Zalabaksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

Zalabaksa község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2022. 02. 02

Zalabaksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

Zalabaksa község helyi építési szabályzatáról

2022.02.02.

Zalabaksa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13.§ bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. Alapvető rendelkezések

1. § A szabályozási terv kottákkal nem rögzített tervezett szabályozási elemei a földmérési alappontok településen meghatározott pontossági kritériumok szerinti eltéréssel módosíthatók anélkül, hogy a szabályozási terv módosítására sor kerülne, azzal a feltétellel, ha a már kiépített közlekedési célú területet és meglévő beépítéssel rendelkező építési telek használatát nem korlátozza. A módosítás nyomvonalas létesítmények, valamint 20 m-nél keskenyebb telkek esetében nem eredményezheti a meglévő szélesség csökkenését.

2. § Javasolt szabályozási elemek:

a) Javasolt telekhatár, amely a szabályozási terv által javasolt telekkialakítást rögzíti.

b) Megszüntető jel, amely a szabályozási terv által megszüntetendő telekhatárokat jelöli.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. pavilon: olyan közterületi építmény, amely huzamos tartózkodásra alkalmas helyiséget foglal magában.

2. siló: Takarmány tárolására szolgáló, légmentesen elzárt tartály vagy verem.

II. Fejezet

Általános rendelkezések

3. A közterületek alakításra vonatkozó előírások

4. § (1) Közterületen csak közhasználatra szolgáló, alábbi építmények létesíthetők, illetve helyezhetők el:

a) legfeljebb 16 m2 alapterületű autóbusz-váróhelyiség vagy tető, legfeljebb 4 m2 alapterületű, fa homlokzatú, térelemes, önálló alapszerkezet nélküli pavilon,

b) telefonfülkék, valamint közműépítmények (szivattyúházak, trafóházak, telefonalközpontok,

c) hulladékgyűjtő sziget.

(2) A pavilon legnagyobb épületmagassága legfeljebb 3,5 m lehet.

(3) Közterületen építményt úgy kell elhelyezni, hogy az a közterület rendeltetésszerű használatát, valamint a közművek elhelyezését, üzemeltetését, karbantartását nem akadályozhatja.

4. A táj- és természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

5. § (1) Az ökológiai hálózat területén a folyamatosságot megbontó létesítmény nem helyezhető el.

(2) A tájképvédelmi terület övezetének területén bányanyitás nem engedélyezhető.

(3) A tájképvédelmi terület övezetében napelemes erőmű nem helyezhető el.

(4) Natura 2000 területen, az ökológiai hálózat területén nem folytatható olyan tevékenység, nem helyezhető el olyan létesítmény, amely a jelenlegi állapotot rontja, a meglévő természetközeli élőhelyeket veszélyezteti, a tájkép jellegét megváltoztatja.

(5) A kialakult művelési ágat fenn kell tartani, különös tekintettel a gyepekre, ez utóbbiak felszántását meg kell akadályozni.

(6) A gyepterületeken hagyományos technológiával szabad gazdálkodni, évente legalább egyszeri kaszálását el kell végezni. A kaszálás és a legeltetés időpontjait a természetvédelem érdekeinek megfelelően kell meghatározni. Meg kell akadályozni a spontán beerdősülést és az inváziós növények megjelenését, terjedését.

6. § (1) A vízvédelmi zóna vízfolyástól mért 50 m-es sávjában a vízfolyások mentén a növényzettel fedett részeket havaria, árvízvédelem és kárelhárítási célú beavatkozások kivételével megváltoztatni nem lehet.

(2) A vízépítési, fenntartási munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell előnyben részesíteni.

(3) A vízfolyásokkal szomszédos mezőgazdasági területeken a vízfolyás közelében külterjes, környezetkímélő gazdálkodást szabad folytatni.

5. Környezetvédelmi előírások

7. § (1) A föld védelme érdekében mindenfajta kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató (gazdasági) tevékenység csak a talajszennyezés kizárásával történhet. Az építési területek előkészítése során a termőföld-réteg védelméről, összegyűjtéséről, kezeléséről, újrahasznosításáról az építtetőnek gondoskodnia kell.

(2) A légszennyező források létesítése során megvalósított műszaki megoldásnak meg kell felelni az elérhető legjobb technika alapján meghatározott levegővédelmi követelményeknek és előírásoknak. Tilos új légszennyező forrást telepíteni, ha a légszennyező forrás közvetlen hatásterületén az alap légszennyezettség értéke már meghaladja, illetve az új légszennyező forrás üzembe helyezésének következtében várhatóan meghaladja a légszennyezettségi határértéket, kivéve, ha a légszennyező saját költségén a hatásterületen olyan kibocsátást csökkentést ér el, amely biztosítja a légszennyezettségi határérték betartását.

(3) Állattartó telephez trágyatároló nem létesíthető felszíni víztől számított legalább 100 nm-en belül.

(4) Kommunális szennyvíz belterületen a kiépítendő közüzemi csatornába, egyéb területen közüzemi csatornába, azok kiépítéséig zárt tárolóba vezethető, ahol a rendszeres szakszerű ürítésről gondoskodni kell. Külterületen, ha a közüzemi csatorna hiányában, csak zárt szennyvíztároló vagy egyedi szennyvíztisztító berendezés létesíthető.

(5) Közüzemi csatorna hiányában kommunális szennyvíz elhelyezése és ártalmatlanítása a környezetvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint történhet.

(6) Beépítésre szánt területen új vízvezetéket építeni csak a közcsatorna hálózat kiépítésével egyidejűleg szabad. A vízvezetéken a vízszolgáltatást megkezdeni csak a szennyvízcsatorna üzembehelyezését követően lehet.

(7) A csapadékvíz élő vízfolyásba, tóba történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező.

(8) A földmozgatással járó tevékenységek során biztosítani kell a kiporzás elleni és a vízerózió elleni védelmet. Területfeltöltés csak szennyeződésmentes anyaggal történhet.

6. Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások

8. § (1) Telken belüli védőfásítás (beültetési kötelezettség) területén - ha a jelölt telekrész jelenleg beépített - a telekrészre eső épületek nem bővíthetők, nem újíthatók fel. A telken belüli védőfásítás

a) védőfásítás esetén háromszintes sűrű növényállomány telepítendő, telek zöldfelülettel borított területének minden 150 m2–re számítva legalább 1 db nagy lombkoronát növesztő fa,

b) és legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje,

c) és a többi felületen gyep vagy talajtakaró telepítésének kötelezettségével.

(2) A telken belüli kötelező fásítás területein a növényállomány védelmi funkcióját környezettűrő, honos fajok alkalmazásával kell biztosítani.

7. Közművekre vonatkozó előírások

9. § (1) Beépítésre szánt területen teljes közművesítettség biztosítandó.

(2) Beépítésre nem szánt területen legalább hiányos közművesítettség biztosítandó.

(3) A közmű védőterületének korlátozási területén - közmű védőtávolsága miatt – építmény védőtávolságra vonatkozó előírások figyelembe vételével helyezhető el.

10. § (1) Nyomvonal jellegű közművezetékeket és közműlétesítményeket (beleértve az elektronikus hírközlést is) a közlekedési és közműterületen, közterületen, vagy a közművet üzemeltető szerv területén kell elhelyezni.

(2) A tervlapokon feltüntetett közművezetékek jelölése csak irányadó. Az építési és egyéb munkák során a közművezetékek feltárását és pontos bemérését el kell végezni.

(3) Új út építésénél, útrekonstrukciónál a tervezett közművek egyidejű megépítéséről és a meglévő közművek szükséges egyidejű rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(4) Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A szabályozási terven jelölt fásított, és fásítandó utcaszakaszokon a közművek elrendezésénél a meglévő fák védelmét és a további fásítási igényt is figyelembe kell venni.

(5) Mindennemű építési tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(6) Az önkormányzati kezelésben lévő árkok partélétől 1-1 m szélességű sávot karbantartás számára szabadon kell hagyni. A nyílt árkok karbantartására legalább 1 m-es sávot kell biztosítani. Ettől eltérni csak a kezelő egyedi hozzájárulása esetén lehet. A parti sávban tilos olyan növényzet ültetése, és olyan tevékenység végzése, amely a szakfeladatok ellátását akadályozza.

(7) A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszert úgy kell kialakítani, hogy a többlet felszíni vizet megfelelő biztonsággal (elöntés mentesen) továbbvezesse a befogadóig.

(8) A csapadékvízelvezető-hálózattal szállított csapadékvíz élővízbe történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezését biztosítani kell.

8. Az építés általános szabályai

11. § (1) Telekalakítás a meglévő telekstruktúrához igazodva az övezeti előírások szerinti minimális teleknagyság betartásával és a tervezett úthálózat kötelező szabályozási vonalainak figyelembevételével létesíthető.

(2) Amennyiben a telekalakításra kizárólag a közterület szélesítése céljából kerül sor, a telekalakítás és a beépítés akkor is létesíthető, ha a telek mérete alapján a telekalakítást megelőzően beépíthető lett volna, de a telekalakítást követően a telek méretei már nem érik el az övezetben előírtakat, de alapterülete meghaladja az előírt térmérték 75 %-át, s a telek beépítése a szomszédos telkek beépíthetőségét nem korlátozza.

(3) Magánút, mezőgazdasági dűlőút elhelyezése céljára más jogszabályi előírás hiányában, legalább 5 m szélességű területet kell biztosítani a várható tényleges forgalom és az infrastruktúra elhelyezésének figyelembe vételével, méretezés alapján meghatározva.

(4) Közműlétesítmény elhelyezése céljára a vonatkozó övezeti előírásban rögzítettől kisebb telek is kialakítható, a kialakítandó telek minimumát az alkalmazott technológiai és a műszaki paraméterek határozzák meg.

(5) Az új saroktelkek szélességi méretének legalább 3,0 m-rel nagyobbnak kell lennie az övezetben kialakítható telkek előírt legkisebb szélességénél.

(6) Az előkert helyét a szabályozási terv jelöli, a rendelet 3. melléklete tartalmazza, ezek hiányában a kialakult állapot, illetve az OTÉK előírásai a mérvadóak.

(7) A falusias lakóterületen a kialakult környezethez igazodó teleksávban pajta keresztszárny zártsorú módon is elhelyezhető.

(8) Az építési övezetekre megengedett legnagyobb épületmagasság értékeit nem lépheti át az építmény

a) a közterület felé néző,

b) a szomszédos telekhatártól 3 m-en belül álló épületmagassága.

(9) A szomszédos épületek utcai homlokzatmagassága legfeljebb 1 méterrel térhet el egymástól.

(10) Terepszint alatti építményekre vonatkozó előírások:

a) Terepszint alatti építmény bárhol létesíthető, ahol nem gátolják építéshidrológiai, mérnökgeológiai vagy más geotechnikai adottságok, illetve nem veszélyeztet más építményeket és nyomvonalas létesítményeket. Így nem veszélyeztetheti a szomszéd ingatlanát, illetve nem korlátozhatja annak építési jogát.

b) A település beépítésre szánt részén a terepszint alatti építmény alapterülete nem haladhatja meg az övezetben előírt beépíthetőség mértékét.

c) A település beépítésre nem szánt részén a terepszint alatti építmény alapterülete nem haladhatja meg a telek területének 10%-át.

(11) Minden lakás és üdülő önálló rendeltetési egysége után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani.

12. § (1) A közlekedési célú közterületeken (út, tér, gyalogút, kerékpárút) az országos rendelkezések előírásának betartása mellett pavilonok elhelyezhetők.

(2) Gépkocsi-tároló rendeltetés módosítása akkor megengedett, ha az előírt gépkocsielhelyezési igény saját építési telken belül kielégíthető.

9. Egyes övezeti előírások

13. § A szabályozási terv a község közigazgatási területén az alábbi építési övezeteket és övezeteket jelöli:

a) a beépítésre szánt területen

aa) falusias lakó: (Lf)

ab) településközpont terület: (Vt)

ac) kereskedelmi, szolgáltató: (Gksz)

ad) különleges temető: (K-T)

ae) különleges mezőgazdasági üzemi: (Kmü)

b) a beépítésre nem szánt területen

ba) közlekedési és közmű:(KÖu)

bb) zöldterület:(Z-Kk)

bc) gazdasági erdő:(Eg)

bd) véderdő:(Ev)

be) általános mezőgazdasági:(Má)

bf) általános mezőgazdasági korlátozott használatú:(Mák)

bg) kertes mezőgazdasági:(Mk)

bh) vízgazdálkodási: (V)

bi) Különleges beépítésre nem szánt sport övezet (KbSp).

III. Fejezet

Részletes rendelkezések a beépítésre szánt területek vonatkozásában

10. Beépítésre szánt területek építési övezeti előírásai

14. § (1) Oldalhatáros beépítési módnál az oldalkert mérete nem lehet kisebb sem 4 m-nél, sem az építési övezetben, övezetben előírt épületmagasság mértékénél.

(2) Szabadonálló beépítési módnál az oldalkert mérete nem lehet kisebb sem 3 m-nél, sem az építési övezetben, övezetben előírt épületmagasság felénél.

(3) A szilárd trágya tárolására zárt, fedett, szivárgásmentes trágyatárolót, illetve a trágyalé gyűjtésére zárt, fedett, szivárgásmentes trágyalégyűjtőt kell létesíteni. A trágya tárolása átmeneti tárolóban vagy gyűjtőben történhet.

(4) A keletkezett trágya kezeléséről, ártalmatlanításáról és elszállításáról gondoskodni kell. A trágya rendszeres elszállítását szükség szerint, de legalább félévente egyszeri gyakorisággal el kell végezni.

(5) Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartás során keletkezett szennyvíz (trágyalé) a szomszédos ingatlanra vagy közterületre ne folyhasson át.

(6) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartással érintett ingatlan részen pangó víz ne keletkezzen.

11. Falusias építési övezet

15. § (1) Falusias lakóterületen egy telken legfeljebb 2 lakásegység helyezhető el.

(2) A falusias lakóterületen gazdasági tevékenység csak akkor folytatható, továbbá telephely csak akkor alakítható ki, amennyiben a rendeltetési használatból eredő sajátos hatások nem korlátozzák a szomszédos telkeknek az övezeti előírásoknak megfelelő beépítését, használatát.

(3) A falusias lakóterület építési övezetben található kialakult telkek beépíthetők, amennyiben területük eléri az építési övezetben kialakítható minimális teleknagyság 75 %-át. A beépíthető telek minimális szélessége a homlokvonalon kialakult, vagy új telekalakítás esetén 12 m.

(4) Ha a mezőgazdasági rendeltetésű gazdasági épület sajátos funkciója az övezeti előírásnál nagyobb épületmagasságot, de legfeljebb 7,5 m-t igényel, akkor ennek megfelelően az elő- és oldalkert méretet növelni kell a mezőgazdasági célú épület tényleges épületmagasságával egyező méretre.

(5) Az Lf-5 jelű építési övezetben a földszinti padló vonal +/- 0,00 szintjét a 140/2 hrsz töltés, depónia legmagasabb pontjával egyező magasságban kell megadni.

12. Hétvégiházas üdülő építési övezet

16. § Az Üh jelű hétvégiházas építési övezetben telekstruktúra, és beépítési jelleg megőrzése érdekében az övezetben az építési zóna kialakult és előírt legkisebb telek területénél 50 %-ban nagyobb, s az övezetre megengedett legnagyobb beépítettség legalább 75 %-ban kihasználásra kerül, a beépítést egynél több épületben kell megvalósítani.

13. Különleges temető építési övezet

17. § A K-T jelű különleges területen temető területen az épületek az alábbiak szerint kialakított építési helyen belül helyezhetők el:

a) előkert mértéke minimum 5,0 méter,

b) oldalkert mértéke nem lehet kisebb 4,0 méternél,

c) a hátsókert mértéke nem lehet kisebb 6,0 méternél.

14. Különleges mezőgazdasági üzemi építési övezet

18. § (1) A Kmü jelű különleges mezőgazdasági üzemi építési övezetben elhelyezhető a mező- és erdőgazdasági növénytermesztés, állattartás és állattenyésztés és ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei, a tulajdonos, használó és a személyzet számára szolgáló lakások, a terület fenntartását szolgáló épület.

(2) A különleges mezőgazdasági üzemi területen meglévő, az előírt épületmagasság értékét meghaladó magasságú, technológiai célú építmények felújíthatók. Új, az épületmagasság értékét meghaladó, technológiai célú építmény legfeljebb a beépítés 20 %-án legfeljebb 25 m-ig létesíthető.

IV. Fejezet

Részletes rendelkezések a beépítésre nem szánt területek vonatkozásában

15. Beépítésre nem szánt területek övezeti előírásai

19. § (1) A közlekedési és közműterület övezetben:

a) KÖu övezeti jelű közúti közlekedési és közműterülek építményei helyezhetők el,

b) KM övezeti jelű közmű övezetben a közműellátás építményei helyezhetők el.

(2) A közlekedési és közműterületen az (1) bekezdésben foglaltakon túl elhelyezhető a közlekedést kiszolgáló közlekedési építmény is.

(3) Az utak szabályozási területébe eső, illetve a szabályozási vonal korrigálása következtében a közlekedési területbe benyúló meglévő épületrészek, épületek bővítése az utak szabályozási területén belül nem lehetséges.

(4) Új utcák létesítésénél szintén fásítási terv készítése szükséges. A 16 m-nél szélesebb keresztmetszetű utcákban kétoldali fásítást, a keskenyebbekbe egyoldali fásítást kell előirányozni.

(5) Az új utcák tervezése, létesítése során megfelelő széles közműmentes sávokat kell biztosítani a növénytelepítések (fasorok, sövények, virágágyak) számára. Így a fásítások számára legalább 1,5 széles közmű- és árokmentes zöldsávot kell biztosítani oldalanként.

(6) Utcai fasor telepítésre a táj jellegéhez illő, az adottságokat bíró, útmenti fásításra alkalmas fafajok kerüljenek többször iskolázott, legalább 16/18 méretű sorfákból.

(7) Az utcai fásításokból fák csak fakivágási, vagy favédelmi tervek alapján távolíthatók el. A kivágott fák helyett új fákat kell telepíteni.

16. Védelmi erdőövezet

20. § A védelmi erdőterületen kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.

17. Gazdasági erdőövezet

21. § (1) A gazdasági erdőterületen kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.

(2) A gazdasági erdő övezetben kilátó építmény elhelyezhető, maximum 15 méteres magassági határon belül.

(3) A gazdasági erdő övezetben épületek szabadonálló beépítési móddal helyezhetők el, épületmagasság a magaslesek és egyéb toronyszerű műtárgyak kivételével a 7,0 m-t nem haladhatja meg.

18. Általános mezőgazdasági övezetek

22. § (1) A mezőgazdasági területek vízfolyásoktól való elválasztása érdekében a kezelésre fenntartott parti sávon kívül legalább az egyik partoldalon 10 méteres fás-cserjés sávot kell kialakítani.

(2) Az jelű általános mezőgazdasági övezetben technológiai jellegű építmény legfeljebb 12,5 m magassággal helyezhető el.

(3) Általános mezőgazdasági övezetben :

a) Beépíthető telek területe szántó, gyep művelési ág esetén:

aa) lakó és vegyesrendeltetésű épület: min. 3 ha telekterület esetén,

ab) gazdasági épület: min. 2 ha telekterület esetén.

b) Beépíthető telek területe szőlő, kert, gyümölcs művelési ág esetén:

ba) lakóépület esetén: min. 3 ha telekterület esetén,

bb) gazdasági épület: min. 3000 m2 telekterület esetén.

c) Beépítettség max 5 %, a lakóépület alapterülete max. 200 m2 lehet.

d) Megengedett legnagyobb épületmagasság 5,0 m (ha a gazdasági épület sajátos funkciója miatt ennél nagyobb épületmagasságot igényel, akkor legfeljebb 12,5 m).

e) Beépítési mód szabadon álló, előkert min. 10,0 m.

(4) Az „Mák” jelű általános mezőgazdasági korlátozott használatú övezetben elsősorban az élővízfolyások, vízbeszerzési területek mellett található, így ezek gyepgazdálkodásra szolgálnak. A terület fenntartását szolgáló építményeken kívül más építmény nem helyezhető el.

(5) A „Mák” jelű övezetben annak fenntartását szolgáló építmény legfeljebb 3,5 m épületmagassággal, és 30 m2 alapterülettel létesíthető 10.000 m2 telekterület esetén.

19. Kertes mezőgazdasági övezetek

23. § Az Mk jelű kertes mezőgazdasági övezetben:

a) Beépíthető telek területe szántó, gyep művelési ág esetén:

aa) lakó és vegyesrendeltetésű épület: minimum 10.000 m2 telekterület esetén,

ab) gazdasági épület: min. 3000 m2 telekterület esetén.

b) Beépíthető telek területe szőlő, kert, gyümölcs művelési ág esetén:

ba) lakóépület esetén: minimum 10.000 m2 telekterület esetén,

bb) gazdasági épület: min. 1500 m2 telekterület esetén.

c) Beépítettség max 3 %.

d) Megengedett legnagyobb épületmagasság 5,0 m.

e) Beépítési mód szabadon álló, előkert min. 10,0 m.

20. Vízgazdálkodási övezet

24. § (1) A vízgazdálkodással kapcsolatos összefüggő terület: V jelű vízgazdálkodási övezet a folyóvizek medre és parti sávja, a közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja.

(2) A V jelű övezeti jelű területen csak vízkár-elhárítási építmények helyezhetők el.

21. Különleges beépítésre nem szánt sport övezet

25. § (1) A különleges beépítésre nem szánt sport övezetben (KbSp) a mozgás, a sport és szabadidős tevékenység, a terület fenntartását szolgáló építmények helyezhetők el.

(2) A területen szabadonálló beépítési móddal, legalább 5 m előkerttel, 10 % legnagyobb beépítettséggel, legfeljebb 5m épületmagassággal lehet építményt elhelyezni.

(3) A legkisebb zöldfelület: 60%.

V. Fejezet

Kiegészítő előírások

22. Egyes településrészek kiegészítő előírásai

26. § A kialakult beépítési módú területeken, ha a telek jelenlegi jellemzői az építési előírásoknak nem felelnek meg, de az eltérés a korábbi előírások szerint alakult ki, az alább felsorolt szabályok szerint lehet építési munkát, illetve telekalakítást végezni:

a) ha a telek jelenlegi beépítettsége nem felel meg az építési előírásoknak, a meglévő épület felújítható, de sem a beépítettség, sem az épület(ek) szintterülete, épületmagassága nem növelhető, kivéve a tetőtér beépítést, mely esetben az épületmagasság és a beépítettség megtartása mellett a szintterület növelése megengedhető. Ha az épület lebontásra kerül, a telket beépítetlen teleknek kell tekinteni és az övezeti előírásokat kell alkalmazni,

b) ha a telek jelenlegi építményeinek magassága meghaladja az építési előírásokban előírt értéket, a meglévő építmények bővíthetők, de a bővítmények épületmagassága az előírt értéket nem haladhatja meg.

23. Mellékletek tartalma

27. § A rendelet

a) 1. melléklete a belterületi szabályozási tervet (M=1:4000),

b) 2. melléklete a külterületi szabályozási tervet (M=1:8000),

c) 3. melléklete az építési övezetek, övezetek előírási paramétereit,

d) 4. melléklete a régészeti érték felsorolását,

e) 5. melléklet az útminta keresztszelvényeket tartalmazza.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

28. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

29. §1

1

A 29. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.