Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 11. 21- 2021. 04. 19

Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Hatásköri és eljárási rendelkezések

1. § (1) E rendeletben használt fogalmak értelmezésére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §‑ban foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A települési támogatás megállapításával és elutasításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja a Szt. 45. § alapján.

(3) A rendeletben meghatározott ellátások közül Csesztreg Község Önkormányzatának polgármestere dönt:

  • a) a temetés esetén nyújtható települési támogatásról,
  • b) a kamatmentes kölcsönről,
  • c) a szociális étkeztetésről.

2. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) E rendeletben szabályozott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani, a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(3) A Hivatal az igénylő szociális helyzetéről jogosult és köteles tájékozódni, ennek keretében:

  • a) a kérelmező köteles családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, azokat igazolni,
  • b) köteles becsatolni a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletben szabályozott, szükséges bizonyítékokat,
  • c) környezettanulmányt készíthet a kérelmezőnél,
  • d) egyéb eljárási cselekményeket végezhet a Szt. 10. § alapján.

(4) A támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

3. § (1) A jogerősen megállapított települési támogatást a Hivatal folyósítja a döntést követő 8 napon belül, vagy a döntést követően azonnal, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, egészségét, testi épségét veszélyezteti, vagy szociális körülményei indokolják.

(2) A települési támogatás kifizetése – az ügyfél kérése szerint – történhet házipénztárból vagy lakossági folyószámlára való átutalással.

(3) Nem jogosult települési támogatásra az a személy,

  • a) akinek az önkormányzattal szemben fennálló 10.000 Ft-ot meghaladó összegű adótartozása vagy adók módjára behajtandó köztartozása van,
  • b) akinek, vagy családjához tartozó személynek az önkormányzattal szemben lejárt esedékességű tartozása van.

4. § E rendeletben meghatározott ellátások finanszírozására az önkormányzat költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.

2. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § A hatáskör gyakorlója:

  • a) valótlan adatközlés vagy igazolás alapján, valamint a 2. § (4) bekezdés szerinti értesítési kötelezettség elmulasztása miatt az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt megtérítésre kötelezi,
  • b) a megtérítés összegét méltányosságból elengedheti, csökkentheti vagy részletfizetést engedélyezhet különösen akkor, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 150 %-át, egyéb esetben a 100 %-át nem haladja meg, és vagyonnal nem rendelkeznek.

3. Eljárási szabályok

6. § (1) A települési támogatás összegének meghatározása a képviselő-testület hatásköre, e rendelet 1. § (3) bekezdésében meghatározott kivétellel.

(2) Települési támogatás megállapítható eseti jelleggel és havi rendszerességgel is.

(3) Települési támogatásban egy naptári évben egy háztartás legfeljebb három alkalommal, közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részesülhet. A havi rendszerességgel megállapított települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél nem lehet magasabb.

(4) A (3) bekezdésben foglalt három alkalomra meghatározott korlátozás nem vonatkozik a tartósan nehéz helyzetben lévő és jövedelemmel nem rendelkező személyre, valamint a temetés esetén nyújtható települési támogatás megállapítására.

(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület megállapíthat az (3) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást.

(6) E rendeletben szabályozott ellátások esetében az Szt. 18-24. §-aiban meghatározott szabályok szerint a jegyző gondoskodik a nyilvántartások vezetéséről és az adatkezelésre vonatkozó szabályok betartásáról.

(7) A 7. §-ban meghatározott támogatások esetében az igénylő nem köteles elszámolni a települési támogatás felhasználásáról.

4. Települési támogatások

7. § (1) E rendeletben meghatározott szabályok alapján a jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására az önkormányzat költségvetése terhére az alábbi ellátások állapíthatók meg:

  • a) pénzben nyújtható rendkívüli települési támogatásként:
    • aa) rendkívüli települési támogatás,
    • ab) temetés esetén nyújtható települési támogatás,
    • ac) kamatmentes kölcsön,
    • ad) idősek támogatása.

(2) Az Szt-ben meghatározott szabályok alapján az önkormányzat költségvetése terhére szociális természetbeni ellátásként köztemetés rendelhető el.

8. § (1) A képviselő-testület annak a személynek a részére, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, rendkívüli települési támogatást nyújt, feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át nem haladja meg.

(2) Különösen indokolt esetben az (1) bekezdésben meghatározott értékhatároktól a nyugdíjminimum összegének 50 %-ával el lehet térni.

(3) Különösen indokolt esetnek kell tekinteni elsősorban azt az élethelyzetet, ha az igénylő:

  • a) egyedül él,
  • b) 70 éven felüli,
  • c) balesetet szenvedett vagy elemi kár érte,
  • d) betegsége miatt egy hónapot meghaladó táppénzes állományban volt.

(4) Létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzet, időszakos vagy tartós létfenntartási gond különösen:

  • a) betegség,
  • b) haláleset,
  • c) elemi kár, baleset esetén,
  • d) egyedülálló, ellátatlan személy,
  • e) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása iskoláztatása, a gyermek fogadásának előkészítése,
  • f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(5) [1] A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személynek, amennyiben a képviselő-testület előtt folyó eljárás olyan késedelemmel járna, ami életet, egészséget vagy bármilyen módon kiskorú gyermeket, beteg személyt veszélyeztetne, egyszeri rendkívüli települési támogatást állapít meg a polgármester, melynek összege a 30.000 forintot nem haladhatja meg.

(6) A polgármester által megállapított rendkívüli települési támogatást a képviselő-testület nem vonhatja vissza.

(7) Elemi kár esetén, ha a károsult biztosítással nem rendelkezik, jövedelemvizsgálat nélkül is adható rendkívüli települési támogatás.

9. § (1) Temetés esetén nyújtható települési támogatást állapíthat meg a polgármester annak a településen lakcímmel rendelkező személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A települési támogatást a temetés napját követő 60 napon belül lehet igényelni.

(3) Nem állapítható meg halál esetén nyújtható települési támogatás, ha az igénylő:

  • a) egy főre számított havi családi jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét,

b) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(4) A temetéshez nyújtott települési támogatás összege esetenként 10.000 forint.

(5) Az a csesztregi lakos, aki csesztregi állandó lakóhelyű meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, a (4) bekezdésben meghatározott összegen felül további 40.000 forint összegű települési támogatásra jogosult.

(6) Indokolt esetben a támogatás előre is adható. Ebben az esetben, a határozatban meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig a jogosult köteles a temetést igazoló számlát bemutatni.

10. § (1) Települési támogatás címén kamatmentes kölcsön nyújtható a szociálisan rászorult személynek, önhibáján kívül adódó átmeneti nehézségének enyhítésére. A szociális rászorultságra a 8. § (1)-(3) bekezdésében meghatározottakat kell alkalmazni.

(2) A kölcsön célja előre nem látható rendkívüli körülmények (különösen: betegség, baleset, haláleset, elemi kár) okozta nehézségek áthidalása lehet.

(3) A kamatmentes kölcsön különösen akkor adható, amikor a kérelmező a rendszeresen jelentkező havi kiadásai mellett felmerült rendkívüli beruházást saját erőből nem tudja elvégezni és a pénzintézeti kamat terheit nem tudja vállalni.

(4) A kölcsön összege családonként legfeljebb 100.000 Ft lehet, melyet legfeljebb kettő év alatt kell visszafizetni egy összegben, vagy részletfizetéssel. Kamatmentes kölcsönt egy családnak egy évben egy alkalommal lehet nyújtani.

(5) A kamatmentes kölcsön akkor állapítható meg, ha a kérelmező az előző kamatmentes kölcsönét visszafizette.

(6) A kamatmentes kölcsön kifizetéséről haladéktalanul intézkedni kell.

(7) A képviselő-testület a kamatmentes kölcsön megállapítását követő következő képviselő-testületi ülésen megvizsgálja a polgármester intézkedésének indokoltságát. A kamatmentes kölcsönt a képviselő-testület részben vagy egészben vissza nem térítendő rendkívüli települési támogatásnak minősítheti.

11. § [2] (1) Amennyiben az önkormányzat tárgyévi költségvetése lehetővé teszi, a képviselő-testület jövedelemre tekintet nélkül, évente egy alkalommal, egységes összegű támogatást biztosít azon 60. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akinek a lakcímnyilvántartás szerint bejelentett lakóhelye van Csesztreg településen és életvitelszerűen ott is tartózkodik.

(2) A támogatás összegét a képviselő-testület külön önkormányzati határozattal határozza meg.

(3) A támogatás megállapítása hivatalból történik.

(4) A támogatás megállapítására e rendelet eltérő rendelkezése hiányában az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

12. § (1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gondoskodik az Szt. 48. §-ában, valamint az Szvhr-ben meghatározott rendelkezések figyelembevételével az elhunyt személy közköltségen való eltemettetéséről.

(2) Közköltségen elsősorban hamvasztásos temetés, a hozzátartozó vagy az elhunyt eltérő rendelkezése esetén a legolcsóbb koporsós temetés rendelhető el.

(3) A köztemetés költségének megtérítésére a hatáskör gyakorlója méltányosságból részletfizetést engedélyezhet, illetve indokolt esetben a megtérítéstől részben vagy egészben eltekinthet, ha az a kötelezett vagy családjának megélhetését veszélyezteti, vagy számára aránytalanul nagy terhet jelent.

(4) Megélhetést veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzet megítélésénél e rendelet 5. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

5. Egyéb szociális ellátások

Szociális étkeztetés

13. § (1) Az önkormányzat szociális étkeztetést biztosít azon személynek, aki

  • a) a 62. életévét betöltötte,
  • b) rokkantsági nyugdíjas,
  • c) baleseti rokkantsági nyugdíjas,
  • d) hajléktalan, vagy
  • e) egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt

a napi legalább egyszeri meleg étkezést önmaga, illetve eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem tudja biztosítani és ezt háziorvos, szakorvos vagy más hatóság által kiállított igazolással bizonyítja.

(2) A szociális étkeztetés egyéb főzőhely keretében, elvitelének lehetővé tételével vagy indokolt esetben házhozszállítással történik.

(3) Az étkeztetésben részesülő személyek ellátási jogosultságának felülvizsgálatára az intézményi térítési díj változásakor, de legalább évente egyszer kerül sor. Amennyiben a felülvizsgálat eredményeként az igénybevevő a szociális étkeztetésre nem jogosult, az ellátás megszüntetésére a felülvizsgálat lezárultát követő 15. napon kerül sor.

(4) Az önkormányzat által nyújtott szociális étkeztetés intézményi térítési díját külön önkormányzati rendelet szabályozza.

(5) A személyi térítési díjat a képviselő-testület a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintettel egyedi elbírálás alapján mérsékelheti vagy elengedheti.

(6) A szociális étkeztetés igénybevételéről – a képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a polgármester dönt.

(7) Az ellátás nem állapítható meg azon személyeknek:

  • a) akiknek a gondozása, ápolása céljából a közeli hozzátartozója ápolási díjban részesül,
  • b) aki saját gondozására, eltartására más személlyel eltartási vagy öröklési szerződést kötött.

Házi segítségnyújtás

14. § A házi segítségnyújtásról az önkormányzat a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezettel kötött ellátási szerződés alapján gondoskodik.

Családsegítés

15. § (1) A családsegítés szabályait az Szt. 64. §-a írja elő.

(2) Meg kell szüntetni a családsegítést, ha:

  • a) az ellátás eredményeként az igénylő gondjai megoldódtak,
  • b) az igénylő az ellátást már nem igényli.

(3) A családsegítő szolgáltatást az ellátás megszüntetését okozó körülmény bekövetkezését követő nappal kell megszüntetni.

(4) A családsegítő szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

6. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a 2015. március 1. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti:

1. melléklet

K É R E L E M

települési támogatáshoz

A támogatás mely formáját kéri:

Rendkívüli települési támogatás

Temetés esetén nyújtható eseti támogatás

Kamatmentes kölcsön

Köztemetés

Idősek támogatása

A kérelem indoklás:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jövedelemigazolás a települési támogatás minden formájához szükséges, az alábbiak szerint:

- munkabér esetén munkáltatói igazolással,

- nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás esetén a nyugdíjfolyósító szerv által kiadott igazolással,

- egyéni vagy társas vállalkozó esetében az adóhatóságtól kért jövedelemigazolással.

A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram díja, víz- és szennyvízkezelés díja, a gázfogyasztás díja, a szemétszállítási díj, a lakbér, az albérleti díj, és a tüzelőanyag ára.

1. Személyi adatok:

A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: ...................................................................................................................................

Születési neve:

Anyja neve:

Születés helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Állampolgársága:

Telefonszám (nem kötelező megadni ):

E-mail cím (nem kötelező megadni):

2. A kérelmező

Egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik;

Családos: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Fenti tényt a Hivatal ügyintézője a lakcímnyilvántartási rendszerből jogosult és köteles ellenőrizni és a nyilvántartásban szereplő adatoktól eltérő nyilatkozatot a kérelem elbírálásában nem áll módunkban figyelembe venni.

3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve:

TAJ szám:

5. Jövedelmi adatok:

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz (közfoglalkoztatásból származó)

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások [különösen: gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET), családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás]

4.

Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, időskorúak járadéka, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozó ellátás

5.

Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6.

Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

7.

A család összes nettó jövedelme

6. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szervek megkeresésére az állami adóhatóság köteles közölni a szociális ellátást igénylő, valamint - írásbeli felhatalmazás alapján - az egy főre jutó havi jövedelem kiszámításánál figyelembe veendő személy személyi jövedelemadójának alapját.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

….………………………….……….. ………………………………………….

kérelmező a háztartás nagykorú családtagjainak

aláírása aláírása

VAGYONNYILATKOZAT

  • a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek [1] (a megfelelő rész aláhúzandó),
  • b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Neve: ..............................................................................................................................

Születési neve: ...............................................................................................................

Anyja neve: ....................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ............................................................................................

Lakóhely: .......................................................................................................................

Tartózkodási hely: .........................................................................................................

TAJ: ...............................................................................................................................

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .............................................. város/község .……..................... út/utca.................. hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen/nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ..................................... város/község ................................... út/utca ........... hsz. alapterülete: ............ m2, tulajdoni hányad: ..................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* ............................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................................... címe: ………..…...................................... város/község ........................................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................... év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .................................... címe: ........................................ város/község .................................... út/utca ....... hsz. alapterülete: .......... m2, tulajdoni hányad: .............., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a, személygépkocsi: .................................................... típus ......................... rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** ............................................. Ft

b, tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: .......................................... típus .............................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .............................................. Ft

1. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy

Pénzforgalmi szolgáltató neve: ............................................................................... pénzforgalmi számla száma: .................................................................................... pénzforgalmi számlán kezelt összeg ........................................................................

Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................ pénzforgalmi számla száma: ................................................................................... pénzforgalmi számlán kezelt összeg .......................................................................

  • a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezem, vagy
  • b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

2. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együttélő közeli hozzátartozóm

Pénzforgalmi szolgáltató neve: ............................................................................... pénzforgalmi számla száma: ................................................................................... pénzforgalmi számlán kezelt összeg .......................................................................

3.Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a pénzforgalmi számlán kezelt összeg tekintetében.

4.Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: …………………................. év .............................. hó ............ nap

......................................................

aláírás

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.”.

  • a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezik, vagy
  • b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő): – Pénzforgalmi szolgáltató neve: ............................................................................... pénzforgalmi számla száma: ................................................................................... pénzforgalmi számlán kezelt összeg .......................................................................

[1] Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.