Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (II.11.) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos költségvetési támogatás elosztásának módjáról, feltételeiről

Hatályos: 2019. 02. 12- 2020. 06. 29
Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról szóló szabályokat ezen rendelet szerint határozza meg.


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos vásárlási utalvány kiállításával kapcsolatos eljárásra.

(2) A rendelet személyi hatálya a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos igényt 2018. október 15. napjáig a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) benyújtott igénylőkre terjed ki.

(3) A képviselő-testület a rendelet végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a polgármesterre ruházza át.


3. § (1) A képviselő-testület a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos költségvetési támogatást vásárlási utalvány formájában folyósítja a jogosultak részére.

(2) A 2. § (2) bekezdés szerinti jogosultak – a korábban benyújtott, elfogadott és továbbított – kérelem benyújtására nem kötelesek, a vásárlási utalvány kiállítása igénybejelentésük alapján történik. Az igénybejelentés feltétele annak tudomásul vétele a bejelentő részéről, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi, hogy a bejelentő háztartása korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült.

(3) A vásárlási utalvány a jogosultat kizárólag tüzelő vásárlására jogosítja fel.

(4) A vásárlási utalvány egyéb célra nem használható fel, az utalvány értéke sem egészben, sem részben nem váltható át készpénzre, másra át nem ruházható.

(5) Az utalványt csak az azon feltüntetett személy válthatja be, személyazonossága igazolásával.

(6) A vásárlási utalvány az annak beváltására az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött vállalkozóknál, vállalkozásoknál váltható be.

(7) A (6) bekezdésben foglalt szervekkel a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos vásárlási utalvány felhasználására, elszámolására az önkormányzat képviseletében a polgármester megállapodást köt.


4. § (1) A vásárlási utalványt a Hivatal által használt számítógépes program készíti 12.000 Ft összegnek megfelelő tartalommal. A támogatás összege nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállítási költségeinek fedezésére.

(2) Az utalvány folyamatosan sorszámozott, szigorú számadású nyomtatványként kezelendő.

(3) Az utalvány két részből áll az alábbiak szerint:

a) tőszelvény, annak tartalma:

aa) „Téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos tüzelő utalvány” elnevezés,

ab) utalvány sorszáma,

ac) utalvány értéke, amely 12.000 Ft,

ad) utalvány alapján vásárolható árucikk,

ae) a felhasználási korlátozások,

af) az utalvány érvényességi határideje,

ag) a jogosult neve, lakcíme,

ah) a kiállítás kelte, a kiállító aláírása és bélyegzője,

b) ellenőrző szelvény, melynek tartalma:

ba) az utalvány értéke és sorszáma,

bb) a jogosult neve, lakcíme,

bc) a határozat száma.


5. § Az önkormányzat a 2. § (2) bekezdés szerinti jogosultak részére legkésőbb 2019. december 15-ig napjáig biztosítja a tüzelőanyag átvételének lehetőségét.


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2020. június 30-án hatályát veszti.   

(3) Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének 4. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


Csesztreg, 2019. január 29.



                   dr. Tüske Róbertné                              Czupi Magdolna

                   jegyző                                                polgármester



Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Csesztreg, 2019. február 11.


dr. Tüske Róbertné

jegyző

Mellékletek