Szápár Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2016 (XI.24..) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 11. 25- 2020. 12. 28

Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény. 10. § (1) bekezdésében, a 18. § a) pontjában, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, a 45. § (1) és (7) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, és 58/B. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja, hatálya


1. §. (1) E rendelet célja, hogy a település lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza

a) a Szápár Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét,

b) a szociális ellátás iránti kérelem benyújtásának módját és egyéb eljárási szabályokat és

c) a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

(2) E rendelet hatálya a Szápári lakcímmel rendelkező kérelmezőkre és jogosultakra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések


2.§. (1)  E rendelet alkalmazásában szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

a) egészségi állapota, pszichiátriai, vagy szenvedélybetegsége miatt azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud,

b) fogyatékossága miatt azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény rendelkezései alapján fogyatékossági támogatásban részesül és

c) hajléktalansága miatt azt a személyt, aki településszintű lakcímmel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés a) alpontjaiban foglalt szociális rászorultság igazolására különösen az alábbi igazolások fogadhatók el:

a)  szakorvosi igazolás, illetve az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint jogelőd intézményei illetőleg pszichiáter vagy neurológus szakorvos szakvéleménye,

b) az (1) bekezdés b) alpontjában foglaltakra vonatkozóan a fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozat, valamint ezek folyósítását igazoló irat,

c) az (1) bekezdés  c) alpontjában foglaltakra vonatkozóan a kérelmező lakcímét igazoló igazolvány.

3. Eljárási szabályok


3. § (1) Az eljárás megindítása irányuló kérelmet a Csetényi Közös Önkormányzati Hivatalban kell előterjeszteni. A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt kell benyújtani.

(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem tartalmazza legalább az ellátást igénylő személynek az szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 18. §-ának a)- c) pontjában szereplő adatait.

 (3) Ha az ellátást megállapító szerv az Szt. 10. §-ának (6) bekezdésében foglalt jogkörében a jövedelmet vélelmezi, akkor az egy főre jutó együttes havi fenntartási költség számításánál csak a saját jövedelemmel rendelkező személyeket - ide nem értve az Szt. 4. § (1) bekezdése d) pontjának db)-dc) alpontjában meghatározott, vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket, továbbá fogyatékos gyermeket - lehet figyelembe venni azzal, hogy a családi pótlékot, árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget jövedelemként figyelembe kell venni.

(4) Az e rendeletben meghatározott ellátásokra vonatkozóan a különös eljárási rendelkezések

az adott támogatásoknál kerülnek meghatározásra.

(5) Az e rendeletben meghatározott ellátásokra egyebekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, az Szt., valamint a a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6)  A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a mellékletében felsorolt hatásköröket.


4. § (1) A támogatásokra vonatkozó döntések előkészítéséről és végrehajtásáról a Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.

(2) A pénzbeli ellátásokat

            a) házipénztárból készpénzben, vagy

            b) folyószámlára való átutalással

       fizeti ki a Hivatal.

 (3) Az eseti segélyek, illetve támogatások nyújtása, a hatáskörrel rendelkező szerv döntését követően legfeljebb 15 napon belül történik.

   (4) Amennyiben a támogatásra jogosult az Szt. 9.§ (1) bekezdésében leírt, jogosultságának feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon túl történő bejelentésre vonatkozó kötelezettségét megszegi, részére rendszeres pénzbeli ellátás az annak megszüntetését követő 3 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.







II. Fejezet


EGYES ELLÁTÁSOK


4. Szociális  ellátások, szolgáltatások


5. § (1) Pénzbeli ellátások:

a) Települési támogatás, ezen belül:

   aa) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,

   ab) a 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás,

  ac) a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,

  ad) az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére nyújtott települési támogatás,  

  ae) a beiskolázási támogatás,

  af) az újszülöttek támogatása és

b) a rendkívüli települési támogatás.

(2) Természetben nyújtott ellátás: a köztemetés.

(3) Szociális alapszolgáltatások, ezen belül::

     a) az étkeztetés,

     b) a házi segítségnyújtás és

     c) a családsegítés.           


5. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatás viseléséhez nyújtott települési támogatás

                                                    

6.§ (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult az a lakóingatlanában életvitelszerűen élő személy, akinek a családjában

a) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori

legkisebb összegének 150 % - át, egyedülálló kérelmező esetén annak a 250 % - át és

b) a család nem rendelkezik vagyonnal.

(2) A  támogatásra irányuló kérelemnek a magasabb rendű jogszabályokban előírtakon túl tartalmaznia kell a támogatást kérő nyilatkozatát:

 a) a lakásban tartózkodásának jogcíméről, 

 b) a kérelmező és a vele közös háztartásban élők

    ba) számáról,

    bc) jövedelméről és

 c) annak a lakásnak a nagyságáról, amelyre tekintettel a támogatást igényli.

(3) A támogatás megállapításához

   a) a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó, jövedelemnyilatkozat, jövedelemigazolás,

   b) az ingatlanban történő életvitelszerű tartózkodás megállapíthatóságához a lakásfenntartás, illetve lakhatás költségeinek és

   c) a lakás nagyságának hitelt érdemlő módon történő igazolása

szükséges,

 (4) A (3) bekezdés b) pontjában leírtak igazolására a lakásfenntartás, illetve lakhatás költségei közül különösen:

a) a lakásbérleti, illetve bérleti szerződés,

b) a lakás célú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletének a pénzintézet igazolása,

c) a közüzemi számlák és

d) egyedi fűtésű lakások esetén a fűtés költségeit a háztartási tüzelőanyagot forgalmazó által kiállított számlák

használhatók.

 (5) A támogatás összege havonta legalább 2.500,-Ft., legfeljebb 5.000,- Ft., melyet a megállapítását követő hónaptól számított egy évig jár és havonta, a tárgyhó 15. napjáig  kell kifizetni.

            

6. A 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás


7.§ (1) A 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) A képviselő-testület 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatást állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki

a) 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását,  gondozását végzi, és

b) a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimumot, egyedülálló esetén annak 150 % át.

(3) A  támogatás havi összege legfeljebb az öregségi nyugdíjminimum 80 %-a, melyet a megállapítását követő hónaptól számított egy évig jár és havonta, a tárgyhó 15. napjáig  kell kifizetni.


7. A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás


8.§ (1) A  gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak a közgyógyellátásra nem jogosult  személynek, akinek jövedelme nem haladja meg

a) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíjminimum 200%- át, vagy

b) nem egyedül élő esetében, az öregségi nyugdíjminimum 250 %-át ,

    feltéve, hogy a kérelem benyújtását megelőző három hónapra vonatkozó, igazolt havi rendszeres vényköteles gyógyszerköltségének átlaga az öregségi nyugdíjminimum 35 %-át meghaladja.

(2) A kérelemhez csatolni kell a háziorvos igazolását a havi rendszerességgel szedett vényköteles gyógyszerek egy havi költségéről.

(3)  A támogatás összege 6.500,-Ft./negyedév, melyet a megállapítását követő hónaptól számított egy évig jár és negyedévente, a negyedév első hónapjának 15. napjáig  kell kifizetni.



8. Az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére nyújtott települési támogatás


9.§ (1) Az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére nyújtott települési támogatás nyújtható annak, aki szápári lakcímmel rendelkezett elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, az eltemettetésre nem volt köteles és a temetés napján szápári lakhellyel rendelkezik.

(2) A támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számlák másolati példányát

(3) A támogatás összege a (2) bekezdésben leírt számlák összértékének 10%-a de legfeljebb 20.000,- Ft., melyet a megállapítását követő hónap 15. napjáig  kell kifizetni.

(4) A támogatás iránti kérelmet az elhunyt személy halálától számított 90 napig lehet benyújtani. E határidő elmulasztása jogvesztő.

   

9. A beiskolázási támogatás


10.§ A képviselő - testület évente dönt a beiskolázási támogatás  összegéről és az eljárási szabályokról. Az önkormányzat a jövedelem és vagyon vizsgálatot nem végez.


10. Az újszülöttek támogatása


11.§ (1) Az újszülöttek egyszeri támogatásában részesül az  anya, aki gyermeke születésekor Szápári lakcímmel rendelkezik..

(2) Az újszülöttek  egyszeri támogatásának összege 15.000,- Ft, melyet a megállapítását követő hónap 15. napjáig  kell kifizetni.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születésétől számított 90 napig lehet benyújtani. E határidő elmulasztása jogvesztő.


11. Rendkívüli települési támogatás


12.§ (1)  Rendkívüli települési támogatásra jogosult az az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személy, akinek jövedelme nem haladja meg

a) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíjminimum 250%- át, vagy

b) nem egyedül élő esetében, az öregségi nyugdíjminimum 200 %- át.

(2)  A települési támogatás összege alkalmanként 5.000,-Ft.

(3)  Rendkívüli települési támogatást ugyanazon családban élők részére évente legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani, feltéve, hogy az előző támogatás megállapítása óta 90 nap eltelt.

(4)  Ha a kérelmező családjában bárki a kérelem benyújtásának időpontjában:

a)    egyféle rendszeres ellátásban részesül, akkor az (1) bekezdésben meghatározott támogatást évente legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani,

b)    kétféle rendszeres ellátásban részesül, akkor az (1) bekezdésben meghatározott támogatást évente legfeljebb 1 alkalommal lehet megállapítani,

c)    háromféle rendszeres ellátásban részesül, akkor az (1) bekezdésben meghatározott támogatást nem lehet megállapítani.

(5)  A (4) bekezdés alkalmazásában rendszeres ellátásnak minősül:

 a)   a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,  

 b)   a 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás és

 c)    a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás.


12. Természetben is nyújtható szociális ellátások


13. § (1) A pénzbeni ellátást megállapítani jogosult 

a) a települési támogatást és

b) a rendkívüli települési támogatást 

egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is megállapíthatja.

(2) Természetbeni ellátás az (1) bekezdés alkalmazásában különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése.


13.  A köztemetés költségei alóli mentesítés


14.§ A köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól kérelemre az eltemettetésre kötelezett személyt mentesíteni kell, ha a kérelmező

     a) egyedül élő és havi jövedelme az öregségi teljes nyugdíj legkisebb havi összegének 150 %-át nem haladja meg, vagy

     b) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi teljes nyugdíj legkisebb havi összegét nem haladja meg

feltéve, ha sem a kérelmező, sem a családtagja nem rendelkeznek Szt. szerinti vagyonnal.


14. Szociális alapszolgáltatások


15. § (1) Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére az 5.§ (3) bekezdésében leírt szociális alapszolgáltatásokat nyújtja.


16. § (1) Az étkeztetés keretében az e rendelet 2.§. (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelelő  szociálisan rászorultaknak  legalább napi egyszeri meleg étkezést kell biztosítani.

.

17.§ A szociális alapon igénybe vett étkezés térítési díját a képviselő - testület külön rendeletben, a térítési díjakról szóló rendelet tartalmazza.


18.§ (1) Az étkezést legkésőbb az igénybevétel időpontját megelőző  napon kell megrendelni az élelmezésvezetőnél.

 (2) Az étkezést a hónap minden munkanapján igénybe kell venni, kivéve azokat az eseteket, amikor az igénybe vevő az étkezést előre lemondja.

(3) A térítési díjat utólag kell fizeti az élelmezésvezetőnél.


III. Fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


19. §  Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályba  lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Szápár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásoktól szóló 3/2015.(II.26.) rendelete.




Szápár, 2016. november 24.




                                   Bálintné Schmidt Ildikó                    dr. Árpásy Tamás

                                    polgármester                                                jegyző





Záradék:



A rendelet 2016. november hó 25. napján lép hatályba.



Szápár, 2016. november 24.





                                                                                                  dr. Árpásy Tamás

                                                                                                          jegyző

















Melléklet a 8/2016.(XI.24.) önkormányzati rendelethez




Polgármester átruházott hatáskörébe tartozik:


1. a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,

2. a 18. életévét  betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás,

3. a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,

4. az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére nyújtott települési támogatás,  

5.az újszülöttek támogatása,

6. a rendkívüli települési támogatás,

7.  a köztemetés,

8. a szociális alapszolgáltatásokra való jogosultság megállapítása.