Felsőrajk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2006.(III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2006.(III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

I N D O K O L Á S

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2006. (III.22.) önkormányzati rendelete módosításához

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és így a helyi szociális ellátásokról szóló rendelet is elfogadása óta több módosításon ment keresztül, abból a célból, hogy a társadalmi változásokat a szociális támogatások rendszere követni tudja. A módosítások során az önkormányzat által adható támogatási formák is változtak és bővültek, így minden településen a helyi sajátosságoknak megfelelően állapíthat meg a képviselő-testület települési támogatási formákat.

A támogatási formákon kívül a támogatásokra jogosító jövedelemhatár módosítása az elmúlt években nem történt meg, ezért a lakosság javuló általános szociális helyzetének megfelelően ennek módosítása, pontosabban emelése aktuálissá vált. A csökkenő munkanélküliség, a bérek emelkedése eredményeként a családok jövedelme ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt években.

Másrészt manapság a családokat elsősorban már nem az élelmiszerre és a ruházkodásra fordítandó kiadások hozzák tartósan, vagy átmenetileg nehéz helyzetbe, hanem a megemelkedett rezsiköltségek, a komfortosabb lakás, a több energiafelhasználást igénylő lakásfelszerelés, a megdrágult közszolgáltatások, tüzelőanyag, tűzifa beszerzése, a szennyvízszippantás és szemétszállítás díjának kifizetése. Ezért indokolt az önkormányzat szociális rendeletétben az adható támogatások tekintetében a jogosultsági jövedelemhatárt felülvizsgálni és megemelni.

A módosító rendelet figyelembe veszi a Zala Megyei Kormányhivatal szakmai javaslatait az önkormányzat rendeletének a jogalkotással kapcsolatos jogszabályi előírások betartására és kijavítására is. (Preambulum, cím számozása, szerkezet, stb.)

Kérem, a Tisztelt Képviselőtestületet, hogy a módosító rendelet tervezetet a melléklet szerint megtárgyalni és elfogadni szíveskedjenek.

Felsőrajk, 2021. július 22.

Zsuppánné Horváth Mária

polgármester