Lázi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (VII. 15.) rendelete

a közterület használat rendjéről

Hatályos: 2013. 07. 15- 2013. 07. 15

Lázi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet hatálya Lázi község közigazgatási területén az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre terjed ki.


2.§ (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati megállapodás szükséges.
(2) A közterület-használati megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.


3.§ (1) Közterület használati megállapodást kell kötni:
a.) alkalmi és mozgó árusításra,
b.) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
c.) tüzelőanyag tárolása
d.) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására
e.) teher-és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan
f.) filmalkotás forgatása esetén
(2) Nem kell közterület-használati megállapodást kötni az alábbi esetekben:
a) szállított tüzelőanyag 10 napig történő tárolásához
b) magánszemélyek esetén építőanyag, építéshez szükséges szerkezetek 30 napnál rövidebb ideig történő elhelyezéséhez, illetve lerakásához
c) közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút, járda területének elfoglalásához,
d) úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
e) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy a közlekedést nem akadályozza.


4.§ (1) A közterület használati megállapodás maximum egy év időtartamra köthető.
(2) A megállapodásban rögzített határidő a lejárat előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható.


Közterület-használati díj


5.§ A közterület használatáért -ha e rendelet kivételt nem tesz- a használó díjat köteles fizetni.


A közterület-használati díj mértéke


6.§(1) A 3.§ (1) a) pontjában foglalt esetben 2000,-Ft/nap
(2) A 3.§ (1) b) pontjában foglalt esetben 20,-Ft/m²/hó
(3) A 3.§ (1) c) pontjában foglalt esetben 100,-Ft/m²/nap
(4) A 3.§ (1) d) pontjában foglalt esetben 100,-Ft/nap/jármű
(5) A 3.§ (1) e) pontjában foglalt esetben 1000,-Ft/hó
(6) A 3.§ (1) f) pontjában foglalt esetben 10,-Ft/m²/nap
Díjmentességben részesül, ha a film forgatásának célja Lázi történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, kulturális életének, közművelődési, közösségi szintereinek, civil szervezeteinek es tevékenységüknek az épített es természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek, önkormányzati es költségvetési szervek tevékenységének bemutatása


A közterület használat megszüntetése


7.§ (1) A közterület használat közérdekből- a képviselő-testület vagy a polgármester javaslatára- 15 napos határidővel bármikor megszüntethető.
(2) A megállapodás a polgármester részéről történő felmondását vonja maga után, ha a használó a közterületet nem a megállapodásban rögzített célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.
(3) Amennyiben a használó a közterület használatot felmondással meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát a Közös Önkormányzati hivatalához (Láz, Petőfi S. u. 6.) bejelenteni.
(4) Amennyiben a használó a közterület használatot megszünteti vagy a megállapodás a (2) bekezdés szerint felmondásra kerül, a használó köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani.
(5) Amennyiben a közterület használat a (2) vagy (3) bekezdésben foglalt módon szűnik meg, a használó a már befizetett díjat vissza nem követelheti, illetve a megszűnés időpontjában esedékessé vált díjat köteles megfizetni.


A közterület jogosulatlan vagy megállapodástól eltérő használatának jogkövetkezményei


8.§ (1) A közterület jogosulatlan vagy megállapodástól eltérő használata szerződésszegésnek minősül és a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény szerződésszegés szabályai alapján kell eljárni.
(2) Aki közterületet jogosulatlanul, vagy a megállapodástól eltérő módon használ, köteles a Közös Önkormányzati hivatalának felszólítására a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani.
(3) A közterületet jogosulatlanul használó kérelmére a közterület használatról megállapodást lehet kötni, de a megállapodás megkötése nem mentesít a jogkövetkezmények alól. Ezt a körülményt a megállapodásba kell foglalni.


Záró rendelkezések


9.§ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Lázi Község Önkormányzatának 8/2005. (VI.13.) rendelete a közterületek használatáról, valamint a módosításáról szóló 11/2011. (XII.23.) rendelet.

Mellékletek