Zalabaksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról

Általános indokolás

A javasolt szabályozást az alábbi társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és célok teszik szükségessé:

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben foglaltak szerint:

18. § (1a) bekezdése szerint a települési önkormányzat vagy a fenntartó a törvényben meghatározott módon, természetbeni ellátásként biztosítja a gyermekétkeztetést.

21. § (1) bekezdés b) pontja szerint természetbeni ellátásként a gyermek életkorának megfelelő gyermekétkeztetést kell biztosítani a gyermeket gondozó szülő, törvényes képviselő vagy nevelésbe vett gyermek esetén a gyermek ellátását biztosító nevelőszülő kérelmére az óvodában.

21/A. § (1) bekezdés b) pontja szerint az intézményi gyermekétkeztetés keretében a gyermekek számára az óvodai nevelési napokon az óvodában a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani.

21/A. § (3) bekezdés a) pont aa) alpontja szerint az (1) bekezdés szerinti gyermekétkeztetést biztosítja a települési önkormányzat az általa fenntartott óvodában.

29. § (1) bekezdés alapján a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendelett alkot.

146. § (1) bekezdése szerint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.

147. § (1) bekezdése szerint a fenntartó jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját.

151. § (2f) bekezdése szerint, ha a gyermekétkeztetést a települési önkormányzat biztosítja, úgy az intézményi térítési díjat a települési önkormányzat állapítja meg.

151. § (3) bekezdése szerint a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege.

151. § (3a) bekezdése szerint ha a fenntartó vagy a települési önkormányzat a gyermekétkeztetést vásárolt szolgáltatás útján biztosítja, az intézményi térítési díj megállapítása érdekében az étkeztetést biztosító szolgáltató köteles elkülönítetten kimutatni a gyermekétkeztetéssel összefüggésben felmerülő nyersanyagköltséget.

A Zalabaksai Napköziotthonos Óvodát a Zalabaksai Köznevelési Társulás tartja fenn, melynek társulási megállapodása alapján az intézményi térítési díj megállapításáról a székhelytelepülés, Zalabaksa Község Önkormányzata rendeletet alkot.

A fentiek értelmében az önkormányzat ezen feladatának eleget téve az óvodai gyermekétkeztetés esetén alkalmazandó intézményi térítési díjakat a rendelettervezetben foglaltak szerinti összegekben állapítja meg.

A gyermekétkeztetést az önkormányzat vásárolt szolgáltatás útján, vállalkozóval kötött szerződés alapján biztosítja. A térítési díjak összege megegyezik az étkeztetést biztosító szolgáltató szerződése szerinti élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összegével.