Lázi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 03. 13- 2016. 03. 10

Általános rendelkezések


Lázi Község Önkormányzat Képviselő-testülete Az államháztartásról szóló a 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

                                 1.§

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §

(1)    A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:


39.813  E Ft költségvetési bevétellel

                                                            39.813  E Ft költségvetési kiadással


                                                                             0 Ft hiánnyal állapítja meg.

                                          


 (2)  Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványának igénybevételét a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) A vagyonfelélés megakadályozása érdekében valamennyi önkormányzati vagyon hasznosításából származó bevételt fejlesztési célra kell felhasználni.


(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1 és a 2.2  melléklet részletezi.

A költségvetés részletezése


3. §.

A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetésének kiadásait részletesen a következők szerint állapítja meg:


(1)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 3. melléklet szerint határozza meg.

(2)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 4. melléklet szerint részletezi.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 5. és a 6. sz. mellékletek szerint állapítja meg.

(4) Az átadott működési és felhalmozási célú pénzeszközök átadását a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(5)   Az Önkormányzat a kiadások között 2.933 E Ft általános tartalékot állapít meg.

(6) Az önkormányzat 2015. évben engedélyezett létszámát 2 főben állapítja meg a képviselő – testület. A közfoglalkoztatottak száma az önkormányzatnál 4 fő.


(7) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nincsenek.


(8) Az önkormányzat a 2011. évi CXIV törvény (Stabilitási törvény) szerinti adósságot       keletkeztető fejlesztési célokat 2015. évben nem tervez.

4.§ 


A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 2.933,- e  Ft-ban hagyja jóvá.


5.§


 A költségvetés végrehajtásának szabályai

 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 (4)  A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

 (5)  Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

 (6)  A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

 (7)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

 (8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6. § Az előirányzatok módosítása

 (1)  Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2)  A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 200.000,- Ft összeghatárig - mely esetenként a 200.000,- Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

 (3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2015. december 31-ig gyakorolható.

7. §. A gazdálkodás szabályai

 (1)  Az önkormányzat pénzügyi gazdálkodási feladatai az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézője látja el, aki köteles az előirányzatokról és azok felhasználásáról naprakész nyilvántartást vezetni.

8. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. § Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet 2015. március 13. napján lép hatályba, azonban rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.


Lázi, 2015. március 10.







             Kajtár József                                                  Dr Bertalanné Józsa Judit

             polgármester                                                              jegyző








         



Kihirdetési záradék:


A Rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.


Tarjánpuszta, 2015. március 13.                                                 Dr. Bertalanné Józsa Judit

                                                                                                                   jegyző

Mellékletek