Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről

Hatályos: 2014. 09. 26

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről

2014.09.26.

Felsőrajk Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja és (2) bekezdése, valamint „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint „Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A díszpolgári cím alapítása

1. § Felsőrajk Község Önkormányzatának Képviselőtestülete „Felsőrajk Község Díszpolgára” kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik Felsőrajk fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal, tevékenységükkel elismerést szereztek a településnek.

2. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

2. § A „Felsőrajk Község Díszpolgára” címet a település lakossága nevében Felsőrajk Község Önkormányzatának Képviselőtestülete adományozza annak a személynek, aki a település érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében végzett kimagasló, példamutató tevékenységet és ezzel jelentősen hozzájárult a település fejlődéséhez, felemelkedéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez.

3. § A „Felsőrajk Község Díszpolgára” címmel – az e célra készített, Felsőrajk címerével díszített arany pecsétgyűrű és díszoklevél jár.

4. § A képviselőtestület a díszpolgári címet elhunyt személy részére /posztumusz/ nem adja ki.

5. § A díszpolgári cím adományozására írásban, indokolással ellátott - az életutat és a közéleti tevékenységet bemutató - javaslatot tehet bárki, vagy bármely jogi személy, közösség, szervezet.

6. § A díszpolgári cím odaítélésére a kitüntetés átadását megelőző 10 nappal bezárólag beérkezett javaslat vehető figyelembe. A javaslatokat az ügyrendi bizottság elnöke terjeszti elő döntésre a képviselőtestület elé.

7. § A cím adományozásáról - kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján - a képviselőtestület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét tartalmazhatja, valamint az odaítélés rövid indokát.

8. § A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a jegyző gondoskodik.

9. § A díszpolgári címet tanúsító díszoklevelet és emlékgyűrűt rendkívüli nyílt ülésen, ünnepélyes keretek között, a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester adja át.

10. § (1) Felsőrajk Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető kiváltságokat. A kitüntetettet megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben kell részesíteni, így:

a) a község által rendezett hivatalos ünnepségekre, rendezvényekre – részére fenntartott hely biztosításával -, meg kell hívni,

b) díjtalanul látogathatja s veheti igénybe az önkormányzat vagy intézménye által szervezett községi rendezvényeket,

c) elhalálozása esetén - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, eltemettetéséről a község által biztosított díszsírhelyen gondoskodik.

(2) Ezen jogok érvényesítéséért a mindenkori polgármester felelős.

(3) A kitüntetettekről díszes kivitelű albumban nyilvántartást kell vezetni.

(4) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, foglalkozását, az adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot. A nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat a hivatal látja el.

11. § Az elismerés és a juttatás költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

3. Záró rendelkezés

12. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.