Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

díszpolgári cím és kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2021. 09. 18

díszpolgári cím és kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontja szerint a helyi
önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati
jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontja szerint a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a kitüntetések és
elismerő címek alapítása.

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről
szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése értelmében felhatalmazást kap a helyi
önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés
alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek
körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az
adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a
díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.

Csesztreg község önkormányzata képviselő-testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2002 (III.1) önkormányzati rendeletének – a fenti, magasabb szintű jogszabályoknak való megfeleltetés miatt – szükséges a felülvizsgálata, további díjak bevezetésével indokolt a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése és az új rendelet megalkotása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A rendelet célját és hatályát határozza meg. A rendelet céljaként rögzíti, hogy az önkormányzat kitüntetések, kitüntető címek és díjak alapításával és adományozásával méltó módon elismerje és Csesztreg Község megbecsülését fejezze ki mindazok iránt, aki(k) Csesztreg Község fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, a településhez is kötődő közéleti, tudományos, művészeti, sport munkásságuk során maradandót alkottak, tevékenységükkel Csesztreg község gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek, tevékenységük Csesztreg község hazai és nemzetközi hírnevét öregbítette, erkölcsi példamutatásuk településünk lelki épülését, hitét, humánus értékeinek gyarapodását szolgálta, Csesztreg község polgárainak, és a településen működő szervezeteknek hazai és külföldi kapcsolataiban kiemelkedő segítő szerepet játszanak.

A 3. §-hoz

Az önkormányzat által adományozható kitüntetések és kitüntető címek, díjak felsorolását tartalmazza. A Csesztreg Község Díszpolgára kitüntető cím, Csesztreg Sportjáért díj, Csesztreg Kultúrájáért díj, Csesztreg Közszolgálatáért díj, Csesztreg Gazdaságáért díj alapítására és adományozására az önkormányzati rendelet megalkotásával nyílik lehetősége a képviselő-testületnek.

A 4. §-hoz

Meghatározza, hogy a kitüntető cím, díjak és az elismerő oklevél adományozására javaslattételi joggal rendelkező szervezetek, személyek köréről rendelkezik.

Az 5–9. §-hoz

A kitüntető cím, díj és az elismerő oklevél vonatkozásában az általános rendelkezéseket rögzíti, az egyes kitüntetésekre vonatkozó speciális szabályok is itt kerülnek megállapításra.

A 10. §-hoz és a 11. §-hoz

A Csesztreg Díszpolgári kitüntető címről rendelkezik. Meghatározza a díszpolgári cím adományozásának feltételeit így rögzíti, hogy aki(k) a község fejlesztéséért kiemelkedő eredménnyel munkálkodott, a helyi közéleti-, társadalmi-, gazdasági és egyéb téren kiemelkedő tevékenységet fejtett ki, és tevékenységéve - közvetve vagy közvetlenül - elősegítette Csesztreg község fejlődését jogosult a kitüntetésre.

A 12. §-hoz és a 13. §-hoz

Csesztreg Gazdaságáért díjról és adományozásának feltételeiről rendelkezik, így rögzíti, hogy azoknak a természetes vagy jogi személyeknek, jogi személyiség nélküli szervezeteknek vagy közösségeknek ítélhető oda, aki(k) magas színvonalú tevékenységükkel közvetve vagy közvetlenül Csesztreg Község lakosságának szolgálatában, a gazdaság fejlődése érdekében kiemelkedő munkát végeztek.

A 14. §-hoz és a 15. §-hoz

Csesztreg Kultúrájáért díjról és adományozásának feltételeiről rendelkezik, így rögzíti, hogy azoknak a természetes vagy jogi személyeknek, jogi személyiség nélküli szervezeteknek vagy közösségeknek ítélhető oda, aki(k) Csesztreg Község kulturális, művészeti életének fellendítése, a hagyományok megőrzése, ismertté tétele érdekében jelentős tevékenységet fejtett ki.

A 16. §-hoz és a 17. §-hoz

Csesztreg Közszolgálatáért díjról és adományozásának feltételeiről rendelkezik, így rögzíti, hogy azoknak a természetes vagy jogi személyeknek, jogi személyiség nélküli szervezeteknek vagy közösségeknek ítélhető oda, aki(k) Csesztreg Község közszolgálat, közigazgatás, oktatás, településüzemeltetés, kommunikáció területén magas színvonalú tevékenységével közvetve vagy közvetlenül - elősegítette Csesztreg község fejlődését, vagy Csesztreg Község közrendjének és közbiztonságának javítása érdekében végzett kimagasló munkát végzett.

A 18. §-hoz és a 19. §-hoz

Csesztreg Sportjáért díjról és adományozásának feltételeiről rendelkezik, így rögzíti, hogy azoknak a természetes vagy jogi személyeknek, jogi személyiség nélküli szervezeteknek vagy közösségeknek ítélhető oda, aki(k) Csesztreg Község testnevelése, sportja, a mozgásban gazdag életmód népszerűsítése érdekében jelentős tevékenységet fejtettek ki.

A 20. §-hoz és a 21. §-hoz

A rendelkezések a díszpolgári cím és a kitüntetések visszavonásának szabályait rögzíti. A közösségellenes magatartás tanúsítása, a bíróság a közügyek gyakorlásától való jogerős eltiltás és a bíróság bűncselekmény elkövetése miatti jogerős elítélt mind olyan súlyú cselekmény, amely kitüntetések érdemtelenné válást vonja maga után.

A 22. §-hoz és a 23. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.

Az 1. melléklethez

Nyomtatvány Csesztreg Község Díszpolgára kitüntető cím javaslattételére.

A 2. melléklethez

Nyomtatvány Csesztreg Sportjáért, Csesztreg Kultúrájáért, Csesztreg Közszolgálatáért, Csesztreg Gazdaságáért díj javaslattételére.