Szápár Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2016 (II.4..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 07. 22- 2017. 05. 30

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016. (VII.21.) önkormányzati rendelettel módosított 3/2016. (II.04.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

egységes szerkezetben


Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti  jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott  feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és Szápár Községi Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési  intézményekre (továbbiakban: Intézmény) terjed ki.

(2) A rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelezően ellátandó és önként vállalt, továbbá az államigazgatási feladatainak ellátásához szükséges bevételi és kiadási előirányzatokat, figyelemmel az intézmények előirányzatainak megállapítására, a 2016. évi gazdálkodás főbb szabályaira.



2. A költségvetés célkitűzései

2. §  Az Önkormányzat 2016. évi költségvetése célul tűzte ki

a) az Önkormányzat által fenntartott Intézmény üzemeltetését, működési feltételeik biztosítását, különös figyelemmel az ésszerűen takarékos gazdálkodás követelményeire,

b) az Önkormányzatra háruló szociálpolitikai feladatok ellátását, anyagi hátterének megteremtését, ezen belül a rászorultság elvének erősítését,

c) a feladatellátás színvonalának emelését, továbbá a fejlesztések által megvalósuló jövőbeni működési megtakarítások érdekében – az Önkormányzat lehetőségeit szem előtt tartva – pályázati lehetőségek kiaknázását.



3. Az Önkormányzat összevont 2016. évi költségvetése


3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetésének

a) Költségvetési kiadásának főösszegét 34.363 eFt-ban, melyből

aa) működési kiadás: 33.963 eFt,

ab) felhalmozási kiadás: 400 eFt


b) Költségvetési bevételének főösszegét 34.363 eFt-ban

bb) működési bevétel: 34.363 eFt

bc) felhalmozási bevétel: 0 eFt


4. § (1) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetési bevételeit az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzatot megillető 2016. évi,  a helyi önkormányzat általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatásokat a 2. számú melléklet tartalmazza.

5. § (1) Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi költségvetését

a) 34.363 eFt költségvetési kiadással,

b) 34.363 eFt költségvetési bevétellel állapítja meg.

(2) Szápár Község Önkormányzat 2016. évi költségvetési kiadásait a 3. számú mellékelt tartalmazza.

 (2) Az önkormányzati feladatok és egyéb kötelezettségek működési költségvetési kiadásait a 4. számú melléklet tartalmazza.


(3) A Képviselő-testület a működési és felhalmozási céltartalékkal, valamint az általános tartalékkal való rendelkezést saját hatáskörben végzi, ezzel egyidejűleg előirányzat-módosítást is elrendel.

6. § (1) Az Önkormányzat beruházási célú kiadásainak előirányzatát az 5.számú melléklet mutatja be.

 (3) Szápár Községi Önkormányzat 2015. évben olyan fejlesztési célt nem fogalmaz meg, mely megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tenné szükségessé.

7. § A Képviselő-testület a felülvizsgált 2016. évi pénzmaradvány megállapításáról a zárszámadási rendelettel egyidejűleg dönt. A pénzmaradvány megállapításával egyidejűleg zárszámadási rendeletében állapítja meg a felhasználás szabályait, és ezt követően rendelkezik az Önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének módosításáról.

8. § (1) Az Önkormányzat 2016. évi működési és felhalmozási költségvetési bevételeit és kiadásait a 6. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Szápár Község Önkormányzat a 2016. évi engedélyezett létszámról szóló kimutatást a 7. számú  melléklet szerint hagyja jóvá.


4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

         

9. §  (1) Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

5.Az átmeneti gazdálkodás szabályai

10. § A 2016. január 1-jétől jelen rendelet hatálybalépéséig terjedő átmeneti időszakban a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások az Áht. 25. § (4) bekezdés szerint e rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azokat tartalmazzák.

6. Pénzgazdálkodásra vonatkozó szabályozás

11. §    Az év közben jelentkező többletbevétel felhasználásának engedélyezése a Képviselő-testület hatásköre.

12. §    A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

13. §    Az Önkormányzat szabad pénzeszközeit a polgármester jogosult és köteles a legkedvezőbb betétben elhelyezni a saját bevételek növelése érdekében.


14. §    Az Önkormányzat a szellemi és anyagi infrastruktúráját magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, illetve az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével. A költségek és a térítés megállapításának rendjét és mértékét belső szabályzatban kell rögzíteni.

15. §    Az Önkormányzat által elnyert utófinanszírozott pályázatok esetében a     polgármester jogosult a pályázatokkal összefüggésben felmerült, a pályázatban        elszámolható kiadások teljesítéséről rendelkezni, a pályázati támogatás összegéhez való mielőbbi hozzáférés érdekében.

16. §    Amennyiben költségvetési év közben likvid hitel felvételére van szükség, arról a Képviselő-testület dönt.



7. Az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséből nyújtott pénzbeli támogatásokkal kapcsolatos eljárásrendre vonatkozó szabályok


17. §    Szápár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséből támogatás a Képviselő-testület által megjelölt előirányzat terhére nyújtható.

18. §  Támogatás kizárólag a Képviselő-testület döntése alapján folyósítható.

19. § (1) Támogatás csak Támogatási Megállapodás alapján folyósítható. A megállapodásnak a feladat- és a pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó időpontok megjelölésén túl ki kell térni az elszámolás módjára, tartalmára, határidejére, a feladat teljesítésének ellenőrzésére, a jogszerűtlen felhasználás esetén követendő eljárásra, a visszafizetési kötelezettségre.

(2) Amennyiben a Támogatott nem bejegyzett civil- vagy sportszerveződés, úgy jogosult pénzügyi bonyolítót igénybe venni.

(3) Valamennyi Támogatottnak a támogatás felhasználásáról el kell számolnia. Az a támogatott, aki számadási kötelezettségének teljes körűen nem tesz eleget, a további támogatásból kizárja magát.

(4) A támogatás felhasználásának ellenőrzését, az elszámolást, illetve beszámoltatást folyamatosan kell elvégezni úgy, hogy az legkésőbb 2017. január 31-ig az megtörténjen.

(5) A Támogatási Megállapodásban rögzített elszámolási határidőtől való eltérést különös esetben – a Támogatott írásbeli kérelme alapján - a Polgármester engedélyezheti.

(6) A Támogatott jogosult részben, vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(7) Amennyiben a Támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, illetve elszámolási, beszámolási kötelezettségének kétszeri felszólítást követően sem tett eleget, az érintett összeget az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára köteles egy összegben visszafizetni. Ez esetben a támogatott a következő évben önkormányzati támogatásban nem részesülhet.


8. Záró rendelkezések


21. §    Az önkormányzat valamennyi tárgyi eszközéről, valamint az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatos részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, ezért a leltározást 2014. évtől számítva kettő évenként hajtja végre.

22. §    Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-jétől kell alkalmazni.



Szápár, 2016. február 04.


Záradék:



A rendelet 2016. február  05. napján lép hatályba.


Zirc, 2015. február 04.


                                                                                     Szalai Sándorné

                                                                                     helyettes jegyző





Bálintné Schmidt Ildikó

    Szalai Sándorné

          polgármester

    helyettes jegyző

Szövegdoboz: 5