Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (V.31.) önkormányzati rendelete

a Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működtetésének rendjéről

Hatályos: 2014. 06. 01- 2018. 05. 07

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotó hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Csesztreg Község Önkormányzata az eljövendő évtizedekben fenntartható módon – a jövő csesztregi gyermekei, a majdani csesztregi polgárok érdekében, a jelen lehetőségekre alapozva – létrehozza a Csesztreg Jövőjéért Alapot.

(2) Az alap neve: Csesztreg Jövőjéért Alap.

(3) A Csesztreg Jövőjéért Alap (a továbbiakban: Alap) az önkormányzat külön célra elkülönített pénzügyi forrása.

(4) Az Alap létrehozásakor önálló szervezettel nem rendelkezik, nem jogi személy, kezelése
– a polgármester irányításával – Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal feladata.

(5) Az Alap forrásait az önkormányzat vagyonkezelésre pénzintézetnek kiadhatja.


2. § (1) Az Alap célja a 2014. június 1-jén vagy azt követően született, jelen rendelet 4. §-a és 5. §-a szerint igényjogosultnak minősülő gyermek 20. életéve betöltését követő támogatása, önálló felnőttkorának megkezdéséhez.

(2) Az alap forrásaiból az (1) bekezdés rendelkezéseitől eltérően a 20. életévük betöltése előtt is biztosítható támogatás e rendelet 10. § (2) bekezdésének rendelkezései szerint.


3. § (1) Az Alapban célhoz kötötten kezelt, elkülönített forrás részei:

a) korábbi évek bevételei,

b) korábbi években az Alapban felhalmozódott vagyon alapján képződött tárgyévi realizált hozam,

c) tárgyévi tervezett önkormányzati befizetések,

d) tárgyévi önkormányzati elszámolások,

e) tárgyévi vagyonnövekmény tárgyévi realizált hozama,

f) tárgyévben várható jogosulti kifizetések.

(2) Az Alapban elkülönítetten kell kezelni az újszülöttek várományát képező forrást, az Alap várományosává vált gyermekek javára rendelt forrástól. E rendelet alkalmazása szempontjából újszülöttnek minősülnek e rendelet szerint csesztreginek minősülő gyermekek a születésüket követő év utolsó napjáig.

(3) Az önkormányzat minden naptári negyedévet követő hónap 15. napjáig a születésnapjukat az előző naptári negyedévben ünneplő, nem újszülött, e rendelet szerint csesztreginek minősülő gyermekek tekintetében az Alap javára átutalja e rendelet 12. § (2) bekezdés szerinti 20.000 Ft összeget, mely összegek a gyermekek születésnapjával, mint értéknappal kerülnek jóváírásra.

(4) Az önkormányzat minden negyedévet követő hónap 15. napjáig az előző naptári negyedévben született csesztregi újszülöttek tekintetében az Alap javára átutalja e rendelet 12. § (1) bekezdés szerinti 160.000 Ft összeget. 

(5)  Az újszülöttek és az újszülöttnek nem minősülő gyermekek adatait a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal a védőnő bevonásával folyamatosan ellenőrzi.

(6) Az újszülöttnek nem minősülő gyermekek hozama a naptári év utolsó napján tőkésítésre kerül.


4. § (1) Az Alap által e rendelet keretei között és az Alap működési szabályzata rendelkezéseivel összhangban támogatásra jogosultak azok, akik 2014. június 1-jén vagy azt követően csesztregi szülők csesztregi gyermekeként születtek.

(2) Az Alap forrásaiból az (1) bekezdés szerinti jogosultak számára nyújtott támogatás a jogosultak 20. születésnapján nyílik meg, és azt a jogosult 30. születésnapjáig veheti igénybe.


5. § (1) A 4. § (1) bekezdésben foglaltak szempontjából csesztregi szülőnek minősül, aki a gyermek születését megelőzően Csesztreg község közigazgatási területén lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkezik, és életvitelszerűen Csesztregen lakik.

(2) A 4. § (1) bekezdésben foglaltak szempontjából csesztregi szülők csesztregi gyermekének minősül az, akinek mindkét szülője megfelel az (1) bekezdésben írt feltételeknek, és maga 20. születésnapjáig Csesztreg község mindenkori közigazgatási területén folyamatosan lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkezik.

(3) A jogosultság feltétele, hogy a jogosult a tankötelezettségét az óvodában és az általános iskolában csesztregi székhelyű nevelési-oktatási intézményben teljesítse. E jogosultsági feltétel alól rendkívüli esetben a képviselő-testület felmentést adhat. 


6. § (1) A 4. § (2) bekezdés rendelkezése ellenére sem jogosult az Alap terhére e rendelet és az Alap működési szabályzata szerinti támogatásra az, aki 20. életéve betöltésekor nem rendelkezik legalább középfokú végzettséggel vagy az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakmai végzettséggel. A középsúlyos vagy annál súlyosabb értelmi fogyatékos személy esetében a képviselő-testület a középfokú végzettség megszerzése alól felmentést adhat.   

(2) A 4. § (2) bekezdés rendelkezése ellenére sem jogosult az Alap terhére e rendelet és az Alap működési szabályzata szerinti támogatásra az, akinek legalább egyik szülője az 5. § (1) bekezdés rendelkezése szerint a jogosult 20. életévének betöltéséig csesztregi szülői mivoltát fenn nem tartja.

(3) Megszűnik a jogosultsága annak a személynek, aki 20. életéve betöltése előtt bűncselekményt követ el, és ezért a bíróság jogerős ítélettel elítéli.

(4) Megszűnik a jogosultsága annak a személynek, akit az 5. § (2) bekezdésben foglalt jogosultság feltételének 20. életévének betöltéséig, valamint az 5. § (3) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget.


7. § (1) A 4. § és 5. § szerinti jogosultak képviselőjével a jogosult egy éves életkorának betöltéséig a jogosultság feltételeit és az önkormányzat kötelezettségvállalását rögzítő szerződést köt a polgármester. A megkötött szerződést a gyámhivatalnak meg kell küldeni.

(2) Az Alap nevében a polgármester az igényjogosulttal – a jogosultság feltételeit vagy a jogosultság esetleges elvesztésének feltételeit is tartalmazó – szerződést köthet, az igényjogosult nagykorúvá válását követően, mely szerződés annak megkötése esetén felváltja az (1) bekezdés szerinti szerződést.  


8. § (1) Az Alap pénzeszközeiről részletes kimutatást kell készíteni, minden év december 31-ei állapotnak megfelelően, az összehasonlíthatóság érdekében bemutatva az előző évzáró egyenlegeket is.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kimutatás alapján az Alap pénzforgalmáról a polgármester a képviselő-testületnek minden év április 30-áig beszámol.

(3) A támogatásra jogosultaknak az előző év december 31-ei személyes támogatási keret egyenlegéről – tőkebefizetések és hozamok bontásban – egyenlegértesítőt a beszámoló benyújtásáig kell megküldeni.


9. § (1) Az Alap működésére vonatkozó részletes szabályokat és az Alap nyilvántartási rendjének fő szabályait az Alap működési szabályzata határozza meg.

(2) Az Alap működési szabályzatát a képviselő-testület hagyja jóvá.

  

10. § (1) A jogosult a 4. § (2) bekezdés szerinti igénybevételi időszakban az Alapban javára elkülönített tőke és annak hozadékai erejéig, a támogatásra vonatkozó szerződés feltételei mellett, kérésére önkormányzati támogatásban részesül.

(2) A jogosult 16. életévének betöltése után az Alapban javára elkülönített tőke erejéig, a támogatásra vonatkozó szerződés feltételei mellett, kérésére önkormányzati támogatásban részesülhet, különösen

a) felsőfokú tanulmányok folytatásához,

b) jogosítvány megszerzéséhez.

(3) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati támogatás kifizetésekor a (2) bekezdés szerint kifizetett összeget le kell vonni.


11. § (1) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében a tárgyévre várható születésszám alapján újszülöttenként 160.000 Ft előirányzatot különít el.

(2) Az önkormányzat 2015. évtől tárgyévi költségvetési rendeletében e rendelet szerint korábban jogosultnak minősülő személyek tekintetében jogosultanként 20.000 Ft előirányzatot tervez.


12. § Ez a rendelet 2014. június 1-jén lép hatályba.


                                   dr. Tüske Róbertné                            Czupi Magdolna

                                   jegyző                                                polgármester