Lázi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 04. 27

Lázi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés rendjéről

2024.04.27.

Lázi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Lázi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a temető fenntartására és üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségét a Sikátori Evangélikus Egyházközség tulajdonát képező 271 hrsz-on elhelyezkedő temető rendeltetésű ingatlanon és az Alexandriai Szent Katalin Plébánia tulajdonát képező 273 hrsz-on (a továbbiakban: temetőfenntartók) elhelyezkedő temető rendeltetésű ingatlanon, és az Önkormányzat tulajdonát képező 274 hrsz-on (ravatalozó területe) teljesíti.

(2) A rendelet személyi hatálya a szolgáltatást igénybe vevőkre, a temető üzemeltetésében, fenntartásában résztvevőkre, egyéb temetői munkát végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, illetve a temetőben tartózkodókra terjed ki.

(3) A temető fenntartója köteles a felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni az elhunytak eltemetését.

(4) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat és a temetőfenntartók az 1. melléklet szerinti Megállapodásban foglaltak figyelembevételével gondoskodik.

Temetési helyek

2. § (1) A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós temetési hely,

b) hamvasztásos temetési hely.

(2) A temetési helyek, sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 200 cm x 100 cm és 200 cm mély,

b) felnőtt kettős sírhely 200 cm x 200 cm és 200 cm mély,

c) urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete 80 cm x 60 cm és 100 cm mély,

d) urnafalba kialakított urnafülke mérete 30 cm x 30 cm és 30 cm mély.

(3) Koporsós rátemetés esetén felülre kerülő koporsók tetejének a föld felszínétől legalább 160 cm mélyre kell kerülnie.

(4) A sírokat egymástól legalább 60 cm-es távolságra kell kialakítani.

(5) A temetőben köztemetés céljára koporsós sírhelyek állnak rendelkezésre, melyek használatáért megváltási díjat kell fizetni az üzemeltető részére.

Sírhely megváltás

3. § (1) A sírhely használati ideje egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó rátemetés napjától számított 25 év.

(2) Kettős sírhely használati ideje az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(3) Hamvasztásos temetési hely használati ideje 25 év.

(4) A temetési hely feletti használati idő rendelkezési joga meghosszabbítható díjfizetési kötelezettséggel.

(5) Az urnafülke újraváltásáért díjat nem kell fizetni.

Helyreállítás

4. § Rossz műszaki állapotú síremlékek helyreállítására a temető fenntartója a létesítőt, vagy a sírhely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja. Közvetlen veszélyhelyzet esetén köteles intézkedni annak megszüntetéséről.

A temető fenntartása és üzemeltetése

5. § (1) A temető üzemeltetője és fenntartója a Sikátori Evangélikus Egyházközség és az Alexandriai Szent Katalin Plébánia, a ravatalozó épületének fenntartója és üzemeltetője az Önkormányzat.

(2) A temető fenntartói a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi feltételekkel rendelkeznek:

a) bejárati út,

b) hulladéktároló,

c) közkifolyó

(3) A ravatalozó fenntartója a villamosenergiát tudja biztosítani a temető rendeltetésszerű használatához.

(4) A temető fenntartását, a temetőfenntartói feladatok megvalósítását a temető tulajdonosa az 1. melléklet szerinti Megállapodás figyelembevételével biztosítja, ennek keretén belül gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatáról.

(5) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a szolgáltató a temetőfenntartók, mint tulajdonossal és üzemeltetővel megkötött külön megállapodás szerinti összeget köteles fizetni.

(6) A temetőbe érkezők parkolási lehetőségének biztosítására az Önkormányzat a tulajdonában lévő, a temetővel határos 275 hrsz-ú út zöldterületét rendelkezésre bocsátja.

Térkép

6. § (1) A temető fenntartójának a temetőről sírhelytábla és sírsor részletezettséggel térképet és helyszínrajzot kell készíttetnie, amelyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírtáblák, sorok, sírhelyek teltek be.

(2) A térképen fel kell tüntetni a megállapított sírhelyhasználati díjakat is.

(3) A temető részletes térképét és a nyitvatartási idejét, a temető rendjét a főbejáratnál ki kell függeszteni és a változásokat félévenként át kell vezetni.

(4) A temetői térképen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

7. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad.

(3) Hamvakat tartalmazó urnát urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad.

A temető rendje

8. § (1) A temető általános nyitvatartási rendje: folyamatos.

(2) A temetőben és a közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti vagy sértheti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint, a rendeletben foglalt előírások betartásával végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Temetőbe kutyát – vakvezető kutya kivételével –, vagy más állatot bevinni és ott tartani tilos.

(6) A temetőbe gépjárművel behajtani tilos.

(7) A (6) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik a mozgássérülteket szállító járművekre, valamint a kegyeleti közszolgáltatással összefüggő tevékenységek végzéséhez szükséges gépjárművekre. Ezen gépjárművek díjmentesen jogosultak behajtani a temetőbe.

(8) A sírokat, az azokon lévő kegyeleti tárgyakat, növényeket, a síremlékeket megrongálni vagy beszennyezni, a díszítésre szolgáló tárgyakat eltulajdonítani tilos.

(9) A temetőben gyertyát gyújtani fokozott gondossággal és csak úgy szabad, hogy tűzveszély ne keletkezzen.

(10) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló kegyeleti tárgyakat szabad elhelyezni.

(11) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető fenntartója nem tartozik felelősséggel.

(12) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni.

(13) A temetőben virágmaradványt, elszáradt koszorút, avart égetni szigorúan tilos.

Temetői munkák

9. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenysége gyakorlása során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.

(2) Tevékenysége végzésénél a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel nem zavarhatja a kegyeleti szertartásokat.

(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási anyagot elszállítani csak a fenntartó által felhatalmazott személy hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított három napon belül el kell szállítani.

A temető használatával kapcsolatosan fizetendő díjak

10. § (1) A sírhely megváltási díjak:

a) Egyes sírhely vagy urnás temetkezés esetén: 30.000,- Ft/ 25 év.

b) kettős sírhely esetén: 40.000,-Ft/ 25 év.

c) kripta vagy családi sírbolt esetén: 50.000,-Ft/ 25 év.

d) önkormányzat tulajdonában lévő urnafülke megváltási díja egyszeri 50.000,-Ft.

(2) A sírhely megváltási díját a sírhely megváltásakor kell megfizetni.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.