Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról

Hatályos: 2021. 09. 18

Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében, a 8. § (1) bekezdés a) pont 1. alpontjában, továbbá a 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Csesztreg Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Csesztreg község közigazgatási területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló 1. mellékletben szereplő helyi közutakra történő behajtásra/közlekedésre terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden járműre, járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege 12,5 tonnát meghaladja. Az össztömeg a jármű/járműszerelvény saját tömegének, valamint a rakománynak, egyéb rajta található tárgynak az együttes tömege.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a jármű tulajdonosára, üzemben tartójára, a kérelemben megjelölt ingatlan tulajdonosára, jogszerű használójára, a jármű vezetőjére, illetve az építési/bontási, mezőgazdasági szállítási engedély jogosultjára (a továbbiakban együttesen: kérelmező).

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki:

  • a) a rendvédelmi szervek, a büntetés-végrehajtás, a polgári- és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervei által üzemeltett járművekre;
  • b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és ezzel összefüggésben a segítségnyújtást végző járművekre;
  • c) műszaki és baleseti mentést, orvosi ellátást, közüzemi hibaelhárítást végző járművekre;
  • d) Csesztreg község közigazgatási területén kommunális feladatokat ellátó - ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint a közüzemi hibaelhárításhoz használt – járművekre;
  • e) az út-, vagy közműépítést, illetve az út vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző járművekre;
  • f) a postai szolgáltatást végző járművekre.

3. Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) Az 1. mellékletben felsorolt, súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra, az ott megjelöltnél nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművel behajtani tilos.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a súlykorlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés l) pontjának megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni.

(3) Az 1. mellékletben felsorolt, a súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszon súlykorlátozás hatálya alá tartozó járművel behajtani kizárólag érvényes behajtási engedély (a továbbiakban: engedély) birtokában lehet.

II. FEJEZET Behajtási engedély

4. A behajtási engedély

4. § (1) Az engedéllyel kapcsolatos ügyben a polgármester (a továbbiakban: hatóság) jár el.

(2) Az engedélyezéssel kapcsolatos eljárás hatósági ügynek (a továbbiakban: hatósági ügy) minősül. A hatóság határozatával szemben fellebbezést lehet benyújtani a képviselő-testület felé.

(3) A hatóság a kérelmet sommás eljárásban, 8 napon belül bírálja el, amennyiben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) sommás eljárás alkalmazására vonatkozó feltételei teljesülnek.

(4) Az engedély alapján az engedélyköteles közutakat az engedély érvényességi idején belül lehet közlekedés céljából igénybe venni.

(5) 12,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek úthasználatát a hatóság kizárólag akkor engedélyezi, ha az úthasználat mérlegelési alapján az önkormányzat érdekeivel nem ellentétes.

(6) Az engedély ellenőrzésére az Ákr. hatálya alá tartozó közigazgatási hatóság jogosult.

5. A behajtási engedély kiadásának feltételei

5. § (1) Az engedély iránti kérelmet a 2. számú mellékletben szereplő formanyomtatvány alkalmazásával postai úton a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) 8973 Csesztreg, Dózsa György utca 2. szám alatti címére, vagy személyesen vagy elektronikus úton https://epapir.gov.hu/ oldalon elérhető alkalmazáson keresztül, vagy hivatali kapun (hivatali kapu azonosító: név: KRJCSESZT, KRID azonosító: 406099125) keresztül lehet benyújtani.

(2) Az engedély iránti kérelmet

  • a) az, aki az áru Csesztreg község közigazgatási határán belül helyszínre történő szállítását, vagy a helyszínről történő elszállítását
    • aa) megrendeli,
    • ab) végzi,
  • b) a gépjármű tulajdonosa, vagy
  • c) a gépjármű üzembentartója,

nyújthatja be.

6. § Az engedély elbírálása során a hatóság egyedi mérlegelés alapján dönt.

7. § A hatóság az engedély kiadását megtagadhatja, így különösen akkor, ha

  • a) a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó szállítmány megbontható;
  • b) a behajtással érintett útvonalba eső helyi közutak bármelyikének teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a kérelemben szereplő jármű azon közlekedjen;
  • c) olyan időjárási körülmény áll fenn, amely a nem szilárd burkolatú helyi közutak állagát behajtás esetén jelentősen károsítaná.

8. § Az engedélyezési eljárás feltétele az általános tételű eljárási illeték– 3.000,-Ft – megtérítése illetékbélyegen vagy elektronikus úton átutalással. Átutalás esetén igazolni kell az illeték megfizetését.

9. § Az engedély kiadása iránti kérelmet a kérelmező egy adott járműre vonatkozóan, az engedély igénybevételét megelőző 8 nappal és az általános tételű eljárási illetékbefizetés igazolása mellett nyújthatja be. Amennyiben a kérelmező több járműre vonatkozóan nyújt be engedély kiadása iránti kérelmet, úgy több jármű esetén minden járműre külön kell kérelmet benyújtani és engedélyt kiadni.

6. Az engedély érvényességének ideje

10. § (1) Az engedély a kiadás napjától az abban megjelölt időpontig érvényes.

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fen. Erről az engedély kiadóját az engedélyesnek haladéktalanul értesítenie kell.

7. Jogkövetkezmények

11. § (1) Az, aki engedélyköteles úton engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően közlekedik, vagy az engedélyt az ellenőrzést végző személynek kérésére nem mutatja be természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés elkövető személye a szabályszegés elkövetésekor nem válik ismertté, a bírságot a hatóság a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartójával szemben szabja ki.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés esetén - a célszerűség figyelembevételével, mérlegelése alapján - közigazgatási bírságként helyszíni bírság kiszabásának is helye van, ha a helyszíni intézkedés alkalmával az ügyfél a jogsértést teljes mértékben elismeri. A jogsértés teljes mértékben való elismerésével az ügyfél lemond a helyszíni bírsággal szemben őt megillető jogorvoslati jogról.

(4) A helyszíni bírság kiszabását megelőzően az ügyfelet tájékoztatni kell

  • a) a jogorvoslati jogról történő lemondás és a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről;
  • b) a hatóság által megállapítható bizonyítékok köréről.

(5) A helyszíni bírságról szóló döntést a hatóság a helyszínen közli az ügyféllel. A döntés indokolásában elegendő az ügyfélnek a jogsértés elismeréséről szóló írásbeli nyilatkozatát rögzíteni.

(6) A helyszíni bírság felső határa természetes személyek esetén ötvenezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forint lehet.

(7) Sem az engedély megszerzése, sem a bírság megfizetése nem mentesíti a kérelmezőt az útban vagy annak tartozékában okozott kár megtérítése alól. A kérelmező az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles megtéríteni.

8. Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet mellékletei:

  • 1. melléklet: Súlykorlátozással érintett útszakaszok Csesztreg község közigazgatási területén
  • 2. melléklet: Kérelem behajtási engedélyhez

1. melléklet

Súlykorlátozással érintett útszakaszok Csesztreg község közigazgatási területén:

Csesztreg

0124/1hrsz-ú, kivett közút

Csesztreg

0124/2 hrsz-ú, kivett közút

Csesztreg

0127/22 hrsz-ú, kivett út

Csesztreg

029 hrsz-ú, kivett út

Csesztreg

0108 hrsz-ú, kivett út

Csesztreg

0144 hrsz-ú, kivett út

Csesztreg

067 hrsz-ú, kivett út