Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról

Hatályos: 2021. 09. 18

a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról

Általános indokolás

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok között említi a közúthálózat fejlesztését, fenntartását, üzemeltetését. A közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok ellátásáról a helyi önkormányzat képviselő-testülete kell, hogy gondoskodjon. A közút kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas legyen. A közút megrongálódását a közút kezelője köteles kijavítani és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet elhárítani. Ezen feladatok megvalósításának része az utak állagának megóvása is, melyhez eszközként a közútkezelő rendelkezésére áll a közút forgalmi rendjének meghatározása is. A településen több olyan út/ útszakasz van, amelynek teherbírása átlagos lakossági használatra lett tervezve, a településen áthaladó, elsősorban mezőgazdasági fuvarozási tevékenységgel összefüggő használattal az önkormányzat tulajdonában lévő utak állaga nagymértékben romlik.

Részletes indokolás

A 2. §-hoz

A rendelet személyi, tárgyi és területi hatályáról rendelkezik.

A rendelet személyi hatálya kiterjed a jármű tulajdonosára, üzemben tartójára, a kérelemben megjelölt ingatlan tulajdonosára, jogszerű használójára, a jármű vezetőjére, illetve az építési/bontási, mezőgazdasági szállítási engedély jogosultjára.

A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre és járműszerelvényre. gépjárműre, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, mezőgazdasági vontatóra és lassú járműre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7.5 tonnát meghaladja.

A rendelet területi hatálya Csesztreg község közigazgatási területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutakra történő behajtásra/közlekedésre terjed ki.