyi Támogatottnak a támogatás felhasználásáról el kell számolnia. Az a támogatott, aki számadási kötelezettségének teljes körűen nem tesz eleget, a további támogatásból kizárja magát.

(4) A támogatás felhasználásának ellenőrzését, az elszámolást, illetve beszámoltatást folyamatosan kell elvégezni úgy, hogy az legkésőbb 2016. január 31-ig az megtörténjen.

(5) A Támogatási Megállapodásban rögzített elszámolási határidőtől való eltérést különös esetben – a Támogatott írásbeli kérelme alapján - a Polgármester engedélyezheti.

(6) A Támogatott jogosult részben, vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(7) Amennyiben a Támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, illetve elszámolási, beszámolási kötelezettségének kétszeri felszólítást követően sem tett eleget, az érintett összeget az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára köteles egy összegben visszafizetni. Ez esetben a támogatott a következő évben önkormányzati támogatásban nem részesülhet.




7. Az önkormányzati biztos kirendelése, működése


24. §    Amennyiben az Önkormányzatnál sor került az önkormányzati biztos kirendelésére és az önkormányzati biztos megbízásának ideje alatt a helyi önkormányzatnál a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény alapján adósságrendezési eljárást kezdeményeztek akkor az önkormányzati biztos megbízását – a megbízási szerződésben meghatározott időtartam letelte előtt – meg kell szüntetni.



8. Záró rendelkezések


25. §    Az önkormányzat valamennyi tárgyi eszközéről, valamint az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatos részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, ezért a leltározást 2014. évtől számítva kettő évenként hajtja végre.

26. §    Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1-jétől kell alkalmazni.



Szápár, 2015. február 12






Bálintné Schmidt Ildikó

     Müller József

          polgármester

     jegyző