Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 20/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 30- 2021. 12. 30

Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 20/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.30.

Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 9/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelete szerinti partnerek véleményének a kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017 (XII.29.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely a község közigazgatási területén

a) jogszabályban meghatározott építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít,

b) reklámfeliratot, illetve hirdető-berendezést helyez el vagy tart fenn, valamint ilyen céllal felületet alakít ki,

c) meglévő építmény rendeltetését – részben vagy egészben – megváltoztatja.

d) az épület külső megjelenésén a rendeletben meghatározott változtatást végez. (2) A képviselő-testület a szakmai konzultáció, a településképi bejelentési eljárás, településképi kötelezés önkormányzati hatósági hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

2. § A Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017 (XII.29.) 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Kötelező településképi bejelentési eljárást lefolytatni

a) az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás) tekintetében, és

b) a reklámok és reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezését megelőzően.

(2) A településképi bejelentési eljárást a polgármester a Tvtv-ben, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tr.) és a jelen rendeletben foglalt eljárási szabályok szerint folytatja le.

(3) A településképi bejelentési eljárás lefolytatásához a dokumentációt 1 példányát papír alapon, 1 példányát elektronikus adathordozón kell benyújtani.

(4) A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a Polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági határozatának birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(5) A rendeltetésváltozás tudomásulvétele esetén a polgármester kérelemre - az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából - 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, vagy az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, illetve az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról és az új rendeltetésszámról.

(6) Rendeltetésváltozás esetén a bejelentéshez a helyi építési szabályzat (továbbiakban: HÉSZ) rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell mellékelni.

(7) A (6) bekezdés szerinti dokumentációnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) A HÉSZ-ben foglalt követelmények kielégítését bizonyító műszaki leírást, amelyben ki kell térni legalább a rendeltetésváltozással érintett épület rendeltetésére, a rendeltetési egységek számára, az ingatlanon álló egyéb épületek számára, rendeltetésükre, az új rendeltetés rövid ismertetésére, kitérve a nem lakórendeltetés esetén folytatni kívánt tevékenységre, a rendeltetéshez jogszabály szerint szükséges számú parkolóhelyek telken belüli kialakíthatóságára, a HÉSZ szerinti közmű meglétére, az ingatlan jogszabálynak megfelelő megközelíthetőségére, valamint lakásrendeltetésre történő változás esetén a szükséges fűtés, szellőzés, természetes megvilágítás biztosíthatóságára.

b) Helyszínrajzot M = 1: 500 vagy M = 1:1000 léptékben - az ingatlan telek- és beépítési nagyságától függően - a műszaki leírás alátámasztására. A helyszínrajzon fel kell tüntetni legalább a rendeltetésváltozással érintett és az ingatlanon álló egyéb épületet, építményt, a parkolóhelyeket, a közműbekötések helyét, az ingatlan gépjárművel való megközelítésének helyét.

c) Lakásrendeltetésre történő változás esetében M = 1:200 léptékű alaprajzokat, melyekkel igazolható, hogy az épület teljesíti a lakásra, mint önálló rendeltetési egységre külön jogszabályban előírt feltételeket.

(8) Amennyiben a polgármester a bejelentés alapján hozott döntésében a rendeltetésváltozás megkezdését megtiltja és ennek ellenére a rendeltetés tartós megváltoztatását állapítja meg, úgy a rendeltetéstől eltérő használat megszüntetése érdekében - a 18. § szerinti - kötelezési eljárást folytat le. (9) E rendeletben foglalt településképi kötelezettségek megsértésével kapcsolatos hatósági eljárásra a Tvtv., a Tr. és a Kr. illetve a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § Ez a rendelet 2021. december 30-án lép hatályba.