Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 5.) önkormányzati rendelete

Bakonynána Díszpolgára cím, valamint Bakonynánáért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2024. 04. 06- 2024. 04. 06

Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 5.) önkormányzati rendelete

Bakonynána Díszpolgára cím, valamint Bakonynánáért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

2024.04.06.

Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A díszpolgári cím

1. § (1) "Bakonynána Község Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki kimagasló munkájával, vagy egész életművével a településen belül, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, mellyel hozzájárult Bakonynána jó hírnevének öregbítéséhez és személye egyébként is köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím adományozható élő személynek és posztumusz jelleggel egyaránt.

(3) A képviselő-testület évente egy díszpolgári címet adományozhat.

(4) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített ezüstszínű egy oldalon a településcímert ábrázoló nyomott érme jár gravírozott dobozban. A doboz külső oldalán Bakonynána Díszpolgára felirat, belső oldalán fénykép és névgravírozással.

(5) A doboz mérete 110x100x25 mm, az érme átmérője 70 mm.

(6) Az előző bekezdésben meghatározottakon kívül, a díszpolgári címben részesített élő személy tárgyjutalomban is részesül, amelynek értéke nem lehet kevesebb a központi köztisztviselői illetményalap összegénél és nem lehet több annak 125%-ánál.

2. § (1) A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitűntető címet, illetve ünnepi alkalmakkor a díszpolgári címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) Bakonynána díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

2. Bakonynánáért Emlékérem

3. § (1) Bakonynánáért Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a település fejlesztésében, a társadalmi, és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek, és ennek révén a település értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a település jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.

(2) A képviselő-testület - munkacsoporti előkészítés mellett - évente legfeljebb egy Bakonynánáért emlékérmet adományozhat. Az emlékérem bronzszínű egyoldalon a településcímert ábrázoló nyomott érme, gravírozott dobozban. A doboz külső oldalán Bakonynánáért Emlékérem és felirat, belső oldalán fénykép és névgravírozással. A doboz mérete 110x100x25 mm, az érme átmérője 70 mm.

(3) Az előző bekezdésben meghatározottakon kívül, a Bakonynánáért Emlékéremben részesített élő személy tárgyjutalomban is részesül, amelynek értéke nem lehet kevesebb a mindenkori köztisztviselői illetményalap összegének 70%-ánál és nem lehet több annak 90%-ánál. Közösségek kitüntetése esetén fenti összegek 2 szeresét kell alkalmazni.

3. Példaértékű diák elismerés

4. § (1) Példaértékű diák elismerés adományozható azon Bakonynána és Dudar Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Bakonynánai intézményegységeibe járó diák vagy diákok csapata részére, valamint Bakonynánai lakosú középfokú oktatási intézménybe járó diák, aki/akik az intézmény és a település hírnevét öregbítő, kiemelkedő eredményeket értek el diákok számára meghirdetett versenyen(eken). További feltétel, hogy kiemelkedő teljesítményével példaként szolgáljon társai számára.

(2) A képviselő-testület - munkacsoporti előkészítés mellett - évente legfeljebb egy Példaértékű diák elismerést adományozhat, kivételes eljárásban kettőt.

(3) Az előző bekezdésben meghatározottakon kívül, a Példaértékű diák elismerésben részesített személy (csapat) tárgyjutalomban is részesül, amely összhangban van az elismerés indoklásával, és amelynek értéke nem lehet kevesebb a mindenkori köztisztviselői illetményalap összegének 40%- nál és nem lehet több annak 50%-nál Csapatok elismerése esetén fenti összegek 2 szeresét kell alkalmazni.

4. Az elismerések adományozásának rendje

5. § (1) A Díszpolgári cím és az Emlékérem átadására a „Gombóc fesztivál” keretén belül kerül sor”.

(2) Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a képviselő-testület előkészítő munkacsoportot kér fel, amelynek köztiszteletben álló tagjait, a különböző egyesületek, érdekközösségek, valamint a lakóhelyi közösségek képviselői közül kell kiválasztani.

(3) Az elismerések adományozására az előkészítő munkacsoporthoz a javaslatot Bakonynána Községi Önkormányzat postacímére írásban eljuttatva, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek. Az előkészítő munkacsoport a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület.

(4) Az elismerések adományozására javaslatot tevők az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő naptól minden év április 30-ig juttathatják el javaslataikat az előkészítő munkacsoporthoz. Ezen időpont után javaslat már nem tehető a tárgyévi kitüntetés adományozására.

(5) A posztumusz kitűntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6) E § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérő időpontban- a tárgyévben, vagy a tárgyévet megelőző évben- akkor adható Bakonynánáért Emlékérem kitüntetés, amennyiben a díjban részesítés az adott közösség kiemelkedő évfordulójához vagy települési eseményhez kapcsolódik és a kitüntetés méltó körülmények között adható át. Ilyen rendkívüli esetekben az adományozásról a képviselő-testület – a polgármester, a képviselők, vagy az előkészítő munkacsoportnak a javaslatára – minősített többséggel dönt.

(7) A példaértékű diák cím az önkormányzat hagyományos falukarácsony vagy az iskolai tanévzáró ünnepség alkalmával kerül átadásra. A példaértékű diák cím elismerést a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával az illetékes tantestület vagy osztályfőnök előzetes véleményezését követően adja. Az elismerést ugyanazon személy vagy csapat két egymást követő évben nem kaphatja.

5. Az elismerések visszavonása

6. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

6. Vegyes rendelkezések

7. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Bakonyszentkirályi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a Bakonynána Községi Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

8. § Hatályát veszti a Bakonynána Díszpolgára cím, valamint Bakonynánáért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló Bakonynána Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007.(XI.23.)önkormányzati rendelete .

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.