Felsőrajk Község Polgármesterének 2/2020. (V.29.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2020. 06. 01

Felsőrajk Község Polgármesterének 2/2020. (V.29.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2020.06.01.

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Kormányrendelet 1. §-a értelmében az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában a képviselőtestület részére meghatározott feladatkörben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésének megfelelően, a képviselőtestület feladat- és hatáskörében eljárva, Felsőrajk község polgármestere az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja Felsőrajk településen az önkormányzat által létrehozott és fenntartott falugondnoki szolgálat számára meghatározott közvetlen és személyes szolgáltatások által az önkormányzati és egyéb szolgáltatások elérhetőségének biztosítása, a lakosság életkörülményeinek javítása, a lakosság jobb ellátása, esélyegyenlőség elősegítése és a lakosság fogyásának megállítása, e folyamat visszafordítása érdekében.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Felsőrajk község közigazgatási területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező:

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személy(ek)re.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Felsőrajk község területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Felsőrajk községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok, a közvetlen, személyes szolgáltatás alapfeladatai

3. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

Közreműködés az étkeztetésben

4. § Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás igény szerint biztosítja az étel házhoz szállítását.

Közreműködés a házi segítségnyújtásban

5. § (1) Az alapszolgáltatási feladatok keretén belül a falugondnok, együttműködve a szolgáltatást végző házi gondozóval, a családsegítő szolgálattal, háziorvossal és egyéb intézményekkel, segítséget nyújt az ellátottaknak, hogy képesek legyenek otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, vagy egészségi állapotukból, mentális állapotukból, vagy egyéb okokból származó problémáik megoldásában. Ennek során:

a) egyszerűsített előgondozást végez. Ennek keretében a helyszínen tájékozódik az ellátást igénylő életkörülményeiről, szociális helyzetéről, egészségi állapotáról.

b) kérelemre a betegek, illetve a mozgásukban korlátozott személyek részére bevásárlási teendőket lát el, c) indokolt esetben segítséget nyújt a tüzelő beszerzésében, begyújtásban, gázpalack-cserében, takarítási, hó eltakarítási munkákban,

d) kiváltja a gyógyszereket,

e) indokolt esetben orvost hív,

f) kérelemre hivatalos ügyeket intéz.

(2) A falugondnok feladatait a házi gondozóval együttműködve látja el.

Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásban

6. § (1) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnok kérelemre tájékoztatást nyújt:

a) a szociális és gyermekvédelmi törvényben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban,

b) a helyben igénybe vehető pénzbeli és természetbeni ellátások, illetve a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátások köréről, feltételeiről és az igénybe vétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről.

(2) A falugondnok a közösségi információk szolgáltatásában történő közreműködés keretében önkormányzati leveleket, kérdőíveket kézbesít és gyűjt össze, hirdetményeket helyez ki, információkat, tájékoztatókat juttat ki szórólapokon a lakosságnak, egyéb értesítéseket, információkat juttat el az intézmények, szervezetek részére.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

7. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnoki szolgáltatás feladata:

a) a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítása, mely az érintett személy településről intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti,

b) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

(2) A szállítás során figyelembe kell venni:

a) az igénylő egészségi állapotát,

b) a kezelés jellegét (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jelleg vagy egyéb),

c) az igénylő és családja szociális helyzetét.

(3) Az egészségi állapot, a kezelés jellege, valamint a szociális helyzet megítélése során szükség szerint ki kell kérni a háziorvos, a házi gondozó véleményét.

A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása

8. § (1) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhozszállításával történik.

(2) A gyógyszerkiváltás történhet:

a) a vény átadásával a falugondnoknak, illetve

b) az orvosi rendelés alkalmával az orvosnál hagyott vények alapján.

(3) A falugondnok az átvett, illetve összegyűjtött vényeket heti egy alkalommal kiváltja, majd a gyógyszereket, illetve a beszerzett gyógyászati segédeszközöket az ellátottak számára házhoz szállítja.

Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

9. § (1) A falugondnoki szolgáltatás szükség esetén ellátja az óvodások, általános iskolások szállítását Felsőrajkra, illetve Felsőrajkról más település intézményébe, vagy rendezvényére, uszodába, színházba stb., majd gondoskodik a visszaszállításról.

(2) A falugondnok közreműködik az önkormányzat, az óvoda, vagy az iskola által szervezett nyári programok lebonyolításában, igény szerint egyéb szállítási feladatokat végez.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai

10. § A falugondnoki szolgáltatás keretében a falugondnok által ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai:

a) a közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) közreműködés a települési önkormányzat szociális, gyermekvédelmi és egyéb feladatainak megoldásában (pl. szociális tűzifa felaprítása és kijuttatása a jogosultaknak), együttműködés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatókkal, intézményekkel.

A közösségi, művelődési, és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

11. § (1) A falugondnok feladata az önkormányzati rendezvények - közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek - szervezésében, lebonyolításában való részvétel.

(2) A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(3) Önkormányzati rendezvények többek között:

a) képviselő-testületi ülés,

b) közmeghallgatás,

c) falugyűlés,

d) egyéb lakossági fórum,

e) falu- és családi nap, újszülöttek családjának köszöntése, Anyák Napja, szüreti felvonulás, Borverseny, Idősek Napja,

f) hulladékgyűjtés, faluszépítés, virágosítás,

g) Mikulás, adventi gyertyagyújtás és karácsonyi ünnepség,

h) egyéb sport vagy kulturális rendezvény.

Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

12. § A falugondnoki szolgáltatás feladata a lakossági igények továbbítása az önkormányzat felé, valamint segítség nyújtása a hivatalos ügyek intézésében, így a közös önkormányzati hivatalba benyújtott kérelmekkel kapcsolatban, a különböző ellátások igényléséhez szükséges iratok beszerzésében.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, az önkormányzati feladatokat segítő, közvetett szolgáltatások

13. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó - az önkormányzati feladatokat segítő - közvetett szolgáltatások:

a) szükség esetén közreműködés önkormányzati intézményi ételszállításban,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

Az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

14. § (1) A falugondnoki szolgáltatás a lakosság részére tájékoztatást nyújt különösen:

a) az önkormányzat által szervezett programokról,

b) a képviselő-testület ülésének időpontjáról, napirendjéről,

c) a lakosságot érintő egyéb információkról.

(2) A tájékoztatás történhet hirdetmények, felhívások, tájékoztatók kihelyezésével, levelek, szórólapok, meghívók, kérdőívek eljuttatásával a lakosság részére,

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, egyéb szolgáltatási feladatok

15. § (1) falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok:

a) személyszállítási feladatok,

aa) nappali ellátást nyújtó szociális intézménybe történő szállítás,

ab) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb feladatok, így

ba) közfoglalkoztatottak részére a polgármester utasításainak, információinak eljuttatása, közvetítése,

bb) közfoglalkoztatottak részére védőital beszerzése, védőruházat, szerszámok ki- és beszállítása a munkaterületre a polgármester utasításai szerint,

bc) üzemanyag beszerzése és szállítása fűkaszákhoz, egyéb közterületek gondozását szolgáló szerszámokhoz, gépekhez,

(2) egyéb, nem részletezett, szolgáltatás jellegű feladatok.

A falugondnoki szolgálat önkormányzati feladathoz tartozó szállítási feladatai

16. § A falugondnoki szolgáltatás az önkormányzati feladatokhoz tartozó egyéb, előzőekben nem felsorolt szállítási feladatai között ellátja a helyi ellátáshoz szükséges egyéb szállítási, árubeszerzési feladatokat is, így különösen a rendezvények szervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó beszerzéseket, szállításokat.

Egyéb szolgáltatás jellegű feladatok

17. § A falugondnoki szolgáltatás ellátja azokat az egyéb, a 3-16. § -ba nem tartozó feladatokat is, amelyek nem ellentétesek a falugondnoki szolgálat létrehozásának és fenntartásának e rendelet 1. §-ában meghatározott céljával.

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételének módja

18. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelmére indul.

(2) A kérelmet a falugondnoknak kell benyújtani írásban vagy szóban.

(3) A falugondnok a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 8. melléklet alapján vezetett tevékenységnaplóban dokumentálja tevékenységét. A dokumentumban a szolgáltatást igénybe vevők aláírása nem szükséges.

(4) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

A falugondnoki szolgáltatás ellátása

19. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló, önkormányzati gépjármű segítségével látja el. A falugondnok a feladatait a munkaköri leírásában, a falugondnoki szolgálat Szakmai programjában és a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével kell ellátnia.

(2) A falugondnok a feladatokat a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(3) A falugondnoki szolgáltatás nyújtása nem szüneteltethető. A folyamatos működésről a polgármester a falugondnok távolléte esetén megfelelő képesítéssel rendelkező személlyel történő helyettesítés, illetve másik szociális szolgáltatóval, intézménnyel, illetve annak fenntartójával kötött megállapodás révén gondoskodik.

Záró rendelkezés

20. § E rendelet 2020. június 1-jén lép hatályba.