Felsőrajk község képviselő testületének 4/2017 (III.31..) önkormányzati rendelete

az egyes helyi közszolgáltatások igénybevételéről szóló 3/2004.(III.5.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 03. 31

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselőtestületének

a 4/2017. (III.31.) önk. rendelettel, a 2/2014. (I.14.)  önk. rendelettel, a 2/2013. (III.6.) önkormányzati rendelettel, a 8/2007. (VI.29.) sz. rendelettel módosított 3/2004.(III.5.)számú rendelete

az egyes helyi közszolgáltatások igénybevételéről.


Felsőrajk község Önkormányzat Képviselőtestülete (továbbiakban: önkormányzat) az egyes helyi közszolgáltatások igénybevételéről a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban Hgtv.) rendelkezéseinek megfelelően következő rendeletet alkotja


1.§


A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya Felsőrajk község közigazgatási területén a települési szilárd hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya Felsőrajk község belterületén lévő ingatlanok tulajdonosaira, bérlőire, használóira, valamint a közszolgáltatást igénybe vevő jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: tulajdonos) terjed ki.


(3)[1] Felsőrajk község közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás körében, a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljára történő rendszeres elszállítására kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyűjtő Kft.[2] (8800 Nagykanizsa, Vár u. 5.) – amely a kötelező közszolgáltatónak minősül – (továbbiakban: Közszolgáltató). A Közszolgáltató, Felsőrajk közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett 2011. január 31. napig,. a 2001. február 01.-én kötött szerződés alapján. A Közszolgáltató végzi Felsőrajk község települési szilárd és lakossági hulladékainak gyűjtését és szállítását és gondoskodik a szilárd nem veszélyes hulladék – környezetvédelmi hatóság által engedélyezett összetételű és mennyiségű - elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.


2.§


A települési szilárd hulladék összegyűjtése, elszállítása

és elhelyezése


(1) A község területén az önkormányzat a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére kötelező helyi közszolgáltatást végeztet (továbbiakban: közszolgáltatás) melynek igénybevétele kötelező.


(2) A közszolgáltatás igénybevételére az 1.§(2) bekezdésben meghatározott tulajdonos kötelezett.



(3)  A települési szilárd hulladék elhelyezésére  és ártalmatlanítására kijelölt hely legkorábban 2008. január 1.napjától a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence nagytérségi települési szilárd hulladékai kezelésének korszerű megoldására létrehozott Önkormányzati Társulás  -továbbiakban Társulás – tagjainak közös tulajdonában lévő, Nagykanizsa-i 1300.hrsz-ú ingatlanon elhelyezkedő hulladékártalmatlanító létesítmény, melyet Közszolgáltató, az általa összegyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék elhelyezése és ártalmatlanítása céljából köteles igénybe venni.


(4)  2A (3) bekezdésben körülírt, a települési szilárd hulladék elhelyezésére és ártalmatlanítására kijelölt Nagykanizsa-i  1300. hrsz-ú ingatlanon lévő hulladékártalmatlanító létesítmény üzemeltetésére irányuló kötelező közszolgáltatás kizárólagos teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett a  lerakót üzemeltető közszolgáltató, amely köteles a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyűjtő Kft.[3] (8800 Nagykanizsa, Vár u. 5.) Közszolgáltató által összegyűjtött és a kijelölt hulladékártalmatlanító helyre beszállított települési szilárd hulladék elhelyezését és ártalmatlanítását elvégezni.


3.§


(1) A hulladékgyűjtés és szállítás hulladékszállító járművel – célgéppel – történik.


(2) [4]Tulajdonos a hulladékot szabványnak megfelelő 60, 120, vagy 240 l-es     hulladékgyűjtő       edényben, vagy más tárolásra alkalmas, a hulladékot szállító cég által    biztosított göngyölegben (továbbiakban: edényzet) a hulladékszállítási napon 7 óráig köteles a közút padkájára kitenni.


(3) Az edényzet első alkalommal történő beszerzéséről az önkormányzat, majd annak pótlásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.


(4) Ha a hulladék összegyűjtése és elszállítása közben szennyezés keletkezne, a szennyezett területet megtisztítani, fertőtleníteni annak kell, akinek hibájából a szennyezés keletkezett.



4.§



A hulladékszállítás hetente[5] egy alkalommal történik a közszolgáltató és az önkormányzat által egyeztetett szállítási napon.



                                                                       4/A. §[6]


Zöldhulladék elszállítása



(1) A település teljes területén a természetes személy ingatlanhasználó a zöldhulladékot elkülönítetten köteles gyűjteni az ingatlanán.


(2) A Közszolgáltató a begyűjtött zöldhulladék komposztálásáról, továbbkezeléséről a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően gondoskodni köteles.


(3) A Közszolgáltató biztosítja a természetes személy ingatlanhasználók részére a zöldhulladék gyűjtését az alábbiak szerint:

  1. Január hónapban két alkalommal a karácsonyi fenyőfák gyűjtését házhoz menő gyűjtési rendszerben. A fenyőfákat a karácsonyfadíszektől, szaloncukor papírtól és karácsonyfa tartótól megtisztított állapotban kell kihelyezni.
  2. Házhoz menő zsákos gyűjtési rendszer keretében a Közszolgáltató évi 9 alkalommal - amelyből április-november időszakban legalább havi 1 alkalommal - szállítja el a kihelyezett zöldhulladékot. Ehhez a Közszolgáltató évente kilenc darab 120 liter űrmértékű gyűjtőzsákot biztosít ingatlanonként.

A zöldhulladék elszállításának időpontjait szállítási naptár rögzíti, amely egy évre előre, szakmai szempontok alapján készül.


(4) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés során az erre rendszeresített gyűjtőzsákban kizárólag az azokon megjelölt feliratoknak megfelelő anyagú zöldhulladékokat (kizárólag fű és falevél) szabad elhelyezni.


(5) A természetes személy ingatlanhasználó köteles a házhoz menő zöldhulladék gyűjtéshez biztosított zsákokat átvenni, ezen kötelezettség alól kivételt képez az az eset, ha az ingatlan használója a Közszolgáltató nyilvántartása szerint szünetelteti a hulladékelszállítását. 


(6) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés kizárólag azon természetes személy ingatlanhasználó számára biztosított, aki a közszolgáltatás díját megfizeti, illetve a rendszeres hulladékelszállítást nem szünetelteti.


(7) A zöldhulladékokat tartalmazó gyűjtőzsákok elszállítása a Közszolgáltató által készített szállítási naptárnak megfelelően történik. Gyűjtési napokon ingatlanonként legfeljebb egy darab gyűjtőzsák helyezhető ki.


 (8) A Közszolgáltatón kívül más személy számára tilos a házhoz menő zöldhulladék gyűjtéshez biztosított zsákokban elhelyezett hulladékok eltávolítása.


(9) A zöldhulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőzsákot a szállítás napján kell kihelyezni a közterületre reggel 6.30 időpontig.


(10) Az elszállítandó hulladékot úgy lehet a közterületre (a hulladékgyűjtő edényzet helyére) kihelyezni, hogy az a jármű és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen.


(11) A Közszolgáltató jogosult az elszállítást megelőzően ellenőrizni az ürítésre az ingatlan elé kihelyezett zöldhulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőzsák tartalmát.


(12) Amennyiben a gyűjtőzsák a zöldhulladék fogalmába nem tartozó anyagot tartalmaz, úgy a Közszolgáltató az ingatlanhasználót felszólítja a hulladékgyűjtés szabályainak jövőbeni betartására, valamint a természetes személy ingatlanhasználó köteles gondoskodni a nem megfelelően kihelyezett hulladék jogszabályoknak megfelelő elhelyezéséről.


(13) A zöldhulladék elhelyezésére szolgáló gyűjtőzsák használatának rendjéről a Közszolgáltató köteles tájékoztatást adni az ingatlanhasználóknak.


(14) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtést - a természetes személy ingatlanhasználó részére biztosított zsákok átadását követően, továbbá a Közszolgáltató által elkészített szállítási naptárban feltüntetett kezdő időponttól - kötelező igénybe venni.




5.§


Felek kötelezettségei


(1) A közszolgáltató kötelezettségei:


a) Az edényzetekben kihelyezett hulladékot a 4.§.-ban foglaltaknak megfelelően a szállítási napon összegyűjteni, elszállítani és a szerződésben meghatározott ártalommentes elhelyezéséről gondoskodni. Amennyiben a hulladékszállítási nap ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik úgy a hulladékszállító cég értesíti a lakosságot a szállítás napjáról.


b) A szállítással, elhelyezéssel kapcsolatban felmerülő akadályozó esetekről – nem megfelelő edényzet alkalmazása, szeméttelepen történő elhelyezés nehézsége stb. – az önkormányzatot tájékoztatni.


(2) Az önkormányzat kötelezettségei:


a)   A tulajdonos megfelelő időben tájékoztatni a hulladékszállítás idejéről, körülményeiről, feltételeiről.


b)  A szerződésben meghatározott díjat megfizetni.



(3) Az ingatlanhasználó legalább 3 hónapig tartó, egybefüggő távolléte esetén, írásban benyújtott kérelmével a hulladékszállítási közszolgáltatást a kérelmében megjelölt időpontig szünetelteti. Szüneteltetés esetén a közszolgáltatás díját ennek figyelembe vételével kell megállapítani.[7]



6.§


A közszolgáltatással kapcsolatos díjak


(1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás a lakosság számára ingyenes.


(2) A lakossági szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért fizetendő díjat az önkormányzat – elsősorban a magánszemélyek kommunális adójából befolyt bevétele terhére – fizeti meg a közszolgáltatónak a szerződésben foglaltak szerint.



(3) A nem természetes személyek (közületek) a közszolgáltatás igénybevételére külön megállapodást kötnek a szolgáltatóval.





7.§




    Adatvédelmi rendelkezések[8]



/1/ A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlanhasználók azonosításához a közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.


/2/   A közszolgáltató a közszolgáltatási szerződéshez szükséges személyes adatokat elsődlegesen az ingatlanhasználó adatszolgáltatása alapján ismeri meg. Amennyiben ez nem jár sikerrel, az adatokat az önkormányzati hivatal a közszolgáltató kérelmére átadja.  A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.


/3/   A közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról és meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.


/3/  A közszolgáltató nyilvántartásában a természetes személyek esetében a Hulladéktörvény 65. § /2/ bekezdése alapján a természetes személyazonosító adatokat, valamint a lakcímet tartja nyilván, ezeket az adatokat kezeli.


/4/  A közszolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait a közszolgáltatási szerződéses jogviszony létrejöttétől, annak megszűnéséig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató az adatokat megsemmisíti.


/5/  Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggésben az ingatlanhasználó személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj beszedéséhez szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.





8.§



Záró rendelkezések



  1. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1995.évi XLII.tv. a 16/1996.(VII.15.) BM-KTM. Együttes rendelet, a többször módosított 1/1986.(II.21.)ÉVM-EÜM. együttes rendelet, valamint a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadók.



  1. E rendelet kihirdetését követően lép hatályba.
  2. A településen jelenleg üdülőingatlan nem található, ezért a Hulladéktörvény 35. § f) pontjában foglalt felhatalmazás szerinti részletes szabályok megállapítását a Rendelet mellőzi.[9]






Felsőrajk, 2004. március 4.




                        Vigh László s.k.                                                 Katona József s.k.

                            polgármester                                                             körjegyző




Kihirdetve:


            2004. március 5.



Katona József s.k.

körjegyző


[1]

Módosította: 8/2007. (VI.29.) sz. rend. 1. §-a. Hatályos: 2007. 07.14-től.

[2]

Közszolgáltató névváltozása 2013. évtől:   NETTA-Pannónia Kft. 8800 Nagykanizsa, Vár u. 5.

[3]

Névváltozás folytán 2013-tól: NETTA-Pannónia Kft. 8800 Nagykanizsa, Vár út 5.

[4]

Módosította:2/2013. (III.6.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. 03.07-től.

[5]

Módosította:2/2013. (III.6.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. 03.07-től.

[6]

Beillesztette: 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2017. április 1-től.

[7]

Módosította: 2/2014. (I.24.) Önk. rend. 1. §. Hatályos 2014.I.25.

[8]

Megállapította: 2/2014.(I.24.) önk. rendelet 2. §-a. Hatályos: 2014. 01.25-től.

[9]

Megállapította  2/2014.(I.24.) önk. rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2014. 01.25-től.