Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009. (X.9.) önkormányzati rendelete

az ültetési (telepítési) távolságra vonatkozó előírásokról és a belterületi fák kivágásának szabályairól

Hatályos: 2009. 10. 15

A telepítési távolságra vonatkozó előírásokról szóló 40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet 5. számú mellékletének 1990. december 24-i, valamint a fák védelméről szóló 21/1970. (VI.21.) Korm. rendelet 2009. január 1-i hatályon kívül helyezése miatt Csesztreg Község Önkor¬mányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A.§ (1) a), illetve a helyi önkormányzat¬okról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörével élve – a fás szárú növények vé¬delméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletben nem szabályozott kérdésekben – az alábbi rendeletet alkotja: I. Az ültetési (telepítési) távolság szabályai


1. § A képviselő-testület Csesztreg község közigazgatási területén az ültetési (telepítési) távolságot az alábbiak szerint állapítja meg: (1) A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan határától belterületen, valamint külterüle¬ten a szőlővel, gyümölcsössel, illetve szántóval szomszédos területek kivételével:

a) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 0,50 méter,

b) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 1,00 méter,

c) 3 méternél magasabbra növő gyümölcsfa, valamint gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 2,00 méter,

d) gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribiszke- és mál-nabo¬kor esetében 0,80 méter,

e) minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró stb.), illetve fenyőfa és karácsonyfa céljára tele¬pített fenyőfa esetében 2,00 méter,

f) birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetében 2,50 méter,

g) törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy-, szilva-, mandula-, barackfa (őszi-, kajszi-, nekta¬rin-) esetében 4,00 méter,

h) vadalanyra oltott alma- és körtefa-, továbbá kajszifa esetében 4,00 méter,

i) cseresznyefa esetében 5,00 méter,

j) dió- és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt fa esetében 6,00 méter.

(2) Külterület azon részén, ahol a szomszédos földterület szőlő, gyümölcsös vagy szántó, a szőlőt és gyümölcsfát, fenyőfát és karácsonyfa céljára telepített fenyőfát az (1) bekezdés-ben foglalt ültetési távolságok megtartásával, egyéb bokrot vagy fát az alábbi ültetési tá-volságok megtartásával lehet ültetni:

a) 1 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény) esetében 0,80 méter,

b) 2 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény) esetében 1,20 méter,

c) 2 méternél magasabbra növő bokor (élősövény) esetében 2,00 méter, d

d) fa esetében 8,00 méter.

(3) Közút területén minden gyümölcs- és egyéb fát, valamint bokrot, legalább 1,5 méter, 3 méter¬nél magasabbra növő gyümölcsfát legalább 2,5 méter távolságra szabad ültetni (tele-píteni) a szőlőtől, gyümölcsöstől, szántótól.


2. § (1) Az 1.§-ban foglaltak be nem tartása miatt indult birtokvédelmi ügyekben a fenti szabályo-kat kell al¬kalmazni a rendelet hatálybalépése utáni ültetések (telepítések) esetében.

(2) Ha a telekszomszédok írásos szerződéssel vagy nyilatkozattal bizonyítják, hogy az e ren-delet szabályaitól eltérő növényültetés közös akaratuk vagy az előző tulajdonosok közös aka-rata alapján történt, a birtokvitás ügyben a szerződésben, nyilatkozatban foglaltakat kell mérvadónak tekinteni. II. Belterületi fák kivágásának szabályai


3. § (1) A nem közterületen lévő értékesítésre szánt vagy közúton fuvarozott belterületi fák, illetve zöldágak ki- és levá¬gását előzetes bejelentés után a jegyző engedélyezi.

(2) A fák kivágása előtt legkésőbb 15 nappal, karácsonyfa és zöldágak esetén legkésőbb ki- és levá¬gást megelőző napon a tulaj¬donos e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kérel-mezheti. A kérelem illetékköteles.

(3) A hatóság a kivágás előtt helyszíni szemlét tarthat.

(4) A fakivágási engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) kérelmező nevét, lakcímét,

b) a kivágandó fa (fák) helyét, helyrajzi számát,

c) kivágni tervezett fa (fák) darabszámát, fajtáját, átmérőjét, 1 m magasságban mért törzs-átmérőjét,

d) a fák és a zöldlomb becsült mennyiségét,

e) igazolást (nyilatkozatot) a fával való rendelkezési jogosultságról.

(5) Faanyag közúton való szállítása esetén a szállítás igazolásának kiállításához a kérelmek tartalmazni kell még:

a) szállító nevét, címét,

b) szállítás, értékesítés helyét,

c) szállítási útvonalat (honnan-hova),

d) szállítás módját (gépjármű típusa, gépjármű rendszáma),

e) meghatározni, hogy a szállításra hány alkalommal kerül sor,

f) szállítás időpontját.


4. § (1) Az élet-, egészség- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolí-tásáról a tulajdonos köteles haladéktalanul gondoskodni. A tulajdonos kivágás tényét 3 napon belül köteles bejelenteni a jegyzőhöz.

(2) A jegyző a fa tulajdonosát a fa kivágására, eltávolítására felszólíthatja, ha a növény az élet-, egészség- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti és e veszély másként nem hárítható el.

(3) Ha a tulajdonos az előírt határidőn belül nem gondoskodik a fa kivágásáról, eltávolításá¬ról, a jegyző intézkedik a szükséges munkák – a tulajdonos költségére történő – elrendelésé¬ről.


5. § (1) Ez a rendelet 2009. október 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző a Körjegyzőség hirdetőtábláján és a polgármesteri irodában való kifüg¬gesz¬téssel gondoskodik.


Horváth Attila                    Czupi Sándorné

körjegyző                           polgármester