Szápár Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2015 (V.19..) önkormányzati rendelete

avar és kerti, valamint háztartási hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 26

Szápár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.


  1. A rendelet célja és hatálya


1.§. (1) A rendelet alkotás célja az avar és kerti, valamint háztartási hulladék (a továbbiakban: hulladék) égetésével, valamint a szabadtéri tűzgyújtással kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi szabályok megalkotása.


(2) A rendelet területi hatálya Szápár  község belterületére  terjed ki.


2.  A hulladék kezelésének szabályai



2.§.Az egészséges kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.



3.  A hulladék égetés szabályai



3.§.(1) A hulladék égetésére szeptember 1-től május  30-ig keddi és pénteki  napokon 14 és 18 óra között kerülhet sor.  Égetni az országos általános tűzgyújtási tilalom idején a megjelölt időpontokban sem engedélyezett.


(2) Égetni kizárólag szélcsendes időben, megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a tűz a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni kárt nem okozhat. A tűzrakó helynek épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 méter távolságra kell lennie.


(3) Az égetés maximális időtartama 90 perc.


4.§.(1) Az égetést csak 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy végezheti. A tűz őrzéséről, annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.


(2) A füstképzés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot szárítani, szikkasztani kell.


(3) A tűz helyszínén olyan eszközöket (vízbázisra csatlakoztatott locsoló tömlő, minimum 30 liter űrtartalmú vízzel teli edény(ek), lapát), illetőleg berendezést kell készenlétben tartani, mellyel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.


(4) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással – meg kel szüntetni.


(5) A hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más adalék anyag. Az égetendő hulladék kommunális, ipari eredetű (gumi, műanyag, festék, vegyszer), illetve veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.



5.§.Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetésére kizárólag a  Szápár Község Önkormányzatának alkalmazásában álló, közterület gondozásával megbízott személy jogosult.




3. Záró rendelkezések


6.§.(1) A rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Szápár  Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelemről szóló .9./2004.(VI.16) Ökt. rendeletének 60 .§  -a hatályát veszti.


Szápár, 2015.  május 19






         Bálintné Schmidt Ildikó                                                      Müller József

                  polgármester                                                                    jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2015. május 19.





                                Müller József  

                                     jegyző