Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1997. (III. 25.) önkormányzati rendelete

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 1997. 04. 01- 2012. 12. 31

Csesztreg Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tör­vény 23. §-ának és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, a köztisztasággal és a települési szilárd hulladék­kal összefüggő tevékenységről, a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 4/1997. (III. 25.) sz. rendeletének (a továbbiakban: ÖR) módosí­tásáról, az alábbi rendeletet alkotja: [1]



I. fejezet


Általános rendelkezések


1. § [2]


(1)       A rendelet hatálya Csesztreg község közigazgatási területére terjed ki.


(2)       A rendelet hatálya kiterjed a magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyi­ség nélküli gazdasági társaságokra, magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező egyesülésére.


2. § [3]


A rendelet célja, hogy szabályozza a települési szilárd hulladék közszolgáltatásra vonat­kozó szabályokat.


3. §


Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, valamint a települési folyé­kony hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.


4. §


Az önkormányzat közigazgatási területén a települési szilárd hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás utján bizto­sítja.


A helyi közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa, használója (a to­vábbiakban együtt: tulajdonos) az ingatlanon keletkező szilárd hulladék elhelyezéséről - a jelen önkormányzati rendeletben meghatározott módon - a közszolgáltatás igénybevé­tele utján köteles gondoskodni, ha jogszabály vagy hatósági határozat ezzel ellentétesen nem rendelkezik.


5. § [4]


II. fejezet


Fogalom meghatározások


6. §


E rendelet alkalmazása szempontjából:


a./        közigazgatási terület: a község önkormányzatának működési területe, mely belte­rületből (beépített és beépítésre szánt terület) és külterületből (belterületen kívüli terület) áll,

  b /[5]       közszolgáltató: Lenti Hulladékkezelő Kft. (8960 Lenti, Petőfi utca 4.)[6],

c./[7]        

d./        közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterület, mely rendeltetés szerint használható (pl.: út, park, építmény, stb.),

e./[8]      

f./        köztisztasági közszolgáltatás (a továbbiakban: szolgáltatás): a szolgáltató által végzett települési szilárd hulladék összegyűjtése, kezelése, a kijelölt lerakóhelyre való elszállítása hulladék ártalmatlanítási és hasznosítási tevékenységre, a közte­rületek tisztántartása,

g./        települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása,

h./        kezelés: a települési szilárd hulladék összegyűjtése, átmeneti tárolása és a kije­lölt lerakóhelyre való elszállítása,

i./[9]       

j./         ártalmatlanítás: a települési szilárd hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illető­leg létesítményekben történő - hasznosítás nélküli - elhelyezése, rendezett lera­kása vagy elégetése,

k./[10]    

l./         települési szilárd hulladék: háztartási hulladék (szemét) és egyéb szilárd hulla­dék,

m./       háztartási hulladék (szemét): lakások, valamint a lakás, üdülés, pihenés céljára használt egyéb helyiségekben, valamint a lakók közös használatára szolgáló he­lyiségekben és területeken keletkezett szilárd hulladék, így pl.: a salak (beleértve a központi fűtésből keletkezett salakot is), a rongy, a söpredék, hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék (ideértve a műanyag konzerv­dobozt, üveget, kisebb méretű bútordarabot), továbbá kisebb mennyiségű falva­kolat, a kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék, valamint a lakásban foly­tatott kisipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék, ha a naponta ke­letkezett mennyiség nem haladja meg a meghatározott szokásosnak minősülő mennyiséget,

n./        egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék, stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg közterületeken keletkezett szilárd hulladék (szemét),

o./[11]     közök: a község belterületén térképen nyilvántartott magánutak, közök különö­sen: a Rákóczi és Teleki utcák közötti magánutak.  

p./[12]    

r./[13]     

s./[14]

t./[15]     

u./[16]      


III. Fejezet 


7. §[17]


8. §[18]


9. §[19]


10. §[20]


11. §[21]


12. §[22]


13. §[23]


IV. Fejezet


Települési szilárd hulladékkezelés, köztisztasági

közszolgáltatás


14. §


(1)       Települési szilárd hulladékot, ezen belül települési háztartási hulladékot és egyéb szilárd hulladékot csak az erre kijelölt szeméttelepen a vonatkozó üzemeltetési szabá­lyok és előírások betartásával szabad elhelyezni.

(2)       Nem minősül települési szilárd hulladéknak a különleges (veszélyes) hulladék, az állati hulla, trágya, jég, hó, sár, fertőző vagy robbanásveszélyes anyag, a tűzveszélyes hulladék.


15. §[24]


 (1)[25]    Csesztreg közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezelési közszolgál­tatás körében, a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtő­edényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelke­zésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljára történő rendszeres elszál­lítására kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Lenti Hulladékkezelő Kft. (8960 Lenti, Petőfi utca 4.[26] – amely a kötelező közszolgáltatónak minősül – (a továbbiakban: Közszol­gáltató). A Közszolgáltató Csesztreg közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett 2010. december hó 31. napig, a 2001. július hó 3. napján kötött szerződés alapján. A Közszolgáltató végzi a Csesztreg települési szilárd és lakossági hulladékai­nak gyűjtését és szállítását, és gondoskodik a szilárd nem veszélyes hulladék – környe­zetvédelmi hatóság által engedélyezett összetételű és mennyiségű – elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

(2)       A közszolgáltatással ellátott terület: Csesztreg község valamennyi belterületi ingatlana.

 (3)      A közszolgáltató a háztartási hulladékot (szemetet) köteles hetente egy alkalom­mal összegyűjteni és elszállítani, ártalmatlanítani. A háztartási hulladék elszállításának napja: csütörtök. 

 (4)[27]    A települési szilárd hulladékot 110 literes vagy 50 literes szabványos edényzetben (ku­kában), vagy a közszolgáltató által meghatározott nylon zsákban kell a hulladékszállítás napján 8 óráig az ingatlan bejárata előtt, kívül elhelyezni úgy, hogy az a közterületen (úton, járdán, stb.) a közlekedést ne akadályozza, ne veszélyeztesse.[28] Az ingatlan tulajdonos az edényzetet az ürítés napján köteles az ingatlanára visszahelyezni. Szemétgyűjtő edényzet az ingatlan előtti köz- vagy magánterületen nem tárolható, csak kerítésen belül, kerítés hiányában az ingatlan telekhatárán belül.

(5)[29]     Azt a háztartási hulladékot, amely a kukába nem fér bele, a közszolgáltató által meghatározott, lezárt nylon zsákban, a kuka mellé ki lehet helyezni.

6) A kuka rendszerű tároló edényzetről, annak karbantartásáról, pótlásáról, rendeltetés­szerű használatáról, tisztán tartásáról a közszolgáltatásra kötelezett ingatlan tulajdonosa (birtokosa, használója) köteles gondoskodni.  

(7) A közökben lakó ingatlan tulajdonosok, amennyiben a közszolgáltatást biztosító szállító jármű biztonságos áthaladását ezeken a magánutakon nem biztosítják, a telepü­lési szilárd hulladékot vagy a Teleki vagy a Rákóczi utcákban, a közök végén, vagy egyébként a közök önkormányzati közútra csatlakozó végén úgy kötelesek elhelyezni, hogy az ott kihelyezett hulladék a közúton, járdán, magánúton a közlekedést ne akadá­lyozza, ne veszélyeztesse.

(8) A közökben lakó és egyedül élő, 70 évesnél idősebb személy, vagy egyedül élő sú­lyos mozgáskorlátozott öregségi nyugdíjas a hulladékot elszállítható, eldobható nejlon zsákban is kihelyezheti, a (6) bekezdés szerinti helyre. 

E kedvezmény csak arra a személyre vonatkozik, akinek ingatlana és az önkormányzati közút között legalább egy másik ingatlan található, azaz a köz belsejében lakik.

(9) Az edényzetbe nem szabad mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes hulladékot vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, vagy begyűjtés során a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő, valamint ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetet. Ha a köz­szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy az edényzetben olyan anyagot, tárgyat helyeztek el, amely nem minősül háztartási hulladéknak, azt nem szállítják el. Ha az edényzet olyan nedves szemetet tartalmaz, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, vagy az edényzetben lévő szemetet úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt szemetet kiüríteni és az edényt használhatóvá tenni.  

(10)     A közterületi gyűjtő edényzet fenntartásáról az (5) bekezdésben foglaltak szerint, az önkormányzat gondoskodik. A közszolgáltató ezt az edényzetet is a rendelet szerint üríti. Az önkormányzat által kihelyezett közterületi gyűjtő edényzet közszolgáltatási díját az önkormányzat fizeti.

(11)     Közterületi gyűjtő edényzetet az üzlet, intézmény tulajdonos (birtokos, használó) is elhelyezhet, a jogszabályban foglalt feltételek betartásával, és annak közszolgáltatási díját a kihelyező fizeti. 

(12)     A közterületi gyűjtő edényzetre vonatkozó szabályokat az önkormányzat állapítja meg.


16. §[30]


(1)[31]     Csesztreg község közigazgatási területén az ingatlantulajdonos a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásért hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizet, a hulladékról szóló törvényben meghatározott feltételek szerint.             

(2)       A Közszolgáltató a közszolgáltatás díját a közszolgáltatásra kötelezettektől maga szedi be, szabadon állapítva meg, a következő keretek között a beszedés módját (átuta­lás lakossági folyószámláról, csekken történő befizetés, ügyfélszolgálati irodában tör­ténő befizetés, megbízott útján történő díjbeszedés). A díjfizetést a közszolgáltató ne­gyedéves utólagos fizetési lehetőséggel biztosítja.[32]

(3)[33]    

(4)[34]    

(5) Az önkormányzat díjkedvezményt biztosíthat az ingatlan-tulajdonosok (birtokos, használó) meghatározott körének.

(6) A díjkedvezményre jogosultak körét és a kedvezmény mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(7)[35]       

(8)       A kedvezményre jogosultakról az önkormányzat hivatala vezet nyilvántartást.


16/A. §[36]


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatás igénybe vételére kötelezett ingatlan tulajdonosá­val (birtokosával, használójával) a közszolgáltatás részletes feltételeiről szerződést köt.

(2) A tulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén új szerződést kell kötni.

(3) A közszolgáltatás igénybe vételével (pl. más méretű hulladékgyűjtő edény igénylése), valamint a tulajdonos személyével, adataival kapcsolatos valamennyi változást a köz­szolgáltató irodájában kell bejelenteni. Szerződést érintő változás esetén a szerződést módosítani kell.

(4) A közszolgáltató jogosult a tulajdonos személyes adatai közül a lakcím, születéskori név, születés helye, ideje, anyja neve adatok kezelésére.


17. §[37]


(1)       A közszolgáltató köteles a jogszabályban szabályozottak szerint, a háztartási hulladék folyamatos elszállításáról és ártalmatlanításáról, kezeléséről gondoskodni.

(2) A hetente keletkező háztartási hulladék (110 liter) mennyiségét meghaladó háztartási hulladék és egyéb szilárd hulladék, hulladék (szemét), valamint az ipari tevékenység során keletkező települési szilárd hulladék szemétlerakó helyre történő szállításáról az ingatlan tulajdonosa (birtokosa, használója) saját maga által, vagy a közszolgáltatóval kötött megállapodás szerint köteles gondoskodni.

(3) A háztartásokban felhalmozódott egyéb szilárd hulladék szervezett összegyűjtéséről és elszállításáról az önkormányzat évente kétszer (tavasszal és ősszel), előre meghirde­tett, ingyenes lomtalanítás keretében gondoskodik.[38] A lomtalanítás során a hulladékot az e rendeletben foglalt szabályok szerint kell kihelyezni. 


18. §[39]


(1)[40]     A települési szilárd hulladék elhelyezésére és ártalmatlanítására kijelölt hely legko­rábban 2008. január 1. napjától a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence nagytér­ségi települési szilárd hulladékai kezelésének korszerű megoldására létrehozott Önkor­mányzati Társulás – továbbiakban: társulás – tagjainak közös tulajdonában lévő, zala­egerszegi 0182/13. hrsz-ú ingatlanon elhelyezkedő hulladékártalmatlanító létesítmény, melyet Közszogláltató, az általa összegyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék elhelyezése és ártalmatlanítása céljából köteles igénybe venni. 

(2)[41]     Az (1) bekezdésben körülírt, a települési szilárd hulladék elhelyezésre és ártalmat­lanításra kijelölt, zalaegerszegi, 0182/13. hrsz-ú ingatlanon lévő hulladékártal­matlanító létesítmény üzemeltetésére irányuló kötelező közszolgáltatás kizárólagos tel­jesítésére jogosult, illetőleg kötelezett a lerakót üzemeltető közszolgáltató, aki (amely) köteles a Lenti Hulladékkezelő Kft.[42] Közszolgáltató által összegyűjtött és a kijelölt hulladékártalmatlanító helyre beszállított települési szilárd hulladék elhelyezését és ár­talmatlanítását elvégezni.

(3)[43]     Az önkormányzat a csesztregi 0118/12. helyrajzi számon nyilvántartott szemétle­rakó helyet e rendelet hatályba lépését követő 30. napon lezárja, megszünteti, ott, ettől az időponttól, bármilyen hulladék elhelyezése tilos.  


Közszolgáltatási szerződés


18/A. §[44]


(1)       A közszolgáltatási szerződés megkötésére a képviselő-testület jogosult.

(2)       A közszolgáltatási szerződés tervezetét írásos előterjesztésként kell tárgyalni, a tárgyalásra a közszolgáltató képviselőjét meg kell hívni. A közszolgáltató képviselőjé­nek távolmaradása a szerződés tervezet megtárgyalásának nem akadálya. 


18/B. §[45]


A települési szilárd hulladék közszolgáltatási ügyekben a képviselő-testület jár el.


V. Fejezet


Köztisztasági rendelkezések betartásának

ellenőrzése


19. §[46]


Aki e rendelet 15.§ (9) bekezdésének első mondatában foglaltakat megszegi, szabály­sértést követ el, és 30.000 forintig terjedő szabálysértési pénzbírsággal sújtható.


VI. Fejezet


Hatályba léptető rendelkezések


21. §


(1)       E rendelet 1997. április 1. napjától lép életbe.

(2)       A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik. A rendelet kihirdetésének napja: 1997. március 25.

(3)       A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti az önkormányzati 8/1994. (VI. 01.) sz. A település köztisztaságáról és a házi szemét gyűjtéséről szóló rendelete.


Csesztreg, 1997. március 24.                              



                        Tüske Róbert  s.k.                                         Bagó József s.k.

                        körjegyző                                                       polgármester


[1]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[2]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[3]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[5]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[6]

A közszolgáltató nevét módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 1.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[7]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[8]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.


[9]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[11]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével

[12]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[14]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[15]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[16]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[17]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[18]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[20]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[21]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[22]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[23]

Hatályon kívül helyezte a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[24]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével

[25]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[26]

A közszolgáltató nevét módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 1.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[27]

Módosította a 16/2002. (XII. 10.) Ör, 2003. január 1-jével.

[28]

Módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 2.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[29]

Módosította a 16/2002. (XII. 10.) Ör, 2003. január 1-jével.

[30]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével

[31]

Módosította a 6/2013. (VI. 10.) Ör, 2013. január 1-jétől.

[32]

Módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 3.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[33]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[34]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[35]

Hatályon kívül helyezte a 23/2005. (X. 25.) Ör, 2005. november 1-jével.

[36]

Hatályba léptette a 10/2009. (VI.15.) Ör. 1.§-a. Hatályba lépés: 2009. június 15.

[37]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével

[38]

Módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 5.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[39]

Módosította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével

[40]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[41]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[42]

A közszolgáltató nevét módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 1.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

[43]

Módosította a 11/2007. (IX. 15.) Ör, 2007. szeptember 30-ával.

[44]

Megállapította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[45]

Megállapította a 6/2001. (VII. 1.) Ör, 2001. július 1-jével.

[46]

Módosította a 17/2008. (XII.29.) Ör. 3.§-a. Hatályba lépés: 2008. december 29.

Mellékletek