Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012.(VII.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint lakbérének és egyéb díjainak mértékéről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2023. 05. 30

Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012.(VII.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint lakbérének és egyéb díjainak mértékéről1

2018.01.01.

Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Bakonynána község önkormányzatának közigazgatási területén lévő és bérbeadás útján hasznosított önkormányzati lakásokra és helyiségekre.

I. Fejezet

A lakásbérlet létrejötte

2. § (1)2 A lakásbérleti jogviszony a bérbeadó és a bérlő között határozott időre – költségalapon bérbe adható bérlakások esetén maximum 5 éves időtartamra, amely két alkalommal maximum kétszer három évre meghosszabbítható; szociális bérlakások esetén kizárólag a lakások tulajdonosaival kötött bérleti szerződés erejéig - , illetőleg meghatározott feltételek bekövetkezéséig jön létre.

(2) Az önkormányzat folyamatos nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható lakásokról. Az erről szóló jegyzéket az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(3) A lakásbérleti szerződésből fakadó jogokat – a bérlő kiválasztása és a felmondás kivételével - a jelen rendeletben foglaltak szerint Bakonynána Község Polgármestere gyakorolja.

(4) Bakonynána Község Polgármestere a bérbeadói jogkör gyakorlásával kapcsolatos intézkedéseiről évente 1 alkalommal a képviselő-testület részére beszámolót tesz.

3. § (1) A bérlő kiválasztásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A bérlő kiválasztásánál a képviselő-testület figyelembe veszi:

a) a családban élő gyermekek számát, előnyt élvez a 3 és több gyermeket nevelő család;

b) a bérlő azon szándékát, hogy a későbbiekben kíván-e Bakonynánán házat vásárolni, építési telket venni és azt beépíteni állandó letelepedési szándékkal.

4. § 3Bakonynána Község Önkormányzatának képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert, hogy a jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ltv. és a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény előírásainak figyelembe vételével kösse meg a bérlővel a lakásbérleti szerződést és szükség esetén a külön megállapodást.

II. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

5. § (1) A bérbeadó a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni. A lakásberendezések felsorolását a bérleti szerződés melléklete tartalmazza.

(2) A bérbeadó a lakásbérleti jogviszony fennállása alatt köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszűntetéséről.

6. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatnak megfelelő lakásberendezésekkel.

(2) A szerződés megkötésekor létrejött ilyen jellegű megállapodás esetén tételesen rögzítendők az elvégzendő munkák, a kezdés és a befejezés mindkét fél által elfogadott időpontja, s a szakértő által felülvizsgált költségvetésben rögzített költség összege.

(3) A megállapodásnak rögzítenie kell azt is, hogy a munkák elvégzésének költségei melyik felet milyen mértékben terhelik.

7. § (1) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről.

(2) A bérlő a szerződésben vállalt kötelezettségét olyan időpontban és módon köteles teljesíteni, ahogy azt a lakás, illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi.

8. § (1) A bérlő a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti, azon értéknövelő beruházást végezhet a bérbeadó előzetes hozzájárulásával, a felek között létrejött megállapodás alapján. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a munkák elvégzésének költségei melyik felet terhelik.

(2) A bérbeadó az eredeti lakásbérleti szerződést módosítja, ha a korszerűsítés következtében a lakás komfortfokozata megváltozott.

(3) Az olyan átalakítási-, illetve korszerűsítési munkák költségei, amelyek komfortfokozat növelést nem eredményeznek, teljes összegben a bérlőt terhelik. Költségei megtérítésére csak lakásbérleti jogviszonyának megszűnése esetén tarthat igényt, de csak abban az esetben, ha a munka befejezése és a lakásbérleti jogviszony megszűnése között 3 év időtartam nem telt el.

(4) A bérlő költségeinek megtérítését a lakásbérleti jogviszony megszűnését követő 1 éven túl nem igényelheti. Ezen túl előterjesztett igénye elévül.

9. § (1) A bérlő a lakásbérleti jogviszony keretében a lakáshoz tartozó helyiségeket és területeket, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségeket és területeket térítés nélkül jogosult használni.

(2) A lakásbérleti jogviszony fennállása estén a lakás használatáért, továbbá az e jogviszony keretében a bérbeadó által nyújtott szolgáltatásokért a bérlő lakbért köteles fizetni.

(3)4 A lakásbérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül a bérlő köteles a bérleményre vonatkozó közüzemi szerződéseket, hulladékkezelési közszolgáltatási szerződést, illetőleg az különszolgáltatásokra vonatkozó szerződéseket megkötni. Külön szolgáltatások körébe tartozik:

a) a vízellátás és csatornahasználat, valamint a hulladékkezelési közszolgáltatás biztosítása

b) villamos-energia ellátás,

c) vezetékes gázellátás

d) a televízióadók vételének biztosítása.

(4)5 A bérlő havonta köteles a közüzemi számlák befizetését igazolni az önkormányzat pénztárosánál.

9/A. § (1)6 Az önkormányzati bérlakással összefüggő lakbér, valamint a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségek biztosítására a leendő bérlő – kivéve a szociális rászorultság alapján megállapított bérleti díjat fizető bérlőket - a szerződés megkötésekor óvadékot köteles fizetni.

(2) Az óvadékot a leendő bérlő a bérbeadó által meghatározott számlára fizeti meg. Az óvadék mértéke a szerződés megkötésekor irányadó kéthavi lakbérnek megfelelő összeg.

(3) Az óvadékra vonatkozó kikötéseket a bérleti szerződés tartalmazza. A bérbeadó köteles a szerződés megszűnése esetén legkésőbb a lakás bérbeadó részére történő visszaadását követő 60 napon belül az óvadék összegével a bérlő felé elszámolni.

(4) Ha a bérlő a lakást a lakásbérlet megszűnésekor a leltár szerint feltüntetett tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadta, és az (1) bekezdésben foglaltak jogcímén a bérbeadó felé tartozás nem áll fenn, részére az óvadékot vissza kell fizetni.

(5) Amennyiben a nem rendeltetésszerű használatból eredően a bérlő kárt okozott és az óvadék összege ezt nem fedezi, a bérlő köteles a károkat megtéríteni.

III. Fejezet

A lakásbérleti jogviszonyra vonatkozó különös rendelkezések

10. § (1) A képviselő-testület teljes lakás albérletbe történő adásához nem járul hozzá.

(2) A bérlemény albérletbe adása a bérlő részéről olyan súlyos szerződésszegésnek minősül, amely megalapozza a Ltv. 24. §. (1) bek. b.) pontjában foglalt felmondás alapjául szolgáló okot. A bérleti szerződésben a bérbeadó e feltételt köteles kikötni.

11. § (1) A bérlő a lakásba csak a Ltv.-ben meghatározott személyeket fogadhatja be. Más személynek a lakásba történő befogadásához Bakonynána Község Polgármestere csak különösen indokolt esetben járul hozzá.

(2) Aki a lakását a bérbeadó hozzájárulása vagy a vele való megállapodás nélkül használja, jogcím nélküli lakáshasználónak minősül.

IV. Fejezet

A lakásbérlet megszűnése

12. § (1) A szerződés megszűnik, ha

a) a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,

e) a bérlő a lakást elcseréli,

f) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják, vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,

e) a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást ajánl fel.

(3) Az önkormányzat a bérleti szerződés megszűnése után nem vállal kötelezettséget az elhelyezésre.

13. § (1) A lakásbérleti szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni. A lakás visszaadása során a bérbeadó akkor tekintheti a lakást, illetve a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmasnak, ha azok a lakásbérleti jogviszony keletkezésekor, a lakás birtokba adásakor, illetve az értéknövelő beruházást követően dokumentált állapotnak megfelelnek.

(2) A bérlő és a bérbeadó mind a lakásbérleti szerződés megkötése során, mind a lakás visszaadása során megállapodhatnak egymással, hogy a bérbeadó teszi a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A költségeket ebben az esetben a bérlő köteles megtéríteni.

(3) Amennyiben a bérlő az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, helyette a bérbeadó a munkát elvégezteti, melynek költségét köteles megtéríteni.

V. Fejezet

A lakbér mértékének megállapítása és megfizetése

14. § (1)7 A lakbérek megállapításánál a Ltv.-ben meghatározott módon a lakások összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli és szükséglakás kategóriákba sorolandók. Az önkormányzati bérlakások besorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A lakás helyiségei alapterületének megállapításánál a vakolt falsíkok között - a padlószint felett 1 méter magasságban - mért méreteket, továbbá a beépített bútorok által elfoglalt területet kell számításba venni. Nem szabad azonban a helyiség alapterületébe beszámítani a falsíkokon kívül eső területet (az ajtóknál és ablakoknál lévő beugrásokat, a 0,5 m2-nél kisebb alapterületű falfülkéket stb.) és a falsíkokból kiugró falpillérek által elfoglalt területeket.

(3) A lakás alapterületének megállapításánál:

a) a lakás összes (lakó-, főző-, egészségügyi-, közlekedő- és tároló-) helyisége teljes területének az 1.9 méter szabad belmagasságot elérő részét, továbbá

b) a loggia és a zárt (fedett és oldalról átlátást gátló módon kialakított) erkély területének a felét kell számításba venni. Ennek során a lakás belsőlépcsője felső szintjének az alapterületét figyelmen kívül kell hagyni, s a számított alapterület 0.5 m2 felett pedig felfelé kell kerekíteni.

(4)8 A havi lakbér mértékét ezen rendelet 1. számú melléklete alapján a lakás alapterülete és komfortfokozata után megállapított díj figyelembe vétele mellett kell meghatározni. A lakbért módosítani kell, ha a lakás alapterületében, vagy komfortfokozatában, illetőleg a lakbér mértékét növelő vagy csökkentő tényezőkben változás következik be.

(5) A képviselő-testület jogosult a lakbérek mértékét évente felülvizsgálni és azt az előző évi infláció mértékével megemelni.

(6) A lakbérkedvezmény mértékét az 2. számú mellékletben foglaltak alapján kell megállapítani.

(7) Amennyiben a bérlő a lakbér mértékével, illetőleg annak módosításával nem ért egyet, a lakbér megállapítása iránt a bírósághoz fordulhat. A bíróság jogerős határozatáig fizetendő lakbér mértékére az Ltv. 6. §. (2) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(8) A bérlő a lakbért és a külön szolgáltatások utáni díjat egyösszegben, legkésőbb a tárgyhó 15. napjáig köteles a bérbeadó számára megfizetni.

Egyéb lakbérkedvezmények

15. § (1) A bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak abban, hogy a bérbeadót terhelő kötelezettségeket a lakbér mérséklése ellenében a bérlő magára vállalja. A megállapodás megkötésére a polgármester jogosult. A lakbérmérséklés mértékét a polgármester állapítja meg. A lakbér mérséklés mértéke max.: 90 %.

(2) Annak a bérlőnek aki lakhatását Bakonynána közigazgatási területén lévő lakásvásárlással, vagy új lakás építéssel oldja meg, annak a bérbeadó az általa eddig megfizetett bérleti díj 20 %-át max. 6 havi bérleti díjat visszatérít.

Lakáshasználati díj

16. § (1) A lakást jogcím nélkül használó személy lakáshasználati díjat tartozik fizetni, amelynek összege azonos a lakbér összegével

(2) A lakáshasználó 2 havi jogcím nélküli lakáshasználat után a lakbér 200 %-át, 1 év után a 300 %-át köteles lakáshasználati díj címén a bérbeadónak megfizetni.

MÁSODIK RÉSZ

VI. Fejezet

A helyiségbérlet szabályai

17. § (1) Bakonynána Község Önkormányzat képviselő-testülete az üres helyiségek bérbeadásáról nyilvános pályáztatás vagy licit alapján dönt. Kivételt képez az az eset, amikor a helyiség jellege, rendeltetése vagy valamely jogszabályi előírás mást indokol.

(2) A bérleti díjakat helyiségenként, egyedileg a bérleti szerződés megkötésekor, majd évente Bakonynána Község Önkormányzat képviselő-testülete határozatban állapítja meg.

(3) Helyiség bérletére szerződés csak határozott időre szólóan köthető.

(4) A bérlőnek a helyiség bérleti jogának cseréjéhez, bérleti jogának átruházásához hozzájárulás nem adható. Amennyiben a helyiség bérlője bérleti jogának gyakorlásával nem kíván élni, a bérbeadóval kötött szerződést kölcsönös akaratnyilvánítással felbontják, s a bérbeadó az új bérlővel helyiségbérleti szerződést köt.

(5) A helyiség bérletére vonatkozóan az ezen fejezetben nem szabályozott kérdésekben jelen rendelet lakásbérleti jogviszonyára vonatkozó előírások irányadók.

VII. Fejezet

Önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítése

18. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek elidegenítése kizárólag pályázat útján történhet, úgy hogy azt meghirdeti és a legkedvezőbb ajánlatot tevő részére idegeníti el.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) A rendelet 2012. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonynána Község Önkormányzat képviselő-testületének 4/2001. (III.20.) és 5/2001. (III.20.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 31. napjával.

2

A rendelet szövegét a 13/2013.(IX.5.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2013. 09. 06-tól.

3

A rendelet szövegét a 16/2017.(XI.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. 01. 01-től

4

A rendelet szövegét a 13/2013 .(IX.5.) önkormányzati rendelet 2.§-a módosította. Hatályos: 2013. 09.06-tól.

5

A rendelet szövegét a 13/2013.(IX.5.) önkormányzati rendelet 3.§-a kiegészítette. Hatályos: 2013. 09. 06-tól.

6

A rendelet szövegét a 13/2013.(IX.5.) önkormányzati rendelet 4. §-a kiegészítette. Hatályos: 2013. 09. 06-tól.

7

A rendelet szövegét a 16/2017.(XI.15.) önkormányzati rendelet 2 §-a módosította. Hatályos: 2018. 01. 01-től

8

A rendelet szövegét a 16/2017.(XI.15.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2018. 01.01-től