Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2004. (VIII.13.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú helyi támogatásokról

Hatályos: 2015. 04. 11- 2016. 02. 28

Csesztreg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 23. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. § Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feltételek szerint, támogatja az arra rászorulók lakásépítését, lakótelek vásárlását Csesztreg községben.


2. § Az önkormányzat által nyújtott támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.


3. § A naptári évben a lakásépítésre vonatkozó vissza nem térítendő támogatás felhasználható előirányzatát, a képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.


LAKÁSÉPÍTÉS TÁMOGATÁSA


4. § (1) A lakásépítés helyi támogatására az pályázhat, aki építési telek tulajdonnal rendelkezik Csesztreg község területén, és az építési telekre lakóház építésére vonatkozó jogerős építési engedélye van, illetve az építkezést megkezdte.

(2) A pályázat benyújtásának feltétele a pályázó rászorultsága.

(3) Rászorultnak az a pályázó minősül, akinek családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét nem haladja meg.

(4) Jövedelem alatt a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a. pontjában meghatározott jövedelmet kell érteni.

(5) A rászorultság elbírálásánál előnyt jelent, ha a pályázó saját háztartásában gyermeket nevel. E szempontból azt a gyermeket kell figyelembe venni, aki 18 év alatti és tanulmányokat folytat, vagy eltartott. Figyelembe vehető a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal felnőtt is.

(6) A pályázat elbírálásánál elsőbbséget élvez:

  1. az első lakáshoz jutó, az, akinek lakástulajdona nem volt,
  2. az, akinek magának vagy házastársának állandó lakóhelye a községben van, vagy állandó munkahelye van a községben, és itt akar letelepedni,
  3. 35 év alatti fiatal pályázó,

(7) A pályázat elbírálásából kizárja magát az a kérelmező, aki a pályázat szempontjából valótlan adatot, tényt közöl.

(8) Nem jogosult pályázat benyújtására:

  1. az, aki a lakásépítés során már használatbavételi engedélyt szerzett,
  2. aki e rendelet szabályai szerint már kapott vissza nem térítendő támogatást,
  3. aki e rendelet szabályai szerint elnyert vissza nem térítendő pályázati támogatást határidőben nem vette fel,
  4. aki e rendelet vagy az e rendelettel hatályon kívül helyezett rendeleti szabályok szerint az önkormányzattól Csesztregen kedvezményes lakótelket vásárolt.

(9) A pályázathoz mellékelni kell:

  1. a jogerős építési engedélyt,
  2. hiteles tulajdoni lapot,
  3. a rászorultságot igazoló, a kérelem benyújtásának évét megelőző év jövedelem igazolását (ezt az együttköltöző családtagokra is),
  4. nyilatkozatot az eltartott gyermekek számáról.


5. § Aki a pályázat elbírálása szempontból valótlan tényt, vagy adatot közölt, és ez alapján a pályázata kedvező elbírálása folytán vissza nem térítendő támogatást kapott, a kapott támogatás összegét az elévülési időn belül a Ptk. szerinti késedelmi kamattal terhelve köteles visszafizetni.


6. § (1) A képviselő-testület a megállapított előirányzat alapján, a vissza nem térítendő támogatás elnyerésére április 30-áig pályázatot ír ki.

(2) A pályázatokat formanyomtatványon, május 31-éig lehet benyújtani, a körjegyzőségre. A pályázathoz az e rendeletben foglalt mellékleteket kell csatolni.

(3) A pályázatokat a képviselő-testület június 30-áig elbírálja. A pályázatok elbírálását követő 15 napon belül, a képviselő-testület döntéséről a pályázatókat a polgármester írásban értesíti.

(4) A vissza nem térítendő támogatások kifizetésére a pályázatok elbírálását követő 60 napon belül kerül sor.

(5) A pályázati összegek kifizetése előtt a vissza nem térítendő támogatás kifizetésére vonatkozóan a pályázó és az önkormányzat nevében a polgármester támogatási megállapodást köt, amelynek tartalmaznia kell a vissza nem térítendő támogatás visszafizetésére vonatkozó szabályokat.

(6) A vissza nem térítendő támogatást kapott pályázókról nyilvántartást kell vezetni.


7. § A pályázó amennyiben a vissza nem térítendő támogatás összegét saját hibájából tárgyév december 31-éig nem veszi fel, az elnyert támogatást elveszti.


LAKÓTELEK VÁSÁRLÁS TÁMOGATÁSA


Önkormányzati tulajdonban lévő lakótelek-ingatlanok

értékesítésének közös szabályai


8. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő minden lakótelek esetében a közös szabályok alkalmazása az irányadó, kivéve, ha e rendelet másként nem rendelkezik.


9. § (1) Az önkormányzat a lakótelket víz-, villany-, szennyvíz-, gázközmű csatlakozási lehetőséggel értékesíti.

(2) Az önkormányzati lakótelek ára: 500 Ft/m2.

(3) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott 40. év alatti fiatalok vagy a kiskorú gyermeket nevelő családok számára a lakótelket kedvezményesen értékesíti, helyi támogatásként 50 Ft/m2 áron azzal a feltétellel, hogy a használatbavételi engedély megszerzését követő 3 hónapon belül Csesztreg községben együttköltöző családtagjaival együtt lakóhelyet létesít. Amennyiben ezen feltételnek nem tesz eleget, a lakótelket köteles a 9. § (2) bekezdése szerinti áron megvásárolni, és a 450 Ft/m2 különbözeti összeget megfizetni.

(4) A lakótelek (2)-(3) bekezdésben rögzített ára nem tartalmazza a szennyvízcsatorna közmű hozzájárulás összegét, mely 50.000 Ft lakótelkenként.

(5) A lakótelek vevőjét kötelezettségként terheli, hogy a megvásárolt lakótelken lakóház építésére 1 éven belül építési engedélyt szerezzen, és a telket 3 éven belül a terv szerint beépítse. E kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat a telket vételi áron visszavásárolja.

(7) A vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzési feltétele a vételár megfizetése. Az adás-vétel költségei a vevőt terhelik.

(8) A 9. § (5) bekezdésében foglalt kötelezettség biztosítékaként az önkormányzat javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(9) Amennyiben a lakótelek értékesítés során a vevő kérésére telekhatár módosítás szükséges, ennek költségét a telekhatár módosítást kezdeményező vevő köteles viselni. A telekhatár módosításról a képviselő-testület dönt. 


Eljárási rend


10. § (1) Lakótelek vásárlása esetén, a kérelmet formanyomtatványon, a körjegyzőségre kell benyújtani.

(2) A kérelmezőnek a rászorultsága alátámasztására szolgáló igazolásokat a kérelemhez, e rendelet szabályai szerint kell csatolni.

(3) A kérelmezőnek a kérelem benyújtásával egyidejűleg foglalót kell fizetnie, melynek összege a vételár 20 %-a, de legalább 50.000 Ft.


A 3/3. és 830/9. hrsz-ú önkormányzati telekből kialakított lakótelkek értékesítésének külön szabályai


11. § (1) A 3/3. hrsz-ú és a 830/9. hrsz-ú ingatlanon 20, 25, illetve 30 méter széles lakótelkek alakíthatók ki. Az önkormányzat lehetőséget ad a foghíjas beépítésre.

(2) Az önkormányzat fenti hrsz-ú ingatlanokon a 20 méter széles telkeket értékesíti kedvezményes – 50 Ft/m² - áron azon személyek részére, akik megfelelnek ezen rendelet 9. § (3) bekezdésében foglalt feltételeknek.

(3) Az önkormányzat a 25, illetve 30 méter széles lakótelek értékesítése esetén a különbözetet képező 5 vagy 10 méter széles telekrész értékesítése a 9. § (2) bekezdése szerinti áron történik, kivéve a 3 vagy annál több kiskorú gyermeket nevelő család esetén, aki részére az 5 vagy 10 méter széles lakótelekrészt – kedvezményként – 50 Ft/m² áron értékesítheti.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


12. § A rendelet kihirdetésének napja 2004. augusztus 13., de rendelkezéseit 2004. augusztus 1-jétől kell alkalmazni.


13. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 14/2001. (VIII. 31.) sz. önkormányzati rendelet a módosításaival együtt hatályát veszti.

 

                        Hácskóné Kovács Tímea                               Czupi Sándorné

                        körjegyző                                                     polgármester