Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2019. 05. 14- 2023. 11. 15

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2019.05.14.

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) 12. § (2) bekezdés a)-h) pontban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (3) és 57. § (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészének, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala és a Miniszterelnökség Örökségvédelméért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint a partnerségi rendelet szerinti résztvevők véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Jelen rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja Felsőrajk Község sajátos településképének társadalmi részvétellel és konszenzus által történő védelme és alakítása

a) a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

b) településképi követelmények meghatározásával;

(2) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja

a) A település karakterét meghatározó település-szerkezeti vonalak (utca-vonalvezetések és térformák megőrzése.

b) A település karakterét meghatározó utcaképek, térfalak hangulatának megőrzése.

(3) A Rendelet területi hatálya Felsőrajk Község teljes közigazgatási területére terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A Rendelet alkalmazásában használt fogalmak jegyzéke és magyarázata:

a) főépület: az ingatlan elsődleges rendeltetését (pl. lakó-, üdülő-, szállás-, iroda-, kereskedelem-, vendéglátás-, szolgáltatás-, oktatás-, egészségügy-, kulturális-, üzemi-) magába foglaló épület

b) melléképület: az ingatlan elsődleges rendeltetéséhez kapcsolódó egyéb funkciót befogadó épület (pl. gépjármű-tároló, egyéb tároló, raktár, műhely, ól)

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

3. § (1) Helyi védelem alatt álló értéknek minősülő épület, építmény Felsőrajk Község területén nem található.

III. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

4. § (1) A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása: A jogszabályban meghatározott településképi szempontból meghatározó területek a következők:

a) kertes családi házas terület

b) ipari terület

c) temető terület

d) külterületi, beépítésre nem szánt terület

e)2

IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

3. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

5. § (1)3

(2) Lakó-, üdülő-, igazgatási-, egészségügyi-, oktatási-nevelési-, zártkerti gazdasági-, egyházi-, kereskedelmi-, vendéglátó- és szolgáltató-épületen új építés és épület-felújítás esetén nem alkalmazható hullámpala, továbbá műanyag hullámlemez tetőhéjazat illetve burkolat.

4. Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

6. § (1) A Rendelet 4. §-ban szereplő, településképi szempontból meghatározó területen új főépület építése esetén a főépület utcai homlokzati falfelületének legalább 2/3 részét a szabályozási terven szereplő építési vagy szabályozási vonalra, ennek hiányában az utcai telekhatárra kell illeszteni.

a) új építés, illetve tetőtér-beépítéssel járó épület-bővítés esetén csak a tetősíkban elhelyezett tetőtéri ablakok létesíthetők;

b) utcai homlokzatra klíma kültéri egység és parabola (tányér-) antenna nem helyezhető el.

5. Egyes sajátos építmények, műtárgyak, hírközlési eszközök elhelyezése

7. § (1) Burkolat nélküli utakkal feltárt területeken, valamint beépítésre nem szánt területeken a villamosenergia ellátás hálózatainak földfeletti vezetése fennmaradhat. Területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utca-bútorozási lehetőségének biztosítására a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetők.

(2) Hírközlési vezeték (kábel) épület utcai, illetve közterület felől látszó homlokzatain csak takart, rejtett módon helyezhető el.

6. Egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

8. § (1) Közterület zöldfelületén terepszint felett elhelyezett közmű-, energia-ellátási és hírközlési műtárgy, különösen vízmű-kút, tűzivíztároló, szennyvíz-átemelő, gáznyomás-csökkentő, transzformátorház – amennyiben egyéb műszaki jellegű akadály nem gátolja, örökzöld élősövénnyel körbekerítendő. Az élősövény telepítése a közmű-szolgáltató kötelessége, a növény-telepítés a közterület kezelővel egyeztetett módon történhet.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

9. § (1) Rendelkezés a szakmai konzultációról: Felsőrajk Község Önkormányzata az alábbi településképet érintő kérdésekben kötelezővé teszi a szakmai konzultációt:

a) településképi véleményezési eljáráshoz kötött építési ügyekben a tervezés kezdeti szakaszában;

b) minden 100 m2 beépített területet, vagy a terepszint felett 10 m magasságot meghaladó új épület, építmény tervezésének kezdeti szakaszában;

c) meglévő épület utcai homlokzatának megváltoztatása előtt;

d) minden új reklámhordozó, vagy reklámfelület kialakítása előtt;

e) zártkerti területen minden új épület építése, illetve meglévő épület külső megjelenésének megváltoztatása esetén.

(2) A szakmai konzultáció és az arról készítendő emlékeztető felelőse a települési Polgármester.

VI. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

7. A településképi véleményezési eljárással érintett építmények köre

10. § (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendelet 1. mellékletében szereplő kivételek figyelembevételével indított építési engedélyezési eljárásokat megelőzően, amennyiben az építési tevékenységgel érintett épület, építmény:

a) közterület felől látható;

b) az építési tevékenységgel érintett épület vagy építmény közterületen helyezkedik el.

8. A településképi véleményezési eljárás részletes szabályai

11. § (1) A településképi véleményezési eljárás az építtető, vagy az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul. A kérelmet Felsőrajk Község Polgármesteréhez a Kormányrendeletben meghatározott tartalommal kell benyújtani.

(2) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.

(3) A Polgármester a településképi véleményét a települési főépítész szakmai véleményére alapozza.

(4) A településképi vélemény kialakításánál a Kormányrendeletben meghatározott szempontokat és jelen Rendelet előírásait kell figyelembe venni.

VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

9. A településképi bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók, rendeltetésváltozások köre

12. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni törvényben egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek kivételével az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Korm. rendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető:

a)4 településképet érintő, közterületről látszó reklámhordozó berendezés, reklámfelület létesítése esetén,

b) közterületre tervezett, a településkép megjelenését befolyásoló, 30 napnál huzamosabb időre szánt idényjellegű, valamint tartós jellegű építményekre irányuló építési tevékenység esetén.

10. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai

13. § (1) A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.

(2)5 A kérelmet Felsőrajk Község Polgármesteréhez (továbbiakban. Polgármester) a 312/2012. (XI.8.) Kormányrendeletben meghatározott formában és tartalommal, az 5. § szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani.

(3) A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Kormányrendeletben meghatározottak szerint folytatja le.

(4) A bejelentés tudomásulvételéről szóló határozat a kiadásától számított 1 évig érvényes.

(5) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Felsőrajk Község Önkormányzatánál lehet fellebbezéssel élni.

(6) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.

(7) A településképi bejelentésre kiadott döntés meghozatalánál a Kormányrendeletben meghatározottakon kívül az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) a vonatkozó építési szabályoknak való megfelelőség,

b) a kialakult település- illetve telek-szerkezethez való illeszkedés megfelelősége,

c) a környezet kialakult, illetve védendő építészeti valamint zöldfelületi adottságaihoz történő illeszkedés,

d) a kialakult épületmagassági adottságokhoz történő illeszkedés,

e) a tervezett jövőbeli beépítéshez, állapotokhoz történő illeszkedés,

f) a tervezett terület felhasználás megfelelősége a környezet szempontjából.

VIII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI6 BÍRSÁG

11. A településképi kötelezési eljárás

14. § (1) A településképi kötelezési eljárást a Polgármester az Önkormányzat szerveként folytatja le, amelynél a közigazgatási eljárásra vonatkozó törvény szabályait kell alkalmazni.

(2) A településképi követelmények megszegésének jogkövetkezményei: A Polgármester a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében hivatalból vagy kérelemre a közigazgatási eljárás szabályira vonatkozó törvény alapján kötelezési eljárást folytat le és szükség esetén kötelezést bocsát ki. A kötelezést tartalmazó hatósági határozatot a Tktv. 11. § (2)7 bekezdésében foglaltak megtételére vonatkozhat.

12. A településkép-védelmi 8bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

15. § (1)9 Az önkormányzat képviselő-testülete a településképi kötelezés kibocsátásával egyidejűleg az ingatlantulajdonost a Tktv. 11. § (3) bekezdésében foglalt településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezheti, aminek összege 50 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedhet.

(2) A bírság mértékének meghatározásánál mérlegelni kell:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.

(3) A településképi kötelezést megalapozó magatartások különösen10:

a) a Rendeletben előírt településképi eljárás kezdeményezésének elmulasztásával megindított építési tevékenység;

b) a településképi bejelentésben foglaltaktól eltérő építési tevékenység végzése;

c) a településképi követelmények be nem tartása;

d) településképi bejelentésre hozott polgármesteri döntésben foglaltak be nem tartása.

13. A településkép-védelmi11 bírság kiszabásának és behajtásának módja

16. § (1) A településkép-védelmi12 bírságot Felsőrajk Község költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(2) A bírság befizetésének határideje: a kiszabástól számított 30 nap. 100 000 Ft összeget meghaladó bírság esetén legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezmény adható.

IX. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

14. Hatályba lépés

17. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

15. Átmeneti rendelkezések

18. § Jelen Rendelet hatálybalépése előtt indult, folyamatban lévő véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásokban az ügy indulásakor hatályban lévő jogszabályok szerint kell eljárni.

1

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 1. §-a. Hatályos 2019. május 14-től.

2

Hatályon kívül helyezte Felsőrajk Község önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 3. §-a. Hatálytalan: 2019. május 14-től.

3

Hatályon kívül helyezte Felsőrajk Község önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 3. §-a. Hatálytalan: 2019. május 14-től.

4

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

5

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

6

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

7

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

8

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

9

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

10

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

11

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

12

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.