Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

építési telkek kedvezményes értékesítésének feltételeiről

Hatályos: 2022. 11. 08

Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

építési telkek kedvezményes értékesítésének feltételeiről

2022.11.08.

Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Csesztreg Község Önkormányzata (a továbbiakban: eladó) a képzett munkaerő megtartása, a településen történő letelepedés elősegítése, Csesztreg népességmegtartó képességének növelése érdekében a község közigazgatási területén önkormányzati tulajdonban lévő építési telkek lakóház építése céljából - kedvezményes áron - történő megvásárlását kívánja biztosítani az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet személyi hatálya olyan nagykorú személyekre terjed ki, akik a kérelem benyújtásának időpontjában igazolt munkahellyel és állandó jövedelemmel rendelkeznek.

3. Az építési telkek kedvezményes vételára

3. § A rendelet hatálya alá tartozó építési telkek kedvezményes vételára 500 Ft/ m2.

4. A kedvezményes telekértékesítés feltételei

4. § A kérelmezők a kérelem benyújtásával egyidejűleg kötelezettséget vállalnak arra, hogy

a) telekvásárlási kérelmük pozitív elbírálása esetén az elbírálását követően a tulajdonjog átruházásra alkalmas adás-vételi szerződést kötnek, és

b) a vételárat egy összegben a szerződés aláírásával egyidejűleg megfizetik.

5. § A kérelem pozitív elbírálás esetén a megkötésre kerülő adás-vételi szerződésben a kedvezményes értékesítési cél teljesülése érdekében 6. § - 8. §-ban meghatározott kötelezettségeket kell rögzíteni, és az értékesített ingatlanra a terheket az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

6. § (1) A vevő az adásvételi szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy a kedvezményesen értékesített építési telek birtokba adásától számított 5 éven belül a telken lakóházat épít, és legkésőbb öt éven belül a használatba vételi engedélyt a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) bemutatja. E kötelezettség teljesítésének biztosítására az értékesített telekingatlan terhére a 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (1) bekezdés a) pontja alapján településrendezési kötelezettségként 5 éves időtartamra beépítési kötelezettség ténye kerül az ingatlan-nyilvántartásba feljegyzésre.

(2) Az eladó az (1) bekezdésben meghatározott ötéves beépítési kötelezettséget egyoldalú nyilatkozatával egy alkalommal további 1 évvel meghosszabbíthatja, amennyiben a lakóház igazoltan legalább 50%-os készültségi fokkal rendelkezik.

(3) Amennyiben a vevő az (1) bekezdésben vállalt kötelezettségét megszegi, köteles az építési telek általános forgalmi adóval növelt kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet, valamint a szerződésben meghatározott szerint kötbért az eladó írásbeli felszólítását követő 15 napon belül egy összegben az eladó részére megfizetni. A kötbér összege a telek vételárának 50 %-a.

7. § (1) Az eladó a beépítési kötelezettség teljesítésének biztosítására az adás-vételi szerződésben 5 éves időtartamra visszavásárlási jogot köt ki, melyet az építmény használatbavételi engedély kiadásáig fenntart.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelen elteltét követően, a visszavásárlási jog az eladó egyoldalú nyilatkozatával gyakorolható.

(3) Amennyiben a vevő - a 6. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel - a beépítési kötelezettségét a 5 éves határidőn belül nem teljesíti, és az ingatlanon nincs még felépítmény, továbbá az ingatlan tehermentes, az eladó az ingatlant visszavásárolja. Ez esetben az eladó a vevőnek az adás-vételi szerződésben megfizetett vételárat fizeti vissza.

(4) Amennyiben a vevő - a 6. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel - a beépítési kötelezettségét a 5 éves határidőn belül nem teljesíti és a telken már van felépítmény, továbbá, ha az ingatlanra az eladón kívüli személy javára terhek kerültek bejegyzésre, az eladó a készültségi foktól és terhek jellegétől függetlenül a visszavásárlási jogát nem gyakorolja, a vevő pedig köteles az építési telek általános forgalmi adóval növelt kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet, valamint 6. § (3) bekezdés szerinti kötbért az eladó írásbeli felszólítását követő 15 napon belül egy összegben az eladó részére megfizetni.

5. Eljárási szabályok

8. § (1) Az önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése kérelem alapján történik, mely kérelmet a Hivatalnál lehet benyújtani.

(2) Egy kérelmező csak egy építési telek megszerzése érdekében nyújthat be kérelmet.

(3) A kérelemhez csatolandó kötelező mellékletek:

a) igazolt munkahely és állandó jövedelem vonatkozásában:

aa) munkavégzésre irányuló jogviszonyról munkáltatói igazolás,

ab) egyéni vállalkozó esetében NAV jövedelemigazolás,

ac) gazdasági társaságban betöltött tisztség esetén társasági szerződés és cégbejegyző végzés másolat, továbbá NAV jövedelemigazolás,

b) A teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy okiratba foglalt nyilatkozat a 6-7. §-ban rögzített feltételek elfogadásáról és vállalásáról.

9. § (1) A beérkezett kérelmeket a Hivatal Jegyzője döntésre előkészíti.

(2) Amennyiben a Jegyző a döntés előkészülete során észleli, hogy a kérelmezők szándékosan hamis tartalmú nyilatkozatot, igazolást terjesztettek elő, úgy a kérelem elutasítására, az önkormányzati tulajdonú kedvezményes telekvásárlás lehetőségéből történő kizárására tesz javaslatot.

10. § (1) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A kérelem kedvező elbírálása esetén a vevőnek az önkormányzattal adás-vételi szerződést kell kötnie, melynek költsége, valamint a tulajdonjog átvezetésével kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj a vevőt terheli.

(3) Az önkormányzat az e rendelet alapján értékesített építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába, az adott utcában lévő víz-, villany-, szennyvíz-, gázközmű csatlakozási lehetőséggel. Az esetlegesen még szükséges közművek kiépítése a vevő feladata.

(4) Amennyiben az építési telek értékesítés során telekalakítási eljárás lefolytatása szükséges, úgy a telekalakítással kapcsolatos valamennyi költséget a vevő köteles viselni.

6. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2022. november 8-án lép hatályba.