Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 23

Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.02.23.

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:1

1. § Csesztreg Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a helyi közművelődési tevékenység támogatását a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján:

a) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 76. § (3) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével, és

b) a helyi közművelődési tevékenység pénzügyi támogatásával

(a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) biztosítja.

2. § Az önkormányzat közművelődési feladatának tekinti különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

b) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezések támogatását, ösztönzi a helytörténeti, településismertető kiállításokat, a helyi ünnepek, közösségi összejövetelek szerveződését, szervezését,

c) a helyi alapítványok, civil szervezetek közművelődési tevékenységének összehangolását,

d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájára,

e)2

f)3

g)4

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként kijelöli:

a)5 a Csesztreg, Petőfi út 2.(hrsz.: 140/2.) szám alatti közösségi szintért.

b)6

(2)7

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

4. § Az önkormányzat a közösségi tér mellett közművelődési feladatainak ellátásába bevonhat:

a) nem közművelődési alapfeladatú intézményt,

b) helyi és nem csesztregi székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket, nonprofit gazdasági társaságokat,

c) egyéb kulturális, közművelődési célú szervezeteket.

5. § A közművelődési feladatok magas színvonalú ellátása érdekében az önkormányzat a 4. §-ban és a 6. §-ban említett szervezetekkel – a Kult. tv 79. és 80. §-a szerinti tartalmú – közművelődési megállapodást köthet.

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos kulturális, művészeti intézményekkel, szervezetekkel,

b) egyházakkal,

c) egyesületekkel,

d) alapítványokkal,

e) egyéb civil szervezetekkel,

f) önkormányzatokkal,

g) egyéb nonprofit szervezetekkel,

h) magánszemélyekkel,

i) helyi vállalkozásokkal,

j) gazdasági egységekkel.

7. § (1) A helyi közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja,

(2) A közösségi színtér használati szabályzatát és házirendjét a képviselő-testület hagyja jóvá, törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel összefüggő kötelező feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket éves költségvetéséből finanszírozza, miközben a közművelődésre fordítható források növelését pályázati úton és megállapodások révén törekszik növeli.

(2) A közművelődési támogatás jogcímén befolyó normatív támogatást az Önkormányzat köteles teljes egészében e feladatok ellátására fordítani.

(3) A közművelődési intézményeket és az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket az önkormányzat – beszámolási kötelezettség
mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) a helyi közművelődésről szóló 13/1999. (XI. 1.) önkormányzati rendelet,

b) a helyi közművelődésről szóló 13/1999. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 15/2016. (VII. 26.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § e) pontját a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § f) pontját a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § g) pontját a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdés b) pontját a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 3. § (2) bekezdését a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.