Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (V.7.) önkormányzati rendelete

a Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működtetésének rendjéről szóló 11/2014. (V. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 08- 2018. 05. 08

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotó hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működtetésének rendjéről szóló 11/2014. (V. 31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 3. § (4) bekezdése a következőre változik:

„(4) Az önkormányzat minden félévet követő hónap 15. napjáig az előző naptári félévben született csesztregi újszülöttek tekintetében az Alap javára átutalja e rendelet 12. § (1) bekezdés szerinti 160.000 Ft összeget.”.


2. § Az Ör. 4. § (1) bekezdése a következőre változik:

„(1) Az Alap által e rendelet keretei között és az Alap működési szabályzata rendelkezéseivel összhangban támogatásra jogosult az, aki 2014. június 1-jén vagy azt követően csesztregi szülők vagy szülő csesztregi gyermekeként született.”


3. § Az Ör. 5. § (2) bekezdése a következőre változik::

„(2) A 4. § (1) bekezdésben foglaltak szempontjából csesztregi szülők vagy szülő csesztregi gyermekének minősül az, akinek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetén a szülő megfelel az (1) bekezdésben írt feltételeknek, és maga 20. születésnapjáig Csesztreg község mindenkori közigazgatási területén folyamatosan lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkezik.”


4. § Az Ör. 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) E rendelet alkalmazásában egyedülálló szülőnek kell tekinteni a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 4. § a) bekezdésében meghatározott személyt.”


5. § Az Ör. 6. § (2) bekezdése a következőre változik:

 „(2) A 4. § (2) bekezdés rendelkezése ellenére sem jogosult az Alap terhére e rendelet és az Alap működési szabályzata szerinti támogatásra az, akinek legalább egyik szülője, egyedülálló szülő esetén a szülő az 5. § (1) bekezdés rendelkezése szerint a jogosult 20. életévének betöltéséig csesztregi szülői mivoltát fenn nem tartja.”


6. § Az Ör. 8. § (2) bekezdése a következőre változik:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti kimutatás alapján az Alap pénzforgalmáról a polgármester a képviselő-testületnek minden év május 31-éig beszámol.”


7. § Az Ör. 10. § (1) bekezdése a következőre változik:

„(1) A jogosult a 4. § (2) bekezdés szerinti igénybevételi időszakban az Alapban javára elkülönített tőke és annak hozadékai erejéig, kérésére önkormányzati támogatásban részesülhet.”.


8. § Az Ör. 10. § (2) bekezdése a következőre változik:

„(2) A jogosult 16. életévének betöltése után az Alapban javára elkülönített tőke erejéig kérésére önkormányzati támogatásban részesülhet, különösen

a) felsőfokú tanulmányok folytatásához,

b) jogosítvány megszerzéséhez.”.


9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) az Ör. 7. §-a,

b) az Ör. 8. § (3) bekezdése,

c) az Ör. 9. §-a.


Csesztreg, 2018. április 25.



                                   dr. Tüske Róbertné                              Czupi Magdolna

                                   jegyző                                                polgármester


Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Csesztreg, 2018. május 7.


dr. Tüske Róbertné

jegyző