Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2023. 11. 20

Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2023.11.20.

Gic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabályoknak a megállapítása, ami a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegíti a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. § A rendelet területi hatálya Gic község közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya Gic község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jog személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar: lehullott falomb,

b) kerti hulladék: minden hasznosításra alkalmatlan, kertben termő növényi maradvány, szár, levél, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, gally, gyom, egyéb növényi maradvány

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

5. § (1) Az avar és kerti hulladékot égetni csak akkor lehet, ha annak komposztálására nincs lehetőség.

(2) Az égetés munkanapokon 7 - 18 óra között, szombaton 8-12 óra között engedélyezett.

(3) Az égetés nem engedélyezett ünnepnapokon.

(4) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

6. § (1) Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(3) Az égetés során az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerinti szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályait be kell tartani.

4. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.