Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2019. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a fiatalok életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2019. 07. 01

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotó hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Csesztreg Község Önkormányzata az eljövendő évtizedekben fenntartható módon – a jövő csesztregi gyermekei, a majdani csesztregi polgárok érdekében, a jelen lehetőségekre alapozva – e rendeletben foglaltak szerint meghatározza az önkormányzati életkezdési támogatás (a továbbiakban: támogatás) megállapításának feltételeit. 

(2) A rendelet célja a 2014. június 1-jén vagy azt követően született, e rendelet szerint igényjogosultnak minősülő gyermek (a továbbiakban: jogosult) 18. életéve betöltését követő támogatása, önálló felnőttkorának megkezdéséhez.


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) törvényes képviselő: a szülői felügyeletet közösen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, a gyám;

b) szülő: a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti és az örökbe fogadó szülő;

c) gyám: a gyámsága alatt álló gyermek gondozója, nevelője, vagyonának kezelője és a gyermek törvényes képviselője, az a gyámként kirendelt személy, akinél a gyámhatóság vagy a bíróság a gyermeket elhelyezte, vagy aki a gyermeket a gyámhatóság hozzájárulásával családba fogadta;

d) Kincstári Start-értékpapírszámla (a továbbiakban: értékpapírszámla): a Magyar Államkincstár által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla,

e) csesztregi szülő: aki a gyermek születését megelőzően Csesztreg község közigazgatási területén lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkezik, és életvitelszerűen Csesztregen lakik,

f) csesztregi szülők csesztregi gyermeke: akinek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetén a szülő megfelel az e) pontban foglalt feltételeknek, és maga 18. születésnapjáig Csesztreg község közigazgatási területén folyamatos lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkezik.


3. § (1) Az önkormányzat a törvény képviselő kérelmére – jövedelemvizsgálat és vagyonvizsgálat nélkül – támogatásban részesíti a 3. § (2) és a (3) bekezdésben meghatározott jogosultat.

(2) Az önkormányzat minden negyedévet követő hónap 15. napjáig az előző naptári negyedévben született csesztregi újszülöttek tekintetében átutal az értékpapírszámlára e rendelet 9. § (1) bekezdés szerinti 160.000 Ft összeget. 

(3) Az önkormányzat minden naptári negyedévet követő hónap 15. napjáig a születésnapjukat az előző naptári negyedévben ünneplő, nem újszülött, e rendelet szerint csesztregi szülők csesztregi gyermekének minősülő jogosultnak átutal az értékpapírszámlára e rendelet 9. § (2) bekezdése szerinti 20.000 Ft összeget.

(4) A jogosult és a törvényes képviselők lakcím adatát a 3. § (2) és (3) bekezdésében foglalt átutalás előtt a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrzi.

(5) A jogosultak adatait a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal a védőnő bevonásával folyamatosan ellenőrzi.

(6) A támogatás kamatokkal növelt összegét a jogosult 18. életévének betöltését követően veheti fel. A megállapított támogatás kifizetésére, felhasználására vonatkozóan a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény rendelkezései az irányadók.


4. § A jogosultság további feltétele, hogy a jogosult a tankötelezettségét az óvodában és az általános iskolában csesztregi székhelyű nevelési-oktatási intézményben teljesítse. E jogosultsági feltétel alól rendkívüli esetben a képviselő-testület felmentést adhat. 


5. § (1) Nem jogosult a támogatásra az, akinek legalább egyik szülője a jogosult 18. életévének betöltéséig csesztregi szülői mivoltát fenn nem tartja.

(3) Megszűnik a jogosultsága annak a személynek:

a) akinek lakcíme (állandó lakóhelye) Csesztreg településen megszűnik,

b) aki az 5. §-ban foglalt tankötelezettségnek nem tesz eleget,

c) aki 18. életéve betöltése előtt bűncselekményt követ el, és ezért a bíróság jogerős ítélettel elítéli.


6. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a jogosult törvényes képviselője – mint a támogatás igénylésére jogosult személy – e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon nyújthatja be.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát,

c) az értékpapírszámla szerződés másolatát,

d) a gyámkirendelő határozat másolatát,

e) az örökbefogadást igazoló okirat másolatát.

(3) A támogatás iránti kérelmet a jogosult törvényes képviselője a gyermek születésétől számított 24 hónapon belül nyújthatja be.


7. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) A támogatási ügyben átruházott hatáskörben a polgármester dönt és jár el.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.


8. § (1) A támogatás pénzügyi fedezetét az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja.

(2) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében a tárgyévre várható születésszám alapján újszülöttenként 160.000 Ft előirányzatot különít el.

(3) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében e rendelet 3. § (3) bekezdése alapján jogosultnak minősülő személyek tekintetében jogosultanként 20.000 Ft előirányzatot tervez.


9. § (1) A Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működésének rendjéről szóló 11/2014. (V. 31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) alapján megállapított támogatási összegeket és kamatait a Csesztreg Jövőjéért Alapból 2019. december 31-éig az önkormányzat átutalja a jogosult értékpapírszámlájára.

(2) Az átutalás érdekében a jogosult törvényes képviselője az értékpapírszámát legkésőbb 2019. október 31-éig megnyitja. Az értékpapírszámla megnyitásáról a jogosult törvényes képviselője az önkormányzatot legkésőbb 2019. november 15-éig írásban tájékoztatja.

(3) A 10. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott határidők jogvesztők.

(4) Amennyiben a törvényes képviselő az értékpapírszámlát a (2) bekezdésben meghatározott határidőig nem nyitja meg, az önkormányzati rendelet alapján megállapított összeg az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kerül.


10. § (1) Ez a rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működésének rendjéről szóló 11/2014. (V. 31.) önkormányzati rendelete,

b) a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Csesztreg Jövőjéért Alap létrehozásáról, a jogosultság feltételeiről és a működtetésének rendjéről szóló 11/2014. (V. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2018. (V. 7.) önkormányzati rendelet.


Csesztreg, 2019. június 25.




                                   dr. Tüske Róbertné                              Czupi Magdolna

                                   jegyző                                                polgármester


Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Csesztreg, 2019. június 30.


dr. Tüske Róbertné

jegyző

Mellékletek