Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2023. 04. 19

Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.19.
a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 51. § (5) bekezdése szerint a közterület elnevezésének rendjét a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg. Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontja a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatként rögzíti a közterületek elnevezését.
Az Mötv. 143. § (3) bekezdése felhatalmazást ad a települési önkormányzat képviselő-testületének arra, hogy rendeletben állapítsa meg:
1. a közterületek elnevezésének, valamint
2. az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, és
3. a házszám-megállapítás szabályait.
A rendelet megalkotását az Mötv. 14. § (2)-(3) bekezdése is szükségessé teszi, mely szerint a 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott közterület, illetve közintézmény nem viselheti
a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.
(3) Ha a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve megfelel-e a (2) bekezdésnek, arról beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.
A község közigazgatási területén nincs olyan közterület-elnevezése, mely a fenti törvényhelybe ütközik.
Az önkormányzati rendelet-tervezet előkészítése a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet szabályaira figyelemmel történt.
A jelenleg hatályban lévő önkormányzati rendelet helyett új szabályozás szükséges a jogszabályoknak történő megfelelés miatt.
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz
A tervezet 1. §-a az értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
A tervezet 2-4. §-ai a közterület elnevezésének általános szabályait rögzítik.
A közterület elnevezéshez támpontot ad a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14) Korm. rendelet, amelynek 5. § (7) bekezdés c) pontja szerint a közterületek elnevezésének lehetőleg a közvetlen környezet hagyományait, sajátosságait kell tükröznie, vagy a helyhez kötődő személyekkel kell kapcsolatosnak lennie.
Itt került szabályozásra a közterület elnevezése, megváltoztatása iránti eljárás. A kezdeményezés formai kelléke az írásbeliség és az indokolás.
A változtatásról a kormányhivatalt is értesíteni kell, melynek oka, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi törvény 13/A. §-a szerint a közterület elnevezés, közterület jelleg vagy területszervezési eljárásban hozott döntés miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a címváltozásnak megfelelő személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a címváltozás szerinti lakó vagy tartózkodási hely szerinti illetékes járási hivatal hivatalból állítja ki és kézbesíti a polgár részére.
A tervezet 6.-8. §-ai a házszámozásra vonatkozó szabályokat rögzítik.
A tervezet 9-11. §-ai az utcanév- és a házszámtáblák elhelyezésével kapcsolatos szabályokat rögzítik.
Főszabály, hogy a közterület elnevezéséről szóló tábla kihelyezése az önkormányzat feladata, míg a házszámtáblák kihelyezése az ingatlan tulajdonosának feladata.
A 12. § a hatályba lépésről és hatályon kívül helyezésről rendelkezik.