Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2013. 03. 27

Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.03.27.
az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól
Általános indokolás
A helyi önkormányzat tulajdonára, vagyonára vonatkozó jogszabályok megváltoztak. A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján a helyi önkormányzat rendeletben köteles megjelölni azokat a tulajdonában álló vagyonelemeket, amelyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyonnak minősít. Be kell sorolni az önkormányzati vagyon elemeit, rendelkezni kell a vagyonhasznosítás, vagyonátruházás új szabályairól.
A törvény meghatározza, a helyi önkormányzatok vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. A törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, hatáskör gyakorlását szolgálja. A törzsvagyon forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyoni elemekből áll. A forgalomképtelen törzsvagyonhoz tartozik a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő vagyon, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősített vagyon.
A változások miatt szükséges az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás egyes szabályairól szóló 11/2004. (IV. 22.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata.
Részletes indokolás
Az 1–21. §-hoz
Részletes indokolás
1-2. § indokolása:
Az Önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, mely körébe tartozó tulajdon vagy forgalomképtelen, vagy korlátozottan forgalomképes. Az önkormányzati törvény (Ötv.) változással megszűnt a 79. § szerinti forgalomképes vagyoni kör, helyette az üzleti vagyon az elfogadott.
A nemzeti vagyon része lett az önkormányzati törzsvagyon is.
Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló nemzeti vagyon, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyon (együtt forgalomképtelen vagyon) nem idegeníthető el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog, vagy szolgalomkivételével nem terhelhető meg, gazdasági társaságba nem vihető be, valamint osztott tulajdon létesítésének tilalma alatt áll. A forgalomképtelen önkormányzati vagyon elidegenítésére és megterhelésére kötött szerződés semmis.
3-5. § indokolása:
az önkormányzat vagyonának hasznosítására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
6-9. § indokolása:
A törzsvagyon használatának, hasznosításának szabályait tartalmazza. A törvény erejénél fogva vagyonkezelővé váltak az önkormányzati ingatlanokat használó intézmények.
10- 11. § indokolása:
Az üzleti vagyon hasznosítása szabályait tartalmazza.
12-14. § indokolása:
Az önkormányzati ingatlan elidegenítése szabályait tartalmazza. Az értékesítést a rendelettervezet nyilvános pályázathoz és ingatlanszakértő bevonásához köti.
15. § indokolása:
Az önkormányzatot megillető követelésről, jogról való ingyenes lemondás esetét szabályozza.
16-18. § indokolása:
A helyiségbérlet szabályait tartalmazza. Szabályozza a helyiség bérbeadásának, a szerződés felmondásának feltételeit. Nyilvános pályázati kiírást ír elő, ha az éves bérleti díj a 100 ezer Ft-ot meghaladja.
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (2) bekezdése szerint A községi önkormányzatnak nem kell rendeletben megállapítani az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, elidegenítésére vonatkozó szabályokat, ha a tulajdonában lévő lakások száma, illetőleg helyiségek esetében a bérbeadás útján hasznosított helyiségek száma nem haladja meg a húszat.
19. § indokolása:
Az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
20-21. § indokolása:
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.