Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013 (V.7.)

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 05. 08- 2015. 08. 17

Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktd. tv.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

                                                                                                        


1. Rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra (a továbbiakban: kibocsátó), aki az önkormányzat illetékességi területén a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött szennyvízelhelyezést alkalmaz, és aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá



2. A díjfizetési kötelezettség megállapítása, bevallása és megfizetése


2. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségről évente a tárgyévet követő év március 31. napjáig köteles az önkormányzati adóhatóságnál bevallást tenni és a talajterhelési díjat megállapítani és megfizetni.

(2) Ha a kibocsátó több telephelyet működtet, vagy több ingatlannal rendelkezik, bevallásában az adatokat telephelyenként, illetve ingatlanonként kell feltüntetni.

(3) A kibocsátó a talajterhelési díjat az önkormányzat 73900229-11056696 számú Talajterhelési díj beszedési számlájára teljesíti.


3. Adatszolgáltatási nyilvántartás


3. § (1) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a szolgáltatót a tárgyévet követő év március 1.napjáig az e rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan; kibocsátónként a szolgáltatott víz mennyisége, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz és a külön vízmérőn mért locsolási célú víz mennyisége tekintetében.

(2) A talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről az önkormányzati adóhatóság vezet nyilvántartást.

(3) A talajterhelési díj megállapításával kapcsolatos személyes adatok csak a kibocsátó azonosítására, bevallások ellenőrzésére használhatók fel.



4. Mentességek, kedvezmények


4. § (1) A rákötés teljes évében mentes a talajterhelési díj megfizetése alól az a kibocsátó, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt.



(2) A 2012. évi vízfogyasztása alapján megállapított talajterhelési díj megfizetése alól mentesül az a kibocsátó, aki 2013. június 30-ig ráköt a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára.

       (3) A fizetendő talajterhelési díjból 50 % mértékű díjkedvezményt kaphat az a kibocsátó,

         a) akinek a közszolgáltató által igazolt éves vízfogyasztása nem haladja meg a 12 m3-t és

         b) a szennyvízcsatorna-hálózatra történő rácsatlakozása műszakilag megvalósítható, de csak kerti csappal rendelkezik, és az ingatlanban nincs fürdőszoba.

      (4) A kedvezmények, mentességek igénybevételét az erre a célra rendszeresített nyomtatvány benyújtása útján lehet kérelmezni az önkormányzati adóhatóságnál. A kérelmet legkésőbb március 15-ig kell eljuttatni a hatóság részére.


                                                             5. Záró rendelkezések                  


5. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

 (2) Hatálybalépésével egyidejűleg a talajterhelési díjról szóló 4/2010.(II.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Bakonynána, 2013. április 18.






 Simonné Rummel Erzsébet sk.                                                     Feketéné Esztergályos Hilda sk.

             polgármester                                                                          jegyző